2017-01-18 20:40

POLITICA


Teritoriul se revoltă împotriva împărţirii candidaturilor USL

 |  17:46
Teritoriul se revoltă împotriva împărţirii candidaturilor USL

Înainte de a aborda punctul nevralgic care este Capitala, împărţirea candidaturilor la locale în cadrul USL creează mai multe probleme decât rezolvă.

Pentru PNL, alianţa nu aduce nimic, în afară de funcţiile pe care le avea deja şi de încă două candidaturi, dar fără un sprijin sigur din partea aliaţilor. În rest, funcţii imposibil de cucerit, din principalele fiefuri PDL sau - mai rău - UDMR.

La PSD, filialele puternice din teritoriu nu înţeleg deloc să se supună calculelor făcute în birourile de la Bucureşti, acolo unde ele le sunt nefavorabile. Ele fie se revoltă împotriva managementului lui Victor Ponta, fie vorbesc, neoficial, de viitoare blaturi.

Fostul preşedinte Mircea Geoană „a prins din zbor” ideea şi le ia apărarea, voalat, rebelilor, criticând irosirea a „prea multor energii” în urma împărţirii candidaturilor. Victor Ponta nu vrea să comenteze subiectul, încercând să păstreze o imagine idealizată a Uniunii. Întrebat, vineri, dacă va merge la Buzău să rezolve conflictul apărut acolo, ne-a răspuns: „Da, o să merg”, adăugând, despre tensiunile apărute la Maramureş şi în alte zone, că ele „rămân tensiuni”. Între timp, acestea încep să se transforme în adevărate rupturi în cadrul partidului, implicit în cadrul USL.

Buzău

Din singurul Consiliu Judeţean deţinut de PSD care revine liberalilor rămâne de fapt un cadou gol. Organizaţia PSD locală, unită inclusiv prin legături de rudenie între lideri, îl susţine în continuare pe actualul preşedinte al CJ, Victor Mocanu, pentru un nou mandat la conducerea instituţiei şi a rupt legăturile cu centrul. Mocanu spune că nu se poate lua după o împărţire făcută la Bucureşti de „doi oameni rupţi de realitate” şi va candida oricum, garantând victoria, conform sondajelor. Protocolul USL e deja rupt la nivel de judeţ, încă de când s-a aflat, în iunie, de pretenţia liberalilor de a avea şefia CJ. Mai mult, Mocanu susţine că multe filiale din ţară i-au transmis, în secret, că sunt de acord cu gestul său.

Maramureş

După ce filiala PSD a reuşit să câştige un mandat de parlamentar, în ciuda opoziţiei popularului primar Cătălin Cherecheş, „premiul” primit de la Bucureşti a fost cedarea funcţiei de şef al CJ către ACD. Social-democraţii maramureşeni, care nu sunt deloc resemnaţi, au declarat prin purtătorul de cuvânt că încă încearcă să obţină schimbarea deciziei. Totodată, ei se arată neîncrezători în privinţa reuşitei mobilizării pentru un alt candidat. Şi liberalii sunt nemulţumiţi de când au aflat cu stupoare că postul primit de ACD nu le revine lor, ci… PC, partidul cel mai puţin important din judeţ, dar care pretinde funcţia cea mai importantă. PC nu a făcut, încă, nominalizarea, dar voci locale spun că, mergând pe această carte, Alianţa e în pericol să rateze o funcţie care, altfel, era ca şi câştigată.

Galaţi

Singura primărie deţinută în prezent de PSD care revine, după împărţire, liberalilor a avut (ca şi în cazul şefie CJ Buzău) ca preţ modificarea parităţii din protocol – de la 20/20, la 21/19. Şi pe aceasta, PSD a cedat-o numai pentru că actualul primar, Dumitru Nicolae, o persoană în vârstă, cu mari probleme de sănătate, dar şi în justiţie, a anunţat că vrea să se retragă. Planul iniţial era ca el să demisioneze, pentru a-i creşte şansele actualului viceprimar PSD, Nicuşor Ciumacenco. După ce s-a decis ca Marius Stan (PNL) să fie candidatul USL, Ciumacenco s-a resemnat, însă presa locală scrie că alţi lideri locali ai PSD sunt încă interesaţi de post.

La funcţia de preşedinte al CJ Galaţi a fost nominalizat din partea USL doctorul Nicolae Bacalbaşa, „în urma sondajelor şi a statutului USL, în urma Comitetului Executiv”, după cum explică deputatul PSD Florin Pâslaru. Totuşi, actualul preşedinte, Eugen Chebac (PSD), ameninţă cu o candidatură ca independent.

Sălaj

Prim-vicepreşedintele filialei PSD, deputatul Iuliu Nosa, cere ca la alegerile locale din 2012, PSD şi PNL să mergă numai pe liste separate, cu excepţia candidaturii la preşedinţia Consiliului Judeţean şi de la Primăria Zalău, pentru că „şansele de a obţine voturi mai multe este în această formulă”, după cum a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă. PSD are candidatul la şefia CJ, iar PNL pe cel la Primăria Zalău, doar pentru că ele sunt deţinute şi în acest moment de cele două partide.

Călăraşi

Deşi la ultimul CEx, Victor Ponta a reuşit, prin diverse reproşuri, să o aducă la tăcere pe preşedinta filialei, Oana Mizil, care ar fi vrut o candidatură la CJ, la nivel local există fricţiuni între PSD şi PNL, iar colaborarea, cel puţin în comune, e inexistentă. Astfel, deşi PSD trebuie, teoretic, să susţină candidaţii PNL atât la primăria municipiului, cât şi la şefia CJ, practic, tot ce vor putea oferi ar putea fi doar un non-combat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-05-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image