2018-12-17 15:13


Totul despre referendumul din 19 iunie. Unde votezi, cum trebuie să răspunzi, câţi bani te costă şi ce interese au politicienii

 |  19:10
Totul despre referendumul din 19 iunie. Unde votezi, cum trebuie să răspunzi, câţi bani te costă şi ce interese au politicienii

Bucureştenii sunt chemaţi pe 19 iunie, într-o duminică, la referendum. Eivor trebui să răspundă prin „da” sau „nu” la 7 întrebări despre care mulţi auspus că sunt „ciudate”. Răspunsurile lor vor decide dacă Bucureştiul va fi încontinuare administrat de un primar general şi 6 primari de sectoare, sau dacăde acum încolo întregul oraş va fi gestionat doar de primarul general. Prognozameteo pentru duminica referendumului este una care încurajează prezenţa la vot:zi călduroasă, cu soare. Costurile referendumului sunt estimate la peste 1milion de euro, iar bucureştenii vor avea la dispoziţie aproape 1.200 de secţiide votare. Chemarea la urne a fost decisă în urma disputelor dintre forţelepolitice. PDL are în lucru un proiect de lege care vizează trecerea întregiiadministraţii - deci, implicit şi a consistentului buget de 2,4 miliarde alCapitalei - într-o singură mână, cea a primarului general. La polul opus, PSDşi PNL doresc păstrarea actualei forme administrative.

Consiliul General al Primăriei Municipiului Bucureşti adecis săptămâna trecută ca locuitorii Capitalei să fie consultaţi prinreferendum cu privire la o serie de probleme ale Capitalei. Pe lângăîntrebările legate de împărţirea administrativă a Bucureştiului, în formafinală a referendumului au mai fost introduse şi altele care îi chestionează pebucureşteni dacă sunt satisfăcuţi de modul cum s-a dezvoltat Capitala sau dacăsunt mulţumiţi curăţenia din oraş. În total, sunt şapte întrebări, unele„ciudate”, care, conform Legii referendumului, vor trebui tipărite pe câte unbultin de vot distinct. La aceste întrebări, bucureştenii vor trebui sărăspundă prin „da” sau „nu”.

USLşi PDL, interese opuse în Capitală

Intereselepartidelor politice legate de acest referendum sunt diferite. PDL, în frunte cu Elena Udrea, preşedinta filialeibucureştene a partidului, doreşte o nouă lege a Capitalei care să prevadătrecerea tuturor atribuţiilor administrative ale Bucureştiului într-o singurămână, cea a primarului general. Conform schiţei de proiect ademocrat-liberalilor, întregul buget de 2,4 miliarde de euro al MunicipiuluiBucureşti va fi unul unitar, administrat doar de Consiliul General. Bugeteleprimăriilor de sector s-ar desfiinţa, iar primarii de sectoare ar urma, astfel,să-şi piardă rolul de administratori.

La polul opus,PSD şi ACD îşi doresc păstrarea actualei organizări administrative. AndreiChiliman (PNL) şi Cristian Popescu Piedone (PC) sunt doi dintre cei care arpierde controlul asupra bugetului de sector dacă ar intra în vigoare o lege aCapitalei în varianta PDL.

Povesteaacestui referendum este una cu final neaşteptat. Cel puţin pentru o tabărăpolitică - USL. Deşi PNL şi PSD au fost cei care au venit cu ideea chemăriibucureştenilor la urne, cei care au speculat în final au fostdemocrat-liberalii, cele 7 întrebări care vor fi tipărite pe buletinele de votfiind cele propuse de ei.

Ideea referendumului a fost a celor de la USL

Ideeaorganizării unui referendum în Capitală în urma căruia cetăţenii să îşi spunăpunctul de vedere cu privire la reconfigurareaadministrativă le-a aparţinut celor de la PNL şi PC. AndreiChiliman, Cristian Popescu Piedone şi Crin Antonescu au fost figurile centraledintr-o campanie de ACD de strângere de semnături pentru organizarea unuireferendumul. Timp de câteva săptămânii, liberalii şi conservatorii şi-auinstalat corturi prin tot Bucureştiul în care cereau locuitorilor să „apere Capitala de Elena Udrea” şi să semneze pentruorganizarea referendumului.

