2017-01-22 10:11

POLITICA


Toate taberele combatante din Libia se tem de o intervenţie străină

 |  18:44
Toate taberele combatante din Libia se tem de o intervenţie străină

Forţele libiene loialecolonelul Muammar Gaddafi au capturat vineri trei membri ai echipajului unuielicopter naval olandez care acţiona ca echipaj de salvare. Ieri a apărut unalt caz, dar produs de rebeli. Un diplomat britanic şi opt soldaţi din trupelespeciale SAS sunt în mâinile opoziţiei, potrivit Sunday Times.

Oficialii olandezi au refuzat să dea detalii personaledespre membrii echipajului pentru că au iniţiat negocieri pentru eliberarealor. Echipajul unui elicopter Lynx a aterizat în oraşul de coastă Syrte -oraşul natal al colonelului Qaddafi şi una dintre fortăreţele sale - după carea fost "înconjurat de forţele armate libiene”. Folosirea personaluluimilitar în operaţiunile de salvare a cetăţenilor nu este limitată laautorităţile olandeze, ci şi la cele britanice, şi nu numai. Rebeliilibieni au capturat în estul ţării o unitate a forţelor speciale britanice -formată din opt soldaţi - care escorta un diplomat cu misiunea secretă de a stabilirelaţii diplomatice cu liderii opoziţiei în încercarea de a răsturna regimullui Gaddafi. Militariierauîmbrăcaţi în civil, dar erau înarmaţi, iar incidentul s-ar fipetrecut la Benghazi, oraşul-fief al rebelilor. Misiunea SAS i-a deranjat peliderii opoziţiei, care au ordonat ca soldaţii să fie închişi într-o bazămilitară, unde vor fi interogaţi. Martorii spun că asupra soldaţilor s-au găsit să arme, muniţii,explozivi, hărţi şi paşapoarte cu cel puţin patru naţionalităţi diferite.Instituţiile britanice implicate - Ministerul Apărării şi Ministerul de Externe- au refuzat iniţial să comenteze şi nu au confirmat, dar nici nu au infirmatinformaţia. Apoi, ministrul de externe William Hague a confirmatcă"o mică echipă de diplomaţi britanici" se află înBenghazi şidiscută cu rebelii. Insurgenţii spun că situaţia se va rezolva în curând, iarprizonierii sunt pe mâini bune, însă îşi declară mirarea că britanicii nu audezvăluit mai întâi scopul misiunii lor. Ministerul Apărării confirmaseanterior că trupe scoţiene sunt pregătite să asiste operaţiunile umanitare şide evacuare din Libia.

Încontextul în care a apărut pe surse informaţia că forţele occidentale vor să trimităechipe de "spioni şi diplomaţi" în Libia, pentru a ajuta la alungareade la putere a colonelului Gaddafi, capturile făcute vin ca o confimare ce arputea fi folosită de regimul lui Gaddafi pentru a susţine că puterileoccidentale intervin militar de partea rebelilor. Totodată, oponenţii luiMuammar Gaddafi nu doresc trupe străine pe teritoriul libian, pentru că ointervenţie militară străină terestră ar da apă la moară liderului libian înîncercarea acestuia de a trezi sentimente patriotice în rândul populaţiei. Înschimb, opoziţia vrea raiduri aeriene din partea comunităţii internaţionalepentru a-l alunga pe “Regele Regilor”.

Gaddafi ameninţă cu jihadul

Înpersepctiva că forţele rebele ar câştigateren şi susţinere din partea occidentului, "va fi un jihad islamic înfaţa voastră, în Mediterana. (...) Oamenii lui bin Laden vor impunerăscumpărări pe pământ, dar şi pe apă. Vom reveni la timpurile lui Barbăroşie,ale piraţilor, ale otomanilor care impuneau răscumpărări pentru nave. Va fi cuadevărat o criză mondială şi o catastrofă pentru întreaga lume", aavertizat liderul libian.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-03-26Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image