2017-01-17 09:30

POLITICA


Texte ideologice fundamentale. TRU explică reforma PDL: „Şandramaua trebuie dărâmată”

 |  18:50
Texte ideologice fundamentale. TRU explică reforma PDL: „Şandramaua trebuie dărâmată”

Europarlamentarul PDL Traian Ungureanu, fost jurnalist BBC, scrie pe blogulpersonal un comentariu în care laudă reformele instituţionale propuse deadministraţia Băsescu. În opinia lui Ungureanu, e nevoie urgentă de o nouăorganizare administrativ-teritorială, care să spargă „jungla judeţeană”,respectiv de o nouă Constituţie şi un Parlament unicameral. "Dacă șandramauasupraetajată construită și reconstruită în ultimii 20 de ani nu va fi dărâmatăîn următorii câțiva ani, ne putem lua adio de la viitor”, spune Ungureanu. Citiţiîn continuare cele mai importante pasaje din textul intitulat „Viitorul comun”,scris de europarlamentarul PDL Traian Ungureanu.

„Greu, nu? Risipirearânduielilor şi reconstrucţia internă avansează ameninţând un veac de indolenţă.Nu atât veacul trecut, pierdut printre frisoane naţionale şi comuniste, câtveacul de nemişcare şi cancer obştesc pe care ni-l pregătim.

Reconstrucţienu «nu revoluţie sau revoltă», pentru că nici măcar o răzmeriţă condusă destăpânire nu poate supravieţui purtătorilor ei. Iar reconstrucţia iniţiată de preşedinteleBăsescu nu trebuie să aibă soarta patriei fără trup şi organizare visată derevoluţionari în decembrie 1989 şi domesticită, în lunile următoare, de geniuladminstrativ-mineresc al lui Ion Iliescu. Reconstrucţia iniţiată de preşedinteleBăsescu trebuie să lase României o Românie utilă. (…)

Apropiatanoastră involuţie se sprijină pe cifre de precizie funebră. Datele publicaterecent de Eurostat descriu o Românie care îşi aşterne de dispariţie. Următorii50 de ani vor fi anii dinaintea irelevanţei absolute: o populaţie redusă cu20%, o rată de îmbătrânire asistată senin de leagăne goale, o structură de viaţăîn care fiecare persoană de peste 65 de ani e asistată de doi tineri incerţi,din care unul simte că s-a născut în vremuri greşite, iar celălalt se pregăteştesă plece din asemenea vremuri şi ţară. Putem presupune măcar atât: o ţară carerefuză să nască milioane de oameni, refuză să conceapă, mental şi biologic,propriul viitor. (…)

Dacăşandramaua supraetajată construită şi reconstruită în ultimii 20 de ani nu vafi dărâmată în următorii câţiva ani, ne putem lua adio de la viitor. Ofensivacondusă de Traian Băsescu pentru modificarea Constituţiei, reorganizareaadminstrativă, optimizarea regiilor de stat, readucerea judecătorilor lastatutul de cetăţean român şi eliberarea fondurilor euopene luate ostatic deadminstraţie nu e o toană sau un complot prezidenţial. Acest gând sistematic şiîn răspăr a fost lansat de preşedinte încă din 2005. Spre deosebire de promisiunilepolitice tipice în România ultimilor 20 de ani, schimbarea iniţiată de preşedinteleBăsescu a devenit un program încăpăţânat, aproape războinic, într-un sistempolitic egal cu propria imagine televizată şi programat să apere lipsa deschimbare. Apropo, poate n-aţi remarcat: mai nou, conservatorismul e o valoarea stângii, iar progresismul - o calitate a dreptei. N-a fost, de fapt, niciodatăaltfel, dar România oferă acum o explicaţie care ar trebui să convingă.

Recentapresiune politică pentru întregirea reformelor începute cu cele patru codurilegislative trecute prin Parlament a creat un vârf de sarcină la carepoliticienii noştri tipici nu pot visa decât îngrozindu-se. Constituţie,administraţie regională, management economic, justiţie, trecute, dintr-o dată,în realitate şi modernitate? Nebunie! Sau cum spune Ion Iliescu: deliriumtremens. Culmea, Iliescu, autorul unui şoc paralizant care a răpit Românieiprimii şapte ani vitali de dezvoltare, are dreptate. Ctitoriile politicebetonate de Iliescu nu pot fi înlăturate decât într-un acces de energiepolitică şi executivă cu totul neobişnuit. Ce ne propune Iliescu în schimb?Senilizarea. Eroziunea treptată a tuturor formelor de viaţă activă în economie,justiţie şi societate. O lume tocmai bună şi suficient de bleagă pentru «despotulluminat» despre care Ion Iliescu delira calm, încă din 1990.

