2018-12-10 20:00


Taxa Radio-TV a fost eliminată. Deputaţii au adoptat Legea Dragnea. Opinia lui Cioloș

 |  15:41
Taxa Radio-TV a fost eliminată. Deputaţii au adoptat Legea Dragnea. Opinia lui Cioloș

Deputaţii au adoptat marţi Legea privind eliminarea a peste 100 de taxe, inclusiv taxa Radio-TV, iniţiată de Liviu Dragnea, respingând varianta comisiei de specialitate care a stabilit menţinerea taxei pentru posturile de radio şi televiziune publice. Camera Deputaţilor este for decizional, legea urmând să plece la promulgare, informează Mediafax.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a criticat, în plen, modul în care TVR şi Radioul Public s-au raportat la propunerea de eliminare a taxei radio-TV, propunând începând de anul viitor o taxă de 21 de lei/cetăţean pentru Radio şi de 34 de lei/cetăţean pentru TVR plătite de la bugetul de stat. Liderul PSD a criticat propunerile venite din partea TVR privind creşterea taxei pentru remedierea situaţiei instituţiei. „Soluţiile care veneau din partea TVR era creşterea taxei TV, adică ni se propunea ca un management prost cu rezultate dezastruoase să fie suportat tot de către cei care primesc acasă factura electrică, care sunt obligaţi să plătească această neperformanță (...) Acum se ia taxa din buzunarul stâng al românului şi din buzunarul drept al statului. Noi propunem ca finanţarea să fie una predictibilă. Atunci într-adevăr nu au teamă de control politic şi de influenţă politică. Începând cu anul viitor prin legea bugetului de stat să aprobăm un nivel de tarif de 21 de lei aferent fiecărui cetăţean român pentru radio, cea ce inseamnă un buget de 420 mil de lei, iar pentru televiziune alocarea este de 34 de milioane de lei în numele fiecărui cetăţean, un total de 680 de milioane de lei”, a precizat Dragnea.

„Acest Parlament care a votat CA de la TVR care a aprobat o sumă mare din bugetul public pentru bugetul TVR, în viziunea dumnealor este odios. Poate această imaginaţie care este folosită pentru manipularea opiniei publice şi nu numai ar fi putut fi folosită pentru a prezenta un plan de redresare a TVR şi pentru a mări interesul românilor pentru această televiziune”, a mai spus Liviu Dragnea, în dezbaterea proiectul de lege vizând eliminare a 102 taxe.

Liviu Dragnea a reamintit conducerilor Radio şi TVR că nu şi-au obţinut postul prin concurs, afirmând că acest lucru se va schimba. „Nici conducerea de la Radio şi de la TVR nu au dat concurs, cum am propus şi cum cred că vom adopta. Radioul are venituri din care aproape jumătate sunt de la bugetul de stat, de aproximativ 95 de milioane de euro şi, într-adevăr, la un asemenea buget care face invidios orice post de radio privat nu are datorii. TVR depăşeşte 100 de milioane de euro şi are datorii de peste 150 de milioane de euro”, a afirmat Dragnea. Acesta a mai spus că nu angajaţii TVR sunt de vină pentru situaţia instituţiei, ci vina aparţine celor care nu au mai verificat dacă „cei care au primit votul de încredere în parlament chiar fac ce trebuie acolo”.

Cioloș: eliminarea unor taxe poate crea dificultăți bugetare

Eliminarea unor taxe poate crea dificultăți bugetare la nivelul anumitor instituții, a declarat marți premierul Dacian Cioloș, referitor la proiectul de lege care prevede eliminarea unor taxe nefiscale.

„Noi am dat un punct de vedere pe acest lucru. Sunt unele taxe care, din punctul nostru de vedere, pot fi eliminate fără probleme. Sunt alte taxe care, dacă sunt eliminate și nu se clarifică situația bugetară pentru anumite instituții, riscă să creeze probleme”, a comentat premierul, înainte de votul din Camera Deputaților.

Sesizarea Guvernului se va discuta pe 23 noiembrie

Conversia creditelor în franci elvețieni la CCR

Curtea Constituțională a României (CCR) va discuta pe 23 noiembrie sesizarea Guvernului pe legea pentru completarea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, informează Agerpres.

Guvernul a contestat, luni, la Curtea Constituțională, legea referitoare la conversia creditelor în franci elvețieni la cursul de la data acordării, adoptat de Parlament pe 18 octombrie, cu 248 de voturi „pentru”.