Oprescu a jucat cartea PNL - PSD

IdeeaPNL şi PC, îmbrăţişată apoi şi de PSD, de a organiza un referendum a fostacceptată de primarul Sorin Oprescu. Acesta a propus în Consiliul General alMunicipiului Bucureşti ca pe buletinul de vot să existe o singură întrebare -varianta USL: „Sunteţi de acord cu centralizarea administrativăa municipiului Bucureşti, prin transferul de atribuţii de la primăriile desector către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?” Tot la propunerealui Oprescu şi a USL, referendumul ar fi urmat să fie organizat pe 29 mai.

PDL a profitat

Propunereacelor de la USL a fost modificată în Consiliul General. Majoritatea coagulatăîn jurul PDL şi PRM a reuşit să facă jocurile în Consiliul General alMunicipiului Bucureşti, votând miercurea trecută ca pe buletinele de vot de lareferendum să fie prezente şapte întrebări creionate de ei şi nu una singură.

LideriiUSL Crin Antonescu şi Victor Ponta au declarat că vor boicota referendumulpropus de majoritatea celor de la PDL şi PRM. Cei doi i-au acuzat pedemocrat-liberali că referendumul propus de ei reprezintă „unsondaj de proastă calitate”.

Ambiguitatea întrebărilor, o problemă

O controversă pe care a stârnit-o referendumul constă înambiguitatea întrebărilor. Comentând pe seama lor, sociologul VasileDâncu a declarat că întrebările sunt „prost formultae”şi „penibile”. Dâncu a afirmat, citat de hotnews.ro că unele dintre ele sunt detipul „Mănânci calule ovăz?”. Şi sociologul Mirel Palada, directorul CCSB, i-aluat peste picior pe cei care au ales aceste întrebări. „Este ca înbancul cu întrebarea «Vrei apă plată sauapă cu bule? Răspunsul este DA»”, a declarat Palada pentruhotnews.ro.

Ambiguăeste şi întrebarea referitoare la curăţenia din Bucureşti. Răspunsurile la întrebareanumărul 4 de la referendum - Sunteţi mulţumţi de curăţenia din Bucureşti? - cufoarte mare greutate ar putea fi transformate într-o propunere cu caracteradministrativ, acesta fiind de fapt rostul unui referendum.

Cum răspunzi dacă vrei primar de sector?

Cei care susţin sau nu actuala împărţire administrativă aCapitalei, adică îşi doresc sau nu ca Bucureştiul să fie condus de primarulgeneral, iar sectorul în care locuiesc să fie administrat de primarulsectorului respectiv, vor trebui să fie foarte atenţi ce răspunsuri dau laîntrebările 2 şi 3. La întrebarea 2 - „Vă doriţi o Capitală cu 6 sectoare şi osingură administraţie?” - un răspuns afirmativ ar putea duce la o reorganizareadministrativă a Capitalei, doar în măsura în care răspundeţi şi cu NU laîntrebarea 3 - „Vă doriţi o Capitală cu 6 sectoare şi 7 administraţii?”.

