2018-10-16 08:52


Top 2015. Cei mai leneşi senatori

 |  17:45
Top 2015. Cei mai leneşi senatori

Un număr de 34 de senatori nu au depus în 2015 nicio interpelare, întrebare sau declaraţie politică, potrivit datelor publicate pe site-ul Senatului, printre aceştia figurând Crin Antonescu, Vasile Blaga, Mircea Geoană sau Ecaterina Andronescu.

Interpelările - la adresa miniştrilor şi a premierului - şi întrebările sunt instrumentele juridice uzuale într-un regim parlamentar de control al Parlamentului asupra Executivului. Având în vedere răspunderea politică a Guvernului faţă de Legislativ, întrebările şi interpelările sunt demersuri la îndemâna fiecărui parlamentar, fiind acţiuni individuale, spre deosebire de cazul iniţiativelor legislative, când mai mulţi aleşi îşi pun semnătura pe acelaşi proiect, de multe ori fără a avea nicio contribuţie la elaborarea acestuia.

Cu toate acestea, mulţi dintre parlamentari aleg să nu depună nicio întrebare sau interpelare. Potrivit datelor disponibile pe site-ul Senatului, citate de Mediafax, acesta este cazul cu aproape o treime dintre ei, peste 30 reuşind "performanţa" de a nu depune nici măcar declaraţii politice în 2015.

Fostul preşedinte PNL Crin Antonescu este ''campionul absolut'' în anul care a trecut - el are la activ zero declaraţii politice, interpelări, întrebări, nicio luare de cuvânt şi niciun proiect de lege iniţiat sau semnat. La rândul său, copreşedintele PNL Vasile Blaga figurează, pe site-ul Senatului, cu doar 4 luări de cuvânt anul trecut. Nici el nu a apelat din decembrie 2012 până în prezent la instrumentul interpelărilor şi întrebărilor. El şi-a pus semnătura pe 9 proiecte de lege anul trecut, alături de alţi colegi.

Unii dintre liberali au fost prea ocupaţi cu problemele pe care le au cu justiţia pentru a mai avea activitate palamentară. Este cazul lui Ion Ariton, care are în 2015 are la activ o singură luare de cuvânt, în februarie, atunci când s-a dat votul pentru începerea urmării penale în dosarul ''Gala Bute''.

Senatorii social-democraţi nu au utilizat aceste instrumente parlamentare în 2015 sunt: Ecaterina Andronescu (care nu a depus întrebări sau interpelări în acest mandat, are 3 declaraţii politice depuse în 2013), Neculai Bereanu, Leonard Cadăr.

În cadrul grupului parlamentar Liberal Conservator, tonul este dat de liderul Dumitru Pelican (PC), care are la activ în tot mandatul o singură interpelare.

În cadrul grupului parlamentar al UDMR ignorarea acestor demersuri pare să fie mai degrabă regula. Klárik László-Attila a depus o singură interpelare şi o declaraţie politică din decembrie 2012 până în prezent, iar László Attila a semnat o singură interpelare în acelaşi interval de timp. Marko Bela nu a are nici el la activ nicio întrebare, interpelare sau declaraţie politică în acest mandat, la fel ca Pataki Csaba şi Verestoy Attila.

La UNPR, Florina Jipă nu a semnat nicio interpelare, întrebare sau declaraţie politică în acest mandat, la fel ca Ilie Năstase. Ion Purec este autorul unei interpelări şi a unei declaraţii politice în trei ani.

Printre independenţi, Tudor Barbu (afiliat grupului PNL) nu a depus în ultimele 12 luni nicio întrebare, interpelare sau declaraţie politică, în vreme ce Dan-Aurel Ioniţă, ales pe listele PP-DD, are acelaşi bilanţ şi doar o singură luare de cuvânt în plen. Alfred Laurenţiu Antonio Mihai şi fostul social-democrat Dan Tătaru nu au depus nicio interpelare, întrebarea sau declaraţie politică în ultimii 3 ani, timp în care au luat cuvântul în plen doar de câte 3 ori.

Nici Mircea Geoană nu a considerat necesar să depună declaraţii politice, întrebări sau interpelări în acest mandat.

Unii senatori au depus doar declaraţii politice în anul care s-a încheiat - este cazul senatorilor liberali Petru Filip, Puiu Haşotti, Iulian Dumitrescu, Viorel Riceard Badea, Dorin Păran, Eugen Ţapu, toţi de la PNL. Lor li se alătură Marius Coste, Petru Frătean, Victor Mocanu, Ştefan Radu Oprea, Florian Popa, Georgică Severin, de la PSD şi Octavian Bumbu, Ioan Iovescu, Ion Toma de la UNPR, împreună cu Mircea Banias, Mihai Niţă de la PC.

Astfel, aproape o treime dintre senatori nu au apelat la instrumentul interpelărilor şi întrebărilor în 2015.

De asemenea, un număr însemnat de senatori au făcut în anul care a trecut mai puţin de 5 astfel de demersuri. Liberalul Teodor Atanasiu, de pildă, are o singură interpelare în 2015, singura din întreg mandatul.

La polul activ, cei mai activi senatori la acest capitol sunt liberalii Alin Tişe, Marin Cotescu, Gavrilă Ghilea şi social-democratul Alexandru Cordoş.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-03

TAGURI: top 2015, senatori, lenesi
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


DA CE, NU SE șTIE?!
03 Ian 2016

Uite, o IDEE - ce-ar fi, ca presa (dacă ține cu poporul prost(it) să facă un pustiu de bine și să ne spună-n scris, că nimeni nu stă să-i verifice pe boii ăștia....care, cîți și de câte ori/săptămână vin în Parlamentul Rușinii Naționale (deci în interes ”național” precum pensiile (pardon, ”indemnizațiile”) SPECIALE ”meritate” pt. FURT CALIFICAT pe barba Statului și în defavoarea lui, DEVALIZAT (aproape în întregime), COMPLICITATE, ABUZ ÎN F-CȚIE ȘI ÎN SERVICIU, DESTRUCTURAREA/DISTRUGEREA prin SUBMINAREA cu bună știință a ECONOMIEI NAȚIONALE, AURULUI (GALBEN sau VERDE), VINDEREA PĂMÂNTULUI ROMÂNESC în proporție de 70% străinilor (cum n-a făcut ori face NICIO ALTĂ ȚARĂ NORMALĂ LA CAP)! Și pct.2 - cum justifică BANII POPORULUI pe stat degeaba? Unde-și au birourile parlamentare teritoriale? Câte audiențe au avut? Câte plângeri la petiții ale cetățenilor ”de rând” au rezolvat? Dacă nu-s din Buc.dar vin în Parlament, dar au ”ceva” case și pe-aici, DE CE STAU LA HOTEL DE NU-S CÂTE STELE? De ce primesc indeminizație ”de ședință” (la cât s-a mai ridicat, cuantumul ei) ȘI DE CE să primească când ”meseria” lor (cea de parlamentar) asta ȘI e...adică să participe la ședințe! Dar noi vb din cărți - PATRI-HOȚII, PARLA-HOȚII se-eschiveză, se promovează între ei, se sprijină reciproc - ÎN HOȚII, ÎN VÂNZAREA ȚĂRII, PRĂDUIREA EI...fără acordul nostru, dar pe barba noastră, în deplină cunoștință cu ”agenturilii străine”, așa-i sau nu? RUȘINE și BLESTEM PE VOI!
IAR PUTORILE...
03 Ian 2016

După ce că nu vin sau lipsesc cu desăvârșire acești ÎMBUIBAȚI ...consumă ca șobolanii o grămadă de bani stând în Casa Poporului transformață în Casa Mafiotului! Aș face un referendum ca măcar din bun-simt să dispară de-acolo, să nu mai vedem păduchii cum urzesc, cum benchetuiesc, cum se lăfăie p-acolo - arongați și plini de bani...
Random imageUltimele stiri


loading...