Marți, premierul Dacian Cioloș a precizat că Guvernul a atacat la CCR legea privind conversia creditelor în franci elvețieni pentru clarificări, nu pentru că este împotriva ei.

„Vreau să precizez din start că Guvernul a dat un punct de vedere pozitiv cu anumite amendamente. De ce amendamente? Pentru că, din punctul nostru de vedere, este important ca această lege să-i vizeze pe cei cărora le e pus în pericol venitul lunar din cauza ratelor la bancă în urma modului cum au evoluat aceste credite. Faptul că am trimis la CCR această lege nu este pentru că suntem împotriva ei. Sunt acolo câteva elemente, așa cum a fost ea votată în Parlament — pentru că, din păcate, Parlamentul nu a luat în considerare amendamentele pe care le-am propus — care, din punctul nostru de vedere, ar fi făcut-o aplicabilă, și dacă nu clarificăm constituționalitatea, acum, înainte de a intra ea în vigoare, există riscul ca ea să producă efecte și peste câteva luni altcineva să o atace, o bancă sau...Oricine altcineva poate să o atace și va crea mai multe probleme celor care așteaptă să li se rezolve problemele. (...) Vă promit că, în măsura în care CCR va da un răspuns rapid, Guvernul va lua toate măsurile pentru a corecta acele lucruri în lege în așa fel încât ea să aibă acea adresabilitate a oamenilor care chiar au probleme și nu a speculatorilor. Și aici, când vorbesc de potențiali speculatori, din cele câteva zeci de mii de creditori în franci elvețieni, sunt 200 de creditori care au luat împrumuturi de peste 250 de mii de franci elvețieni. Și cei 200, din câte am înțeles, totalizează peste un miliard de lei din cele cinci și ceva miliarde de lei câți au fost împrumutați. Deci, nu vrem ca din cauza unor speculatori, care au speculat atunci cursul francului elvețian, să tragă ponoasele acum cei care, într-adevăr, au probleme. Deci, acesta a fost motivul pentru care am trimis această lege la Curtea Constituțională. Și în măsura în care vom avea răspunsul rapid de la CCR vom veni și cu măsurile pentru a corecta aceste lucruri, pentru ca această lege să poată fi aplicată fără riscul ca ea să fie atacată ulterior, după ce își face efectele”, a declarat Cioloș.

Potrivit legii, creditele în franci elvețieni se vor converti în lei la cursul de la data încheierii contractului. Conversia se realizează prin act adițional. Costurile creditului convertit în lei vor fi negociate cu consumatorul, respectându-se principiul bunei credințe și diligențele profesionale, astfel încât obligațiile de plată să nu fie mai împovărătoare pentru consumator.

La cererea consumatorilor, băncile care au procedat la conversia creditelor în franci elvețieni pot să revină la contractul în franci elvețieni și vor efectua conversia în condițiile prezentei legi, iar sumele pe care creditorul le-ar fi încasat în plus de la împrumutat în perioada scursă de la data efectuării conversiei din franci elvețieni în lei sau euro, conform ofertei băncii, până la data încheierii noului act adițional pentru conversie efectuată, se calculează conform contractului de credit.

Cioloș despre Programul „Diaspora Start-Up”

Programul guvernamental dedicat mediului antreprenorial din Diaspora poate ajuta și IMM-urile din România să se dezvolte în sistem joint-venture și pe alte piețe în afara celei autohtone, a declarat premierul Dacian Cioloș, citat de Agerpres. „Ne-am gândit și la finanțarea, la creditarea IMM-urilor. Aici aș aminti doar programul operațional 'Inițiativa pentru IMM-uri', un program cu o alocare de aproximativ 100 de milioane de euro, (...) care ar putea atrage credite de 400 de milioane de euro pentru circa 2.500 de IMM-uri care ar putea beneficia de acest program. Tocmai s-a semnat recent acordul cu Fondul European de Investiții, cu Banca Europeană de Investiții și Guvernul României pentru a începe derularea acestui program”, a afirmat Dacian Cioloș, la evenimentul „Topul Național al Firmelor Private din România”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-10-25

TAGURI: taxa, radio, tv, deputati, legea dragnea, dacian ciolos
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


CIOLO
25 Oct 2016

Ciolos esti dus. .adio premier deja iti arăți fata hida.ce treaba are ccr cu taxele ba adept misa care beai urina de la bivolaru.ciolos misa.
Random imageUltimele stiri


loading...