Prognoza meteo pentru 19 iunie

Sunt şanse mari ca vremea de duminică 19 iunie săîncurajeze prezenţa la urne. Conform prognozelor meteorologice, în aceaperioadă vremea în Bucureşti ar putea să fie una plăcută, senină şi plină desoare. „În luna iunie, temperaturile medii vor fi cuprinse în limite apropiatede normele climatologice în estul şi sud-estul ţării, sub mediile multianualeîn sud-vestul, centrul şi nord-vestul teritoriului şi peste valorile normale,local în vestul ţării. Cantităţile lunare de precipitaţii vorînregistra valori apropiate de normele climatologice în cea mai mare parte ateritoriului, exceptând sud-estul şi local în sudul ţării, unde acestea se potsitua sub mediile multianuale. În luna iunie, temperaturile medii lunare suntcuprinse între 20 şi 22° C în Câmpia Română şi Dobrogea, între 18 şi 20° C încea mai mare parte a Moldovei, Banat şi Crişana, între 16 şi 18° C în Maramureşşi centrul Transilvaniei şi, respectiv, între 12 şi 14° C în zoneledepresionare din estul Transilvaniei. În această lună alternează zilele caldeşi însorite, cu perioade mai reci şi instabile”, informează stirileprotv.ro.

Referendumul costă 1 milion de euro

Costurile organizării referendumului vor fi suportate de bugetulMunicipiului Bucureşti, adică de contribuabilii bucureşteni. Deşi nu existăîncă o hotărâre a Consiliului General care să stabilească suma necesară, dupăestimările primarului general Sorin Oprescu, ea va fi undeva în jurul a 4-5milioane de lei, adică peste 1 milion de euro. „Mai greu e că trebuiesă scoatem nişte bani din vistieria publică. E vorba de 4-5 milioane de lei.Sunt totuşi nişte bani”, a declarat Oprescu săptămâna trecută.

1.256de secţii de votare. Vezi lista

Încă nu existătrasată o listă a secţiilor de votare pentru referendumul care va avea loc pe19 iunie însă o putem folosi, orientativ pe cea folosită la referendumul dinnoiembrie 2009, listă ce poate fi consultată pe pagina de internet aAutorităţii Electorale Permanente, la adresa .Conform AEP, la referendumul trecut, cel naţional din noiembrie 2009, în carepopulaţia a votat pentru reducerea numărului de parlamentari şi transformareaParlamentului într-unul unicameral, în Bucureşti au existat 1.256 de secţii devotare, dintre care 34 au fost secţii speciale, amenajate pentru cei care nuaveau domiciliul în Bucureşti. Dintre aceste 1.256 de secţii de votare, 166sunt în sectorul 1, sectorul 2 are 203, în sectorul 3 sunt 269, în sectorul 4sunt 178, în sectorul 5 sunt 197, iar în sectorul 6 sunt cele mai multe - 234.

la referendumul naţional din 22/11/2009, aşa cum apare ea prezentată pe paginade internet a Autorităţii Electorale Permanente.

7 întrebări pentru bucureşteni

1.Sunteţi mulţumiţi de modul în care s-a dezvoltat Capitala?2. Vă doriţi o Capitală cu 6 sectoare şi o singură administraţie?3. Vă doriţi o Capitală cu 6 sectoare şi 7 administraţii?4. Sunteţi mulţumţi de curăţenia din Bucureşti?5. Vă doriţi o arhitectură unitară în Bucureşti?6. Sunteţi de acord cu reducerea cheltuielilor aparatului administrativ?7. Sunteţi de acord ca Bucureştiul să fie condus de primarul general şi deConsiliul General al Municipiului Bucureşti?


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-10-02

Mai multe imagini:
Totul despre referendumul din 19 iunie. Unde votezi, cum trebuie să răspunzi, câţi bani te costă şi ce interese au politicienii
zoom
Totul despre referendumul din 19 iunie. Unde votezi, cum trebuie să răspunzi, câţi bani te costă şi ce interese au politicienii
zoom
Totul despre referendumul din 19 iunie. Unde votezi, cum trebuie să răspunzi, câţi bani te costă şi ce interese au politicienii
zoom

Totul despre referendumul din 19 iunie. Unde votezi, cum trebuie să răspunzi, câţi bani te costă şi ce interese au politicienii
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


TEODOR
18 Apr 2011

Un milion de euro,pentru un sondaj de opinie,deghizat in referendum!Oprescu are perfecta dreptate!E vorba de o suma,deloc neglijabila!
Random imageUltimele stiri


loading...