2017-01-24 03:08


Tensiunile SUA - Pakistan, folosesc al-Qaida şi talibanilor

 |  16:33
Tensiunile SUA - Pakistan, folosesc al-Qaida şi talibanilor
Statele Unite au luat decizia de a suspendaun ajutor militar în valoare de 800 de milioane dolari acordat Pakistanului,alimentând zvonurile unor tensiuni tot mai crescute dintre cele două state.Armata pakistaneză a replicat că nu are neovie de susţinerea financiară acordatăde SUA pentru a lupta împotriva terorismului, însă analiştii prevăd o înrăutăţirea relaţiilor între americani şi unul dintre aliaţii săi cheie în Orientul Mijlociu.

Raidularmatei americane în urma căruia Osama bin Laden a fost lichidat, pe teritoriulPakistanului, a lăsat urme adânci în relaţiile dintre cele două state.Pakistanul a expulzat recent mai mulţi oficiali militari americani veniţi în ţarăpentru antrenarea trupelor împotriva teroriştilor. Mai mult, autorităţile de laIslamabad au limitat capacitatea diplomaţilor americani şi a altor oficiali dea obţine vize, restricţionând şi operaţiunile CIA de pe teritoriul lor. „Relaţiacu Pakistanul este dificilă, dar trebuie făcută să funcţioneze pe termen lung. Însăpână când nu vom trece peste aceste dificultăţi, ne asumăm reţinerea unei sumede bani pe care plătitorii de taxe americani au hotărât să le-o acorde”, adeclarat şeful staffului de la Casa Albă, William Daley.

Prestigiularmatei pakistaneze este pus în pericol în contextul luptei cu al-Qaida şigrupurile talibane extremiste. Retragerea consistentei sume acordatePakistanului ar putea afecta desfăşurarea operaţiunilor împotriva a ceea ce amai rămas din conducerea teroriştilor al-Qaida, despre care se bănuieşte că seascund în Pakistan. De asemenea, o parte din teritoriul acestei ţări estefolosită ca ascunzătoare pentru liderii talibanilor care-şi pregătesc operaţiuniledesfăşurate în Afganistan. Noul secretar al Apărării americane, Leon Panetta, adeclarat că este de părere că succesorul lui Osama bin Laden, Ayman al-Zawahiri,se ascunde în zona tribală a Pakistanului şi că doreşte ca autorităţile acestuistat „să îşi îndrepte atenţia spre capturarea acestuia”.

StateleUnite au acordat, din 2001, ajutoare civile şi militare în valoare de circa 21miliarde dolari, incluzând şi suma de 4,5 miliarde dolari, pentru anul fiscal2010-2011. Sistarea fondurilor destinate armatei pakistaneze ar putea afectaputernic un stat care se confruntă deja cu mari probleme economice. Creştereapreţurilor alimentelor şi a combustibililor a condus deja la o serie demanifestaţii stradale. Penele tot mai dese de curent, închiderea mai multorfabrici şi o serie de ciocniri violente din ultima perioadă în oraşul Karachi,centrul economic al ţării, se adaugă la problemele cu care autorităţile de laIslamabad trebuie să se confrunte. De cealaltă parte, membrii reţelei al-Qaida şitalibanii primesc o gură de oxigen neaşteptată rezultată în urma tensiunilortot mai puternice dintre Statele Unite şi Pakistan.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-01-24Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image