2018-07-18 19:40


Țările din estul UE se pregătesc de ieşirea Greciei din zona euro

 |  14:24
Țările din estul UE se pregătesc de ieşirea Greciei din zona euro

Autorităţile din ţările cu economii emergente din Europa se pregătesc de acţiune în eventualitatea unor turbulenţe grave pe pieţe, în caz de ieşire a Greciei din zona euro. Acest fapt ar putea deprecia monedele regionale, înăspri condiţiile de creditare şi ar scădea brusc creşterea bazată pe exporturi, se arată într-un articol die Wall Street Journal.

Oficiali guvernamentali şi bancheri centrali din flancul estic al UE spun că sunt mai pregătiţi pentru a rezista oricărei crize decât au fost acum patru ani, când prăbuşirea băncii americane de investiţii Lehman Brothers a declanşat o criză financiară globală.

Ţările din regiune au limitat expunerea directă la Grecia, cu excepţia României, unde băncile greceşti au o prezenţă semnificativă, şi Bulgariei, pentru care Grecia este o piaţă de export importantă.

Cu toate asigurările pe care le dau aceştia, investitorii, care se tem că alegerile din Grecia de săptămâna viitoare vor declanşa plecarea dezordonată a Atenei din zona euro, au început deja să vândă active poloneze, ungureşti, româneşti şi cehe, fapt ce a provocat o depreciere a monedelor locale şi fluctuaţii la burse. 

Analiştii sunt de părere că, în cazul în care problemele Greciei se agravează, s- ar putea declanşa un exod masiv al investitorilor din Europa emergentă spre active considerate mai sigure, trăgând în jos monedele regionale şi crescând costurile de împrumut pentru guverne şi companii din regiune. 

O altă cale de propagare a panicii ar putea fi băncile. Multe bănci din regiune se bazează pe bănci-mame din zona euro pentru finanţare. O ieşire dezordonată a Greciei, care declanşează o criză financiară mai extinsă în Europa de Vest, ar putea reduce serios creditele disponibile în unele ţări.

Nu în ultimul rând comerţul din regiune va fii serios afectat. Dacă o ieşire a Greciei din zona euro va duce la o contracţie a economiei zonei, acest lucru va afecta şi economiile din Europa de Est dependente de export, în special în Republica Cehă şi Ungaria, economii mici, deschise, strâns legate de Europa de Vest.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639566-09-10

TAGURI: criza, grecia, zona euro

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova