2017-01-20 05:52

POLITICA


Top 10 naţiuni depenedente de nuclear. Următoarele 48 de ore vor fi cruciale la centrala avariată din Japonia

 |  20:32
Top 10 naţiuni depenedente de nuclear. Următoarele 48 de ore vor fi cruciale la centrala avariată din Japonia

Autorităţile japoneze încearcau ieri să oprească o catastrofă nucleară şi săintroducă apă în bazinul reactorului 3 al centralei de la Fukushima, cel maiavariat, după ce nivelul radiaţiilor a atins un punct extrem de periculos, învreme ce statele lumii reevaluează priorităţile vizavi de industria nucelară şide reglementările de securitate.

Două elicoptere militare au aruncat tone de apă de mare peste reactorultrei, avariat luni seară de o explozie. Elicopterele au făcut patru curse dincirca 100 necesare, la mică înălţime, fără succes. Nivelul radiaţiilor lacentrala Fukushima a crescut la 4.000 de microsiverţi pe oră, de la 3.700, dupăce camioane de pompieri s-au alăturat eforturilor de răcire a reactorului 3,aruncând cu apă sub presiune, potrivit companiei Tokyo Electric Power. Seconsideră că o expunere la 1.000 de microsiverţi sau 1 milisivert într-un aneste sigură pentru oameni. Armata japoneză va folosi din nou astăzi elicopterepentru a arunca apă peste cel mai avariat reactor al centralei, dupăoperaţiunea eşuată de ieri. Scopul operaţiunii este dublă: să răceascăreactorul şi de a umple bazinul care conţine bare de combustibiliuzaţi, care continuă să degajeze, în continuare, multă căldură. Deşi Tepco nu a pututsă facă măsurători precise, piscina este considerată a fi aproape golită deapa, crescând riscul ca barele de combustibil să se supraîncălzească şi să setopească.

Avertismente de la AIEA

Şeful Comisiei Americane pentru reglementare nucleară a recunoscut şiavertizat că situaţia de la centrala niponă afectată de cutremur este extrem degravă. Iar Institutul pentru siguranţă nucleară, din Franţa, a anunţat căurmătoarele 48 de ore vor fi cruciale la Fukushima. "Suntem la jumătateadrumului între un dezastru şi un dezastru şi mai mare. În următoarele ore voravea loc evoluţii catastrofale şi există un pericol real pentru sănătatea şiviaţa locuitorilor arhipelagului", a spus comisarul european pentruenergie. Interiorul celor trei reactoare a fost avariat, iar momentan nu seştie care este situaţia exactă în interiorul reactoarelor. În ultimele 48 deore, Ministerul Energiei din SUA a trimis în Japonia opt tone de echipamente,precum şi câteva zeci de experţi în energia nucleară, dar cu toate acesteaWashingtonul, după cum relevă media americană, dispune de extrem de puţineinformaţii exacte despre evoluţia situaţiei de la centrala Fukushima.

Top 10 naţiuni nucleare dependente de nuclearÎn conformitate cu datele Asociaţiei Nucleare Mondiale, afost făcut un top al celor mai dependente naţiuni de industria nucleară.

10. Ungaria - 37 la sută Cu patru reactoarenucleare, 37 la sută din electricitatea Ungariei provine din surse nucleare.Un motiv pentru care Ungaria sprijină zona nucleară este preţul. În 2007, înconformitate cu Asociaţia Nucleară Mondială, preţul a fost sub 5 centi pekilowatt oră.

9. Armenia – 39,4 la sută Ea are un singur reactor, dar oferă aproape 40 la sută dinenergie electrică din Armenia. Este una dintrecele două reactoare construite cu mai mult de trei decenii în urmă folosindtehnologia sovietică. Dar după un mare cutremur în 1988,guvernul a închis ambele reactoare. În 1995, în mijlocul unei recesiuniprofunde, un reactor a fost redeschis.

8. Slovenia - 40 la sută Slovenia se bazează pe un singur reactor, pe care îldeţine în comun cu Croaţia, furinizând 40 la sută din electricitate.

7. Elveţia- 40 la sută Elveţia are cinci reactoare nucleare oferind 40 la sutădin electricitate. Şi este de aşteptat săcontruiască încă două. În prezent, Elveţia importă o mare parte a puteriisale nucleare de la Franţa.

6. Coreea de Sud - 40 la sută Coreea de Sud are 21 de reactoare care asigură aproape 40la sută din electricitate, arată datele din 2009. Cu toate acestea, statul plănuieştesă sporească procentul până la 56 până în 2020. În2009, Coreea de Sud a investit 20 miliarde dolari pentru a construi patrureactoare nucleare în Emiratele Arabe Unite. Afacerea va face din Coreea de Sudun exportator major în lume de energie nucleară.

5. Suedia - 42 la sută Cu generatoare de energie nucleară ce furnizează 42 lasută din necesarul de electricitate, Suedia a schimbat poziţia sa pe piaţa energiei nucleare. Embargoul de trei decenii cu privire la construirea de noi centralenucleare, a luat sfârşit anul trecut, în iunie.

4. Ucraina- 48 la sută Ucraina are 15 reactoare, generatoare de aproape jumătatedin electricitatea sa. Combustibilul pentrureactoarele sale provine din Rusia, dar în aprilie anul trecut Ucraina a apelatla combustibil din SUA , ca parte a unui program comun de a diversifica surselede combustibil.

3. Belgia - 54 la sută Belgia are şapte reactoarenucleare care generează 54 la sută din electricitate. Belgia a planificat săînceapă eliminarea treptată a programului său de energie nucleară până în 2015,dar în 2009, guvernul s-a angajat să păstreze centralele nucleare deschisepentru un alt deceniu, până în 2025.

2. Slovacia- 55 la sută Slovacia are patru reactoare nucleare şi construieşte altedouă. Slovacia a construit primul reactor nuclear comercial în 1972.

1. Franţa - 75 la sută Franţa deţine cel mai mareprocent de electricitate din surse nucleare din lume, şi este, de asemenea, Nr.1 ca exportator de energie electrică. Franţa trimite circa 18 la sută dinproducţia totală de energie electrică în Italia, Olanda, Belgia, MareaBritanie, şi Gremania şi face mai mult de 4 miliarde de dolari din aceastăafacere.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-08-01Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image