2018-11-18 07:58


Telegramele despre România s-au intensificat în preajma alegerilor prezidenţiale din 2004 şi 2009. Note ale Departamentului de Stat despre România privind asistenţa şi acordurile militare

 |  17:11
Telegramele despre România s-au intensificat în preajma alegerilor prezidenţiale din  2004 şi 2009. Note ale Departamentului de Stat despre România privind asistenţa şi acordurile militare

România a devenit extrem de interesantă pentru SUA începând din 2004. Din datele prezentate decotidianul britanic, The Gurdian, comunicările secrete ale diplomaţieiamericane despre România, s-au intensificat începând cu 2004, perioadaalegerilor prezidenţiale.

Numai în luna decembrie au fost 13 note, dintre care 6 aufost trimise doar în data de 15 decembrie, latrei zile de la alegeri, când rezultatele îl dădeau pe Traian Băsescu alespreşedintele României, dar şi când Parlamentul aproba o lege de importanţăstrategică ce viza regimul de control al exporturilor, importurilor şi al altoroperaţiuni cu produse militare. O altăintensificare a mesajelor se observă în anul 2005, în lunile martie şiaprilie. Pe 23 martie 2005, cu 5zile înainte de declanşarea crizei ostaticilor jurnalişti români în Irak,Ambasada SUA a trimis la Washington o informare referitoare la terorism. Notecu acest subiect au mai fost transmise în timpul crizei şi pe 23 mai 2005, adoua zi după eliberarea celor trei. În luna martie au fost trimise un număr de16 telegrame, iar în aprilie 26 de note.

Comunicările au continuat, în ritm susţinut, în lunileurmătoare şi în anii următori, o nouă intensificare producându-se şi în anul2007, momentul discuţiilor despre suspendarea lui Traian Băsesc. În aprilie aufost 20 de comunicări ale americanilor şi în mai au existat 16. În preajma alegerilor prezidenţiale, înnoiembrie şi decembrie 2009 au fost 23 de note în fiecare lună.

AmbasadaSUA la Bucureşti a transmis în ianuarie şi februarie 2010 cel puţin 10comunicări la Washington pe teme dintre cele mai variate, de la afaceri guvernamentaleinterne, la probleme economice, relaţii externe, NATO, Iran, Afganistan,Pakistan, serviciile de informaţii şi controlul armamentelor. Ambasada SUA laBucureşti a transmis, în 25 şi 26 februarie 2010, mai multe comunicări. Astfel,la 25 februarie este trimisă o informare care, potrivit codurilor, suntreferitoare la afaceri economice, monetare, condiţiile economice, comerţexterior, asistenţă cetăţenească şi afaceri guvernamentale interne. Pe 26februarie, ambasada SUA trimite o a doua telegramă la Washington referitoare laafacerile guvernamentale interne şi drepturile omului. 22 februarie este o altăzi când ambasada americană a transmis 4 note. Una dintre ele este dedicatăexclusiv afacerilor guvernamentale interne. Celelalte trei sunt axate pe politicaexternă, NATO - asistenţa militară şi vânzările de armament. La 17 februarie,ambasada a mai trimis o comunicare pe tema energiei, probleme economice şiinvestiţii străine.

Telegramelede mai sus au fost trimise în perioada în care Traian Băsescu anunţa, la sfârşitul unei şedinţe CSAT,decizia României de a găzdui interceptoare ale unui viitor scut antirachetăamerican.

Wikileaks: Note aleDepartamentului de Stat despre România privind asistenţa şi acordurile militare

AmbasadaSUA la Bucureşti a trimis, în decembrie şi noiembrie 2009, mai multe comunicărireferitoare la economie, comerţ exterior dar şi la politica internă în timp ceDepartamentul de Stat are mai multe note despre România şi subiecte precumvânzări de arme şi acorduri militare, potrivit Wikileaks.

AmbasadaSUA la Bucureşti a transmis la 30 decembrie 2009 o notă referitoare lachestiuni economice, comerţ exterior şi industrie, rezultă din documentelepublicate de Wikileaks. Anterior, în ziua în care majoritatea miniştrilor dinGuvernul Boc şi-au preluat mandatele, respectiv la 23 decembrie, ambasada a maitrimis o notă care însă, având în vedere codurile ataşate, vizează subiectelegate de economie, comerţ exterior şi agricultură.

La 17 decembrie ambasada atrimis o notă referitoare exclusiv la politica internă.

Pe de altă parte, întredocumentele Wikileaks figurează unele referitoare la România, datate 7 şi 8decembrie, ale Departamentului de Stat. Unul dintre documente, datat 8decembrie şi având ca subiect serviciile de informaţii (PINR Intelligence) şisubiecte de politică internă dar şi externă se referă la România dar şi laBelarus, Cehia, Ucraina şi Polonia.

La 7 decembrie, Departamentulde Stat are două comunicări referitoare la România pe subiecte legate dedrepturile omului, spionaj (PINR Intelligence), asistenţă militară şi vânzări(MASS-Military Assistance and Sales) precum şi acorduri în domeniul militar şial apărării (MARR - Military and Defense Arrangements). O notă cu acelaşisubiect a fost emisă de Departamentul de Stat la 24 noiembrie.

Ambasada a mai trimis notela Washington în zilele de 3 decembrie, 24 noiembrie (3 comunicări) şi 16noiembrie. Majoritatea au ca subiect politicile interne dar sunt tratate şialte teme, printre care politica energetică, afacerile economice şi monetare,investiţiile străine, organizaţii internaţionale şi AIEA.

La începutul lui decembrie,la Bucureşti, Traian Băsescu era ales preşedinte pentru un al doilea mandat iarminiştrii unui nou Cabinet Boc şi-au preluat mandatele.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638949-06-16
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...