2019-03-19 04:07


Tenisuni la nivelul Comisiei Europene. Statele mari din UE pun presiune pentru a-şi promova intresele naţionale

 |  15:15

În ciuda mandatului lor de a servi Europa ca un întreg,comisarii sunt cunoscuţi pentru apărarea frecventă a intereselor naţionale. Câţiva comisari din statele UE mai mici suntiritaţi de unii dintre reprezentanţii din CE ai ţărilor mari, invocând căacţiunile lor sunt comandate mai degrabă de interesele naţionale, decât debinele european, relatează EUObserver.

"Am jurat în faţa Curţii europene că nuvom acţiona pentru guvernele noastre de acasă şi eu iau în serios acestjurământ", a spus un comisar al unei ţări membre mai mici. "Desigur,este mult mai uşor când vii dintr-un stat membru mai mic, unde lideriinaţionali nu încearcă să influenţeze cursul istoriei UE", a adăugatel.

Faptul că legislaţia UE este supusă capriciilor capitalelor naţionaleputernice, cum ar fi Berlin, Paris sau Roma nu este nimic nou. Dar crizafinanciară şi o Uniune extinsă cu puteri mai mari pentru instituţiile dinBruxelles contribuie la creşterea presiunilor, spun observatorii. "Cu câtUE devine mai mare, cu atât devine mai interguvernamentală şi cu atât mai multComisia este privită ca un secretariat executiv pentru consiliu", spuneeuroparlamentarul belgian Derk Jan Eppink. Eppik a lucrat anterior în cabinetulfostului comisar Frits Bolkestein şi în cabinetul lui Siim Kallas. El asubliniat că oficialii din ţările mari simt că trebuie să vină cu lucruripentru guvernele lor naţionale, în timpcecomisarii din ţările maimici îşi dau seama că nu au capacitatea de a face acest lucru, amintind de disponibilitateafostului comisar GunterVerheugen de a susţine industria germană.

Cu sediul în Bruxelles, reprezentanţele statelor membre permanente la UEsunt cunoscute pentru rolul-cheie pe care îl joacă în eforturile de lobbynaţional, pregătind frecvent note pentrucabinetul comisarului "lor", subliniind care oficiali ar trebui să iapoziţie pe o anumită chestiune. Cu toate acestea, nu toatecapitaleleobţin ce vor, de exemplu schimbările guvernului de acasă lăsândnoii administraţii uncomisar din altă familie politică, mai puţinînclinat să adopte linia naţională. Deexemplu, vicepreşedintele comisiei,Catherine Ashton - laburistă - este mai puţin tentată să ascultedeadministraţia conservatoare din Londra. Potrivit unor surse, şicomisarul olandez Neelie Kroes este printre cei care foarte rar ascultăordinele de acasă, conchide EUObserver.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638945-08-04
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...