2019-05-25 20:39


The Economist - România dezamăgitoare. Traian Băsescu ar putea adopta modelul Putin, revenind la putere ca premier după 2014

 |  15:45
The Economist - România dezamăgitoare. Traian Băsescu ar putea adopta modelul Putin, revenind la putere ca premier după 2014

Pentru standardele din regiune, România este o ţară marecu prea multe probleme. PreşedinteleTraian Băsescu, a cărui imagine a fost afectată de scandaluri, în partepolitizate, ar putea reveni în "stil Putin", ca prim-ministru, dupăexpirarea mandatului prezidenţial, în 2014, comentează The Economist, în ediţiaonline de joi. "Scandalurile, în parte politizate, au afectat imaginea fostuluicăpitan de navă, deşi el ar mai putea reveni, în “stil Putin”, ca prim-ministrudupă expirarea mandatului său, în 2014", afirmă revista.

Într-unarticol publicat cu supratitlul "România dezamăgitoare", TheEconomist trece în revistă problemele economice şi de infrastructură cu care seconfruntă România, afirmând că, "pe hârtie, programul de reformă (alguvernului) pare impresionant, dacă nu ar fi fost întârziat".

"Dar mulţi se îndoiesc că acesta poate vindeca bolile pereneale corupţiei, birocraţiei şi serviciilor publice de slabă calitate",adaugă revista, reamintind că Guvernul este o coaliţie nepopulară formată dinPDL, "partidul preşedintelui fermecător, dar dificil" Traian Băsescu,şi o alianţă a minorităţii maghiare. "Nici chiar criticii nu-l acuză depopulism ieftin", potrivit The Economist.

"Marilecazuri de corupţie avansează încet, ca şi unele reforme judiciare, cum suntnoile coduri penal şi civil. Climatul de impunitate pentru cei bogaţi şiputernici a dispărut în mare parte. Chiar şi politicieni importanţi riscă săajungă la închisoare dacă dosarele lor ajung în cele din urmă latribunal", comentează revista, citându-l pe ministrul justiţiei, CătălinPredoiu, care afirmă: "Corupţia este o afacere periculoasă în Româniaacum".

Activiştiianticorupţie se pregătesc pentru o nouă campanie, "deşi presa sarcasticăşi sumbră îi face pe mulţi să simtă că astfel de eforturi nu au nici oşansă".

"Victoriileanterioare, cum a fost alegerea lui Băsescu în «revoluţia portocalie» dindecembrie 2004, s-au dovedit efemere", adaugă The Economist. "Cei maimari suporteri ai lui (Băsescu) se află acum în străinătate. Mulţi salutăîmbunătăţirea relaţiilor cu Moldova (o provincie a României de dinainte derăzboi, unde el a promovat emiterea de paşapoarte româneşti). Atlanticist ferm,el este unul dintre puţinii aliaţi care le-au mai rămas georgienilor, care sesimt părăsiţi de majoritatea prietenilor vechi. Ar putea vota pentru el acolo,indiferent ce ar face poporul său", afirmă revista.

TheEconomist apreciază că problema cea mai urgentă a României o reprezintăeconomia, reamintind că, după aderarea la UE, în 2007, România s-a bucurat deun boom de trei ani, când creşterea anuală atingea 8 la sută. "Acolo undeun guvern prudent ar fi frânat, România a apăsat acceleraţia", iarprăbuşirea din 2009 a determinat ţara să ceară un împrumut de 20 de miliarde deeuro de la FMI în 2009, însoţit de condiţii dure şi reducerea cu 25 la sută asalariilor în sectorul public, concedierea a peste 100.000 de angajaţi şi, înurma opoziţiei Curţii Constituţionale faţă de legea pensiilor, creşterea la 24la sută a TVA.

TheEconomist afirmă că mulţi români consideră Banca Centrală drept cea mai solidăinstituţie, aceasta reuşind să menţină leul relativ stabil şi inflaţia redusăşi să supravegheze sistemul financiar, dar neputând să relanseze creşterea.

Creştereaexporturilor reprezintă un punct pozitiv, însă exporturile reprezintă numai omică parte din economie, în timp ce construcţiile se află încă în dificultate,ca şi investiţiile şi cheltuielile de consum. "Ajutorul poate veni dincele 30 de miliarde de euro alocate de Uniunea Europeană pentru modernizareaRomâniei, cel mai mare şi mai sărac dintre noii membri", afirmă revista.

"Unexemplu de bune intenţii, cu rezultate slabe, vine de la Snagov, o mănăstiresituată pe o insulă unde se presupune că a fost îngropat adevăratul Dracula, unprinţ numit Vlad Ţepeş. Cu multă fanfară, autorităţile au construit un podpeste lac (...), în speranţa că vor atrage turişti", comentează TheEconomist. "Noul ministru al turismului, Elena Udrea (o blondă vivace şiînstărită), vrea ca (Ţepeş) să devină personaj central" şi îi conduce peambasadorii străini într-un "tur Dracula" la castelele acestuia."Dar pentru vizitatorii mai umili, găsirea drumului nemarcat către Snagoveste dificilă. Podul prost construit este ca un spin în ochi. Un călugărmorocănos cere o taxă considerabilă şi îi numeşte pe ţiganii (romi) localipleavă", adaugă revista.

TheEconomist afirmă că nici investitorii străini nu se înghesuie să profite desolul fertil şi peisajele frumoase ale României sau de forţa de muncăflexibilă, ieftină şi poliglotă, iar serviciile sunt subdezvoltate."Investitorilor le place siguranţa, nu stilul întunecat şi brusc de luarea deciziilor care caracterizează politica românească", afirmă revista,adăugând că investitorii se plâng şi de judecătorii ignoranţi şi incompetenţişi dând drept exemplu Petrom, care încearcă în zadar să determine tribunalelesă îi identifice corect pe reclamanţi, să specifice valoarea daunelor însentinţe şi să unifice cazurile identice.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638951-12-29
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


STARBAG