2017-01-18 06:10

POLITICA


Topul marilor economii mondiale. China suflă în ceafa SUA!

 |  18:05
Topul marilor economii mondiale. China suflă în ceafa SUA!

Eoficial! China suflă în ceafa SUA, dupăce anul trecut a depăşit Germania, devenind cel mai mare exportator mondial,iar acum a întrecut Japonia în topul celor mai mari economii mondiale,clasându-se pe locul doi. Economia Chinei s-a cifrat la sfârşitul lui 2010 la 5,8trilioane de dolari americani, detronând Japonia, care a obţinut doar 5.474 trilioaneşi analiştii preconizează că, în aproximativ zece ani, expansiunea chineză vaduce la plasarea sa pe prima poziţie în topul celor mai puternice economii alelumii.

Chiar dacă mediile internaţionale vorbeau despre această creştere, dateoficiale nu au fost disponibile până în prezent. Analiştii de la Banca Mondialăşi de la Goldman Sachs au arătat că, în perioada 2023-2025, economia chineză vaîntrece economia SUA. Acest lucru s-a discutat şi în cadrul Forumului EconomicModial de la Davos. Cifrele Japoniei par să confirme previziunile. Colosulasiatic avansează rapid şi sigur.

Japonia a fost lovită de o scădere aexporturilor şi a cererii de consum, de îmbătrânirea populaţiei, dar mai alesde datoria internă, cea mai mare din ţările industrializate. Până lasfârşitul anilor ’80, economia Japoniei a fost un centru de putere, cu o creştereatingând o cotă de 7,1%. Aceastaa fost bazată pe industia electronică şi auto, pe investiţii în pieţelefinanciare. Până în anii ’90 însă, piaţa imobiliară a fost invadatăde speculaţii şi de preţuri exagerate, investiţiile s-au diminuat şi economia s-aprăbuşit. Pe de altă parte, succesul economic al Chinei a început în anii ’80, când responsabilitatea sistemului de gospodărie afost schimbat pentru a permite familiilor să păstreze surplusul de cereale. În1994 şi sistemul de preţuri a fost schimbat pentru a permite mişcări mai liberede preţ. Aceşti paşi şi alţii au dus la deschiderea economiei Chinei, noteazăBBC. Până în 1995, exporturile au crescut considerabil, iar ţaraa primit numele de „fabrica lumii”. Profitând şi de populaţiauriaşă, China a început să se deplaseze în clasamentul economiilor detop din lume. Astfel, China s-a bucurat anul trecut de o explozie în industriaprelucrătoare şi a făcut investiţii considerabile în infrastructură, dar şi îndomenii strategice, precum resursele. Yenul a atins cel mai înalt nivel dinultimii 15 ani în raport cu dolarul american. Chiar dacă analiştii se aşteaptăla o oarecare încetinire, structura economiei pare solidă, iar creşterea –durabilă, fapt care duce la posibilitatea ca “fabrica lumii” să devină cea maiputernică economie din lume, detronând SUA, în ciuda faptului că o mare parte apopulaţiei este încă săracă şi trăieşte în mediul rural.

Potrivit economistului şi politologului american FrancisFukuyama, succesul Chinei în gestionarea crizei economice se bazează pe capacitateasistemului său politic autoritar "de a lua decizii majore, complexe şirapide, care să le facă bine, cel puţin în politica economică”. China seadaptează repede, ia decizii dificile şile pune în aplicare eficient. Fukuyama a avertizat că sistemul chinez poate fimai adaptabil decât cel occidental.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-04-26

Mai multe imagini:
Topul marilor economii mondiale. China suflă în ceafa SUA!
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image