2017-01-18 05:55

POLITICA


Ţinutul Secuiesc trece graniţa Constituţiei

 |  21:00
Ţinutul Secuiesc trece graniţa Constituţiei

UDMR şi Partidul Civic Maghiar (PCM) s-au săturat să tot aştepte Ţinutul Secuiesc şi au decis să treacă la fapte. Consilierii celor două formaţiuni din Consiliul Judeţean (CJ) Covasna au votat, în şedinţa de luni, organizarea unui referendum privind înfiinţarea Székelyföld, adică pe româneşte Ţinutul Secuiesc. Care ar urma să fie creat sub forma unei noi structuri administrative, prin modificarea limitelor administrativ teritoriale ale judeţului. Constituţia stabileşte însă că teritoriul naţional este organizat din punct de vedere administrativ în comune, oraşe şi judeţe. Liderul deputaţilor PSD, deputatul de Harghita Mircea Duşa, i-a cerut prefectului de Covasna să atace în instanţă hotărârea consilierilor.

Proiectul de hotărâre a fost iniţiat de consilierii PCM, formaţiune care are înscrisă în program autonomia Ţinutului Secuiesc. Aceştia au argumentat că o comunitate locală are dreptul de a decide asupra propriului viitor, inclusiv în ceea ce priveşte reorganizarea administrativ-teritorială. De la şedinţa în care a fost adoptată hotărârea au lipsit consilierii PNL, PSD, PDL şi PRM, care au refuzat să ia parte la vot. „Ţinutul Secuiesc reprezintă o problemă sufletească pentru toţi. Dacă în Bucureşti se nasc decizii care îi pun într-o situaţie nesigură pe oamenii din Ţinutul Secuiesc, Trei Scaune va reacţiona, deoarece trebuie să facem paşi, dacă regiunea va fi dezmembrată în sens cultural şi economic”, a afirmat preşedintele CJ Covasna, Tamás Sándor. El a precizat că „scopul referendumului este să modifice graniţele actuale ale judeţului Covasna pentru a se alătura în viitor unităţii administrative Ţinutul Secuiesc”.

Referendumul a fost stabilit pentru 11 martie anul viitor, iar într-una din cele două întrebări, cetăţenilor din Covasna li se cere să spună dacă sunt de acord «cu înfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale cu denumirea «Ţinutul Secuiesc- Székelyföld»“.

„În această hotărâre se spune că Ţinutul Secuiesc va fi o unitate administrativ-teritorială. Păi ce unitate administrativ-teritorială? Potrivit Constituţiei, România e împărţită în comune, oraşe şi judeţe. Aşa scrie în legea fundamentală. De aceea, hotărârea consilierilor e ilegală“, a reacţionat imediat liderul deputaţilor PSD,  deputatul de Harghita Mircea Duşa. El le-a cerut premierului Emil Boc şi ministrului de interne, Traian Igaş, să îl determine pe prefectul judeţului Covasna, Gyorgy Ervin, să atace în contencios administrativ hotărârea cu pricina şi să ceară abrogarea. “Niciodată instituţiile statului, pe fapte grave care se petrec în aceste judeţe (n.r. - Harghita şi Covasna), nu se sesizează şi nu iau măsuri", a acuzat Duşa, adăugând că aceia care doresc autonomia Ţinutului Secuiesc "profită de haosul care este acum în ţară şi fac paşi serioşi spre autonomie". Nici preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, nici prefectul judeţului, Gyorgy Ervin, nu au putut fi contactaţi pentru lămuriri.

„Este o acţiune complet ilegală. Pe lângă constrângerea constituţională, e vorba şi de faptul că, odată ce referendumul va fi organizat, ar urma nişte măsuri administrative care sunt de neconceput la acest moment în România. Cred că prefectul de Covasna va ataca hotărârea în instanţă”, a declarat pentru „Puterea” deputatul PDL Vasile Gherasim, preşedintele Comisiei de administraţie publică.

PDL Vasile Gherasim

deputat, preşedintele Comisiei de administraţie publică


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-06-15Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

GOGU
02 Noi 2011

Foarte bine ! Dupa autono mia largita, la scurt tim p, vor primi si INDEPENDE NTA ! Si, gata, scapam de dementi ! Ca de o parte dintre tigani am scapat, ii integreaza acum aia de ne dadeau lectii..... De ci INDEPENDENTA TINUTULUI SECUIESC, RAPID DE TOT. Si astfel va fi multumita si Moscova, nemaivorbind de Berlin ! Si, astfel, cele doua capitale nu vor mai opera, cel putin, cu acest santaj istoric !
DIACONU GABRIELA
02 Noi 2011

tinut ul secuiesc este in clus in republica ROMANI A

Adauga un comentariu

Random image