Etimpul să devenim, cu adevărat, o Republică. Toată dezbaterea pe tema republicăparlamentară sau prezidenţială s-a dus, după obiceiul locului, în lipsaobiectului. În lipsa Republicii. Aşa cum suntem astăzi, nu facem decât sămultiplicăm forme elementare de dominaţie şi control: birouri, inspectorate,regii, regii pentru controlul regiilor. Singura funcţie a acestei reţele eprotecţia prin îndestulare a familiilor politice şi a dependenţilor. Singuradestinaţie e anul electoral, în care micile stăpâniri locale basculează recoltacătre centru. Însumând, singura realitate istorică e o formă de guvernământ premodernăşi prerepublicană. O monarhie informală care generează minimonarhiile localeprin care îşi finanţează succesul în alegeri. Cercul se închide perfect şi reţineîn interior o societate care are doar menirea de a asigura masa electorală.Fireşte, unica formă de protest a unei astfel de societăţi e boicotul. Boicotul electoral şi boicotul maternităţilor.Refuzul de participare politică prin pasivitate şi depopulare. În lipsa uneiRepublici cetăţeneşti autentice, administrarea falimentului de jos devine oocupaţie rentabilă la vârf. E exact ocupaţia pe care USL, un soi de Uniunepentru Slăbirea Libertăţii, o rezervă clasei politice. Socialismuladministrativ iniţiat de Iliescu n-a avut niciodată un înţeles diferit deschema unui joc piramidal care scuteşte populaţia de drumul cu sacul de bani,pentru că a organizat ghişee de preluare în fiecare comună, oraş şi judeţ.Schema aduce câştiguri garantate şi în vremuri de ciumă, mai ales că se pricepesă le grăbească. În faţa acestui mecanism de randament imbatabil, Ponta şiAntonescu sunt datori cu un singur lucru: evitarea schimbărilor. Serviciulpolitic al acestor doi şefi de reţea se reduce la suma propunerilor menite săîntârzie sau să blocheze acţiunea propiu-zisă. Vreţi Constituţie? Să maidiscutăm! Până când? Până uităm ce discutăm! Vreţi un Parlament adus la proporţiinormale? Avem noi o lege cu care putem complica şi trage de timp! Vreţi sădefrişaţi jungla judeţeană? Bine, dar mai întâi s-o declarăm codru de interesnaţional şi s-o protejăm prin Legea patrimoniului. Cine spune că USL n-are niciun viitor se înşală. USL are un viitor, dar nu pentru România.

Adevărat,Ponta şi Antonescu dau ordinul de luptă, însă trupa e mult mai numeroasă şi maicompactă decât ar sugera-o liniile departid sau decât şi-ar dori-o subsemantul, membru PDL. Familia e transpartinicăşi practică un apolitism fratern, mai ales la nivel local. Exemplul are cevabun: apolitismul. Căci antidotul trebuie administrat de pe poziţii naţionale,nu de pe platforme politice. Nu se poate? Ba se poate. Preşedintele Băsescu areuşit şi a traversat, astfel, distanţa care a separat mereu un fost lider departid de preşedintele României. PDL are şansa de a-i călca pe urme. Maiprecis, PDL are şansa de a sărăci, de a câştiga alegerile după ce câştigăîncrederea unui electorat resemnat şi de a face de petrecanie viitorului abjectpe care îl pregăteşte USL. Toate deodată şi în interes naţional.”

Sursa:http://traianungureanu-tru.blogspot.com/


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-12-17Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

SILE
14 Iun 2011

Eu as merge chiar mai dep arte. Pentru a transforma actualul cotet legislati v intr-un edificiu clar s i coerent, acesta trebuie corectat propozitie cu p ropozitie. Ca simplu ceta tean propun doua corectur i: Proprietatea sa fie ga rantata prin lege si cons titutionalitatea legilor sa fie verificata inainte de promulgare pentru a n u ne trezi in situatia ce lui care merge la buda si isi da izmenele jos dupa si nu inainte cum e norm al. O zi buna !

Adauga un comentariu

Random image