2017-01-16 15:05

POLITICA


Top Gun de România. Zece primari din ţară primesc câte un avion de luptă. MIG-urile aterizează în parcuri

 |  19:12
Top Gun de România. Zece primari din ţară primesc câte un avion de luptă. MIG-urile aterizează în parcuri

Egiptenii au piramidele, olandezii - morile de vânt,finlandezii au cele o mie de lacuri, italienii şi francezii se mândresc cunumeroasele castele, muzee şi situri arheologice. Am enumerat câteva dintresimbolurile pe care alte ţări le folosesc pe post de atracţii. În curând şiRomânia va avea un astfel de simbol, răspândit prin ţară. Care credeţi că va fiacesta?! Avionul de luptă fabricat pe vremea sovieticilor, celebrul MIG.

Zece oraşe şicomune din toate colţurile ţării vor avea în curând câte un avion de luptă MIGsau IAR expus la intrarea în localitate sau în parcuri. Primarii acestorlocalităţi vor primi de la Ministerul Apărării aparatele de zbor dezafectate şi„curăţate” de dotările militare, conform unui proiect al ministrului GabrielOprea afişat pe pagina de internet a ministerului. Listei de primari li se maiadaugă şi un sobor de preoţi pasionaţi de luptele în aer: câte un MIG se vaduce în curţile a două biserici din Bacău.

Proiectul dehotărâre de guvern stă pe biroul ministrului Oprea şi e gata să fie trimispremierului la semnat. Din pixul lui Boc vor zbura 17 aparate de luptă dintrecare majoritatea, 10 la număr, vor ajunge la consilii locale, două laArhiepiscopia Romanului şi Bacăului şi doar cinci se vor duce la aerocluburi sauinstitute de cercetare tehnică şi aerospaţială. Ministerul Apărării motiveazăcă a întocmit proiectul ca urmare a interesului manifestat de diverseinstituţii care au solicitat avioanele.

Cu MIG-ul în parc

Primariichestionaţi de ziarul „Puterea” au povestit cu mândrie cum vor expune avioaneleşi ce i-a determinat să le ceară. Ei invocă aceleaşi motive: la ei în oraş sau încomună aeronautica reprezintă o caracteristică definitorie, iar MIG-ul va fi unfel de „brand” pentru zonă. În plus, spun ei, astfel vor cinsti memoria eroiloraerului.

Primăria Bacău vaprimi un MIG 21 US. Romeo Stavarache, primarul Bacăului, vrea să expună MIG-ulla intrarea în oraş, chiar în apropierea centrului de afaceri. „Ooooo, demultam solicitat un avion. Cred că de pe vremea lui Tăriceanu. Vrem să îl punem laintrarea în Bacău. Cum vii dinspre Oneşti avem un sens giratoriu frumos făcut,am construit aici un centru de afaceri şi acolo vrem să punem avionul. Avem oindustrie aviatică la Bacău şi asta vrem să fie ca un fel de simbol, de brandpentru oraş – avionul”, a declarat Stavarache pentru „Puterea”.

Consiliul localal Comunei Balaci (Teleorman) va primi un MIG 21 F13. Primarul comunei, IlieCalotă, se gândeşte să instaleze avionul nu la intrarea în comuna pe care oadministrează, ci, chiar în centrul ei. „Vrem să îl punem în parc, în centrulcomunei, să-l folosim ca o machetă, să fie un fel de atracţie. A fost aici unaeroport, acum e dezafectat, dar pista e în stare bună”, explică el cum vafolosi avionul. Primarul se teme totuşi că nu şi-ar putea duce planurile laîndeplinire din motive politice. „Am făcut anul trecut o cerere. Nu ştim dacăne-au aprobat-o încă. Mira-m-aş să mi-o aprobe, sunt de la PSD”, nemărturiseşte Calotă. Reamintim că, în ciuda îngrijorărilor primarului, pesite-ul ministerului condus de fostul pesedist Gabriel Oprea este menţionat căprimăria Balaci este vizată de livrarea unui avion.

Şi în comunaDeveselu (Olt) atmosfera se va înveseli cu un MIG pe care primarul vrea să îlexpună cu mândrie. El dezvăluie că solicitarea pentru a primi avionul a făcut-ocu multă vreme în urmă. „În anul 2007 am făcut ocerere Ministerului Apărării, la Direcţia Logistică parcă, pentru a ni se da şinouă un aparat de zbor dezafectat. Atunci ni s-a spus că e în aşteptare şi abiaacum am auzit şi eu de această hotărâre, dar până acum o oră nu am avutinternet”, ne mărturiseşte bucuros Gheorghe Beciu, primarul comunei Deveselu,care aude vestea în premieră de la noi.

