2018-11-19 21:58


UPDATE. Traian Băsescu: Au fost câteva probleme, dar, cu bunăvoinţa tuturor, acordul cu FMI a fost finalizat

 |  10:57
UPDATE. Traian Băsescu: Au fost câteva probleme, dar, cu bunăvoinţa tuturor, acordul cu FMI a fost finalizat

UPDATE, ora 12.06: România are nevoie de asistenţa FMI pentru încă doi ani, a declarat, marţi, preşedintele Traian Băsescu, la întâlnirea cu directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, care a precizat că, dacă ţara noastră are nevoie de sprijin, Fondul este gata să îl ofere.

"Dacă România crede că va beneficia de pe urma sprijinului FMI pentru încă doi ani, pentru a pune în practică reformele şi pentru a susţine economia într-o manieră sustenabilă, FMI se bucură să vă ajute şi să fie la masa negocierilor chiar în această săptămână", a declarat Christine Lagarde, la Palatul Cotroceni.

Preşedintele Băsescu a apreciat că în perioada următoare reforma sistemului de sănătate ar trebui să devină o prioritate.

"La începutul anilor 2000, bugetul pentru sistemul de sănătate a fost de un miliard. Acum este de cinci miliarde, dar asistenţa sanitară s-a diminuat din punct de vedere calitativ. Ceva s-a întâmplat cu banii introduşi în sistem. Trebuie să analizăm cu atenţie acest sector", a precizat Băsescu.

El a adăugat că băncile ar trebui încurajate să ofere credite IMM-urilor, atrăgând atenţia asupra sectorului agricol, unde nu este susţinută suficient procesarea producţiei autohtone.

De asemenea, Traian Băsescu a atras atenţia asupra importanţei restructurării companiilor de stat, sector în care economia nu e performantă. În acest context, el a apreciat că aderarea la zona euro poate deveni problematică, în cazul în care managementul nu va fi mai performant.

"Ce înseamnă investitor strategic? Avem acum compania feroviară de transport, pentru a fi privatizată cu un investitor strategic. În mintea mea, un investitor strategic era Deutsche Bank, Compania Franceză de trenuri, Compania austriacă de trenuri, Compania americană de trenuri. Cred că obiectivul major acum trebuie să fie restructurarea companiilor de stat, pentru că aici sunt problemele. Economia privată e performantă, exporturile cresc în mod constant, dar sectorul economic ce aparţine statului e un dezastru, din punct de vedere al competitivităţii. (...) Una dintre probleme este managementul neperformant (...) cum să mergi în zona euro cu această parte a economiei noastre? Aceasta e lecţia pe care am învăţat-o în timpul crizei de la ţările care au aderat la zona euro în ultimul an. Au îndeplinit criteriile de la Maastricht, dar nefiind economia competitivă suferă mult în zona euro", a susţinut Traian Băsescu.

La rândul ei, Christine Lagarde a declarat că problemele identificate de preşedintele Băsescu în ceea ce priveşte sistemul de sănătate sunt legitime, dar şi că reformele structurale sunt esenţiale în vederea creşterii competitivităţii economice.

"Cred că problemele pe care le-aţi identificat în ceea ce priveşte reforma strategică, cu accent pe sistemul de sănătate, sunt perfect legitime. Voi verifica datele pe care le am, dar procentul din PIB alocat sistemului de sănătate - trebuie analizat şi banii trebuie să meargă pe sistemul medical şi nu pe altceva. De asemenea, a doua prioritate, reformele structurale sunt esenţiale şi cum să tratăm întreprinderile deţinute de stat pentru a le face mai atractive la privatizare sau să ne asigurăm că sunt restructurate pentru a fi competitive - sunt de asemenea sarcini pentru economia românească astfel încât să devină competitivă. (...) Nimic nu poate prospera într-o ţară dacă nu există stabilitate macroeconomică", a precizat Lagarde. 

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la începutul întâlnirii cu directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, că, deşi au existat câteva probleme, acordul cu FMI a fost finalizat.

"Am reuşit să finalizăm al doilea acord cu FMI. Să fim cinstiţi, au fost câteva probleme, dar, cu bunăvoinţa tuturor, acordul a fost finalizat. Acum trebuie să pornim unul nou. Voi fi direct. Iniţial, Comisia Europeană nu prea a fost în favoarea unui nou acord, doar pentru că nu au astfel de reglementări referitoare la ţări cărora nu li se mai aplica procedura de deficit bugetar excesiv - ştiţi problema...dar am reuşit să avem o înţelegere cu Comisia Europeană, acum putem continua", a spus preşedintele, la întâlnirea de la Palatul Cotroceni.

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional se află pentru două zile la Bucureşti. Christine Lagarde a avut luni o întâlnire cu premierul Victor Ponta, la Palatul Victoria, transmite Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-16
Citeste si:
UPDATE. Christine Lagarde: Vedem o creştere globală de 3,1 la sută, în perioada următoare

TAGURI: traian, basescu, fmi
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...