2017-01-22 16:15

POLITICA


Ţările care înarmează regimul sirian de la începutul revoltelor

 |  16:42
Ţările care înarmează regimul sirian de la începutul revoltelor

Rusia nu se lasă impresionată de protestul internaţional faţă de vânzările de armament către Siria, ba chiar a crescut livrările. Criticii spun că armele ajută la menţinerea la putere a preşedintelui Bashar al-Assad şi că sunt folosite împotriva sirienilor. Nu numai Rusia este suspectă  de tranzacţii cu arme către Damasc.

Anul trecut, Rusia a vândut Siriei armament în valoare de a aproape 1 miliard de dolari, inclusiv sisteme de rachete, în timp ce transporturile de arme mici au crescut de la începutul revoltei împotriva lui Assad. În ianuarie, nava rusă Chariot, încărcată cu arme şi muniţie, a plecat liniştită spre Siria. În context, pe măsură ce violenţa din Siria a crescut, ţările arabe şi cele occidentale au început să facă aluzie că ar putea înarma adversarii lui Assad, o mişcare despre care unii analişti politici şi din apărare spun că ar putea să crească posibilitatea războiului civil. Moscova susţine că armele vândute nu au fost folosite de loialii lui Assad pentru uciderea a 7.000 de oameni, cifra victimelor estimată de organizaţiile pentru drepturile omului. Dar, potrivit militarilor şi funcţionarilor care au trecut de partea rebelilor, comerţul cu armament dintre Moscova şi Damasc este în plină expansiune, iar guvernul a dublat bugetul său militar în 2011 pentru a plăti represiunea împotriva opoziţiei. „Aş spune că, în medie, fondurile Ministerul Apărării au fost dublate pentru 2011”, a declarat Mahmoud Suleiman Haj Hamad, fostul auditor-şef din cadrul ministerului, care a fugit în ianuarie la Cairo. El a declarat că arme din Rusia reprezintau 50% din totalul tranzacţiilor înainte de represiunea lui Assad asupra protestatarilor. China şi Coreea de Nord au oferit 30%, iar Iranul şi alţi furnizori - 20%. „Din ceea ce ştiu eu, Rusia livrează un transport maritim lunar”, a declarat Hamad. Totuşi, el a  recunoscut că vânzările de arme de calibru mic sunt efectuate prin intermediul comercianţilor şi nu este clar dacă au binecuvânatrea Kremlinului.

De asemenea, armele sunt vândute şi de către alte state care au stocuri de arme sovietice, care pot fi confundate cu armele provenind din Rusia. Analiştii spun că regimul din Siria primeşte arme de la un alt aliat, Iranul. Armele din Teheran sunt dominate de copii de arme sovietice sau copii făcute în China. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Liu Weimin, a negat săptămâna trecută orice sugestie că Beijingul livrează arme către Siria, prin Iran. Coreea de Nord ar fi un alt furnizor important pentru regimul de la Damasc.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-06-17

TAGURI: siria, rusia, arme, vânzări, reprimare, revolte, al-Assad, iran, china, regimComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image