Un alt MIG se va duce în comuna Sânpaul. Primarul Iosif Istvan ne explicăşi el satisfăcut motivele solicitării aparatului de luptă. „O mare parte din aeroportul Transilvania din Târgu-Mureş se întinde pesuprafaţa comunei noastre. Şi, împreună cu directorul aeroportului, am decis săsolicităm acest avion, după ce am auzit că se pot cere. Vrem să îl expunem înincinta aeroportului, la intrare”, declară Istvan.

Top Gun. Lista celor 10

Lista completă aprimăriilor în proprietatea cărora se vor transfera avioanele o puteţi citi încele ce urmează: Consiliul local al municipiului Câmpia Turzii (primar IoanVasincă, PDL), Consiliul local al municipiului Bacău (primar Romeo Stavarache,PNL), Consiliul local al comunei Deveselu, Olt (primar Gheroghe Beciu, PSD),Consiliul local al comunei Mihail Kogălniceanu, Constanţa (primar Valer IosifMureşan, PSD), Consiliul local al oraşului Năvodari (primar Matei Nicolae,PSD), Consiliul local al comunei Coloneşti, Olt (primar Marian Rădulescu, PDL),Consiliul local al comunei Balaci, judeţul Teleorman (Ilie Calotă, PSD),Consiliul local al comunei Sânpaul, judeţul Mureş (primar Iosif Istvan, UDMR),Consiliul local al municipiului Roşiorii de Vede (primar Ion Nuţu, PNL),Consiliul local al comunei Bălăbăneşti, judeţul Galaţi.

Preoţii războinici

Municipiul Bacăue mai norocos decât celelalte. El s-a blagoslovit nu cu unul, ci cu treiMIG-uri. Pe lângă cel solicitat de primarul Stavarache, două avioane vorateriza în curtea bisericii, fiind cerute de Arhiepiscopia Romanului şiBacăului. „A cerut şi Arhiepiscopia avioane? Ha, ha, ha!”, îi surprindem noireacţia lui Stavarache, amuzat la auzul veştii. „Ei, ce să vă spun, foarte binecă au cerut, că Bacăul e un oraş unde aviaţia e destul de dezvoltată”,concluzionează el. Unul dintre MIG-urile pe care le va primi Arhiepiscopia varămâne în municipiul Bacău, mai precis la Biserica ţŞtefan cel Mare şi Sfântţ.„Vom face un centru memorialistic pe un teren al Arhiepiscopiei pentru oameniicare au lucrat în domeniul aviaţiei şi care şi-au pierdut viaţa de-a lungultimpului”, ne-a declarat părintele Constantin Gherasim, purtătorul de cuvânt alinstituţiei bisericeşti. La întrebarea „de ce tocmai biserica a cerut MIG-uri”,părintele Constantin Gherasim ne-a dat un răspuns care lasă fără replică oricecreştin: „Arhiepiscopia întotdeauna s-a îngrijit de sufletele enoriaşilor”. Celde-al doilea MIG va ajunge la Biserica ţSfinţii Apostoli Petru şi Pavelţ din Moineşti.De ce tocmai acolo? Ne lămureşte tot părintele Gherasim: „La Moineşti există unpreot care e pasionat de avioane şi el a vrut un avion ca să facem acolo, totaşa, un monument dedicat eroilor aerului”.

Modelul Onţanu

Cei zece edilicare vor să expună avioanele nu sunt primii. Deschizător de drumuri în acestdomeniu este chiar un coleg de partid al ministrului Oprea, primarul sectorului2 al Capitalei, generalul Neculai Onţanu. În Sectorul lui Onţanu, mai precis înColentina, există un avion Antonov pe care instituţia condusă de Onţanu a scrismare cu vopsea: „Primăria sectorului 2”.

Cuvântul lui Oprea

Gestul ministrului Oprea de a ceda un MIG comunei Coloneşti nu a rămas nerecompensat,Gabriel Oprea primind în iulie anul trecut titlul de cetăţean de onoare al comunei.În noiembrie 2010, fostul primar din Coloneşti, actualul deputat Nicolae Stan(membru UNPR pe atunci) declara ziarului „Puterea” că ministrul apărării aprimit titlul pentru că a promis că va da comunei un avion.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639236-12-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

04 Feb 2011

..pacat ca cel de la Bane sti, jud Prahova nu a cer ut unul...acolo, chiar a cazut Cineva..un Pionier al aeronauticii...daca n- a cerut el, cer eu...se p oate?!( p.s. nu-s primar! )
TICUTA
13 Feb 2011

Chiar daca incercarea de a pune in balanta ceea ce este simbol in Romania c u alte tari ale lumii, en umerate de autor, dupa um ila mea parere, nereusita , ramane totusi motivul m ajoritar pentru care unii primari au ales sa aiba in cadrul localitatii un astfel de aparat de zbor: "cinstirea eroilor aerul ui", motiv luat in derade re. Asta este... Din cate am citit unele aparate d e zbor vor ajunge obiect de studiu la aerocluburi si institute de profil de cercetare. Dupa parerea mea, un lucru bun

Adauga un comentariu

Random image