2019-01-20 07:00


UPDATE. Traian Băsescu, în vizită oficială la Chişinău

 |  08:17
UPDATE. Traian Băsescu, în vizită oficială la Chişinău

UPDATE, ora 13.21: Preşedintele Traian Băsescu a dat asigurări miercuri, la Chişinău, că România nu îşi schimbă politica externă, dar asta nu înseamnă că este o ţară izolată care "trăieşte numai în Uniunea Europeană sau numai în NATO".

"Trebuie să înţelegeţi că România nu este o ţară izolată care trăieşte numai în Uniunea Europeană sau numai în NATO. Ne dezvoltăm relaţiile şi ne consolidăm relaţiile în toate direcţiile, către toate punctele cardinale. Cu certitudine, dacă priviţi relaţia româno-chineză, este o excelentă relaţie politică la nivelul cooperării instituţiile internaţionale, dar şi la nivel bilateral, dar economic este o relaţie în care România are un deficit foarte mare. În relaţia comercială este un deficit de 2,1 miliarde de euro. Sigur, s-a redus în ultimii ani, de la 2,9 la 2,1 miliarde, dar asta nu înseamnă că Guvernul, instituţiile politice ale României nu fac vizite în China pentru a încerca să găsească soluţii de echilibrare a balanţei de plăţi", a spus Băsescu, întrebat de o eventuală schimbare a politicii externe a României şi de o prea mare apropiere de Moscova şi Beijing, după cum susţin unele voci.

Şeful statului român a vorbit şi despre faptul că Rusia este o ţară care are importante investiţii în România.

"Cu Rusia avem, de asemenea, un deficit consistent al balanţei de plăţi datorită importurilor energetice pe care le facem. Rusia are investiţii în România în industria aluminiului, în industria siderurgică, în industria petrolieră; deci avem o relaţie şi cu Rusia. Faptul că se duce ministrul de Externe sau că vine Nikolai Patruşev la Bucureşti nu înseamnă o schimbare a politicii externe. Şi vă dau un azimut ferm al faptului că România nu-şi schimbă politica externă: existenţa bazelor militare americane pe teritoriul României şi a scutului antirachetă. Credeţi că o astfel de ţară îşi schimbă de la o zi la alta politica externă?", a conchis Băsescu. 

UPDATE, ora 12.32: Preşedintele Traian Băsescu a dat asigurări miercuri, la Chişinău, că România va continua să acorde banii din grantul de 100 de milioane de euro promis Republicii Moldova, dar pentru aceasta trebuie să existe proiecte. El a precizat că proiectele de interconectare a sistemului de gaze şi a reţelelor electrice ale celor două state va primi finanţare din contul grantului respectiv.

El a mai declarat, în cadrul unei conferinţe de presă cu preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, că România poate aloca banii respectivi doar în condiţiile în care se acordă bani în interiorul UE. 'Dacă cineva îşi imaginează că aceşti bani pot fi puşi într-o dubă şi trimişi la Chişinău, se înşeală. România acordă acea sumă de bani în condiţiile în care se acordă bani în interiorul UE: se aprobă proiectul, în baza unui studiu de fezabilitate, se organizează licitaţie, etc. România nu poate utiliza altă procedură decât cea prevăzută de UE. Aşa cum s-a investit în prima interconectare Fălciu-Goteşti, aşa va continua cu gazoductul Iaşi-Ungheni şi cu alte proiecte de interconectare', a declarat Băsescu.

Şeful statului român a precizat că guvernul de la Chişinău este cel care decide care sunt proiectele pe care le propune pentru a fi finanţate din contul acestui grant şi că deocamdată Chişinăul a decis că acestea să fie proiectele de interconectare energetică.

În timpul vizitei sale precedente la Chişinău, în luna ianuarie 2010, Traian Băsescu a anunţat că România va acorda Republicii Moldova un grant de 100 de milioane de euro, pentru o perioadă de patru ani, pentru proiecte sociale şi de infrastructură. Până în prezent, România a acordat din acest grant 8,5 milioane de euro pentru a ajuta la depăşirea efectelor inundaţiilor din 2010 şi va furniza alte nouă milioane de euro pentru construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni. Autorităţile române declaraseră anterior că nu au fost alocate şi alte sume din acest grant pentru că partea moldovenească nu a propus proiecte.

Republica Moldova nu are alternativă la drumul european

 Băsescu a afirmat că R.Moldova nu are alte opţiuni decât parcursul european, punctând totodată că există la Chişinău o opoziţie internă faţă de acest proces, pe care nu şi-o poate explica.

"Aici vizita mea trebuie interpretată nu numai ca răspuns la invitaţia dlui preşedinte Timofti, dar este o vizită care vine într-un moment extrem de important pentru viitorul R.Moldova. R.Moldova se pregăteşte pentru cel mai mare succes al procesului, declanşat cu destul de mulţi ani în urmă, acela de apropiere şi viitoare integrare în UE şi anume semnarea acordului de asociere la UE şi parafarea acordului de liber schimb. Se va întâmpla acest lucru la Vilnius, în 27 - 28 noiembrie anul acesta, cu ocazia Summit-ului Parteneriatului Estic", a spus Băsescu, într-o declaraţie de presă comună cu preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

În context, preşedintele a subliniat că apropierea de parcursul european al R. Moldovei se datorează şi cetăţenilor moldoveni.

"Vreau să ştiţi că dacă există cineva care are un merit pentru apropierea acestui moment este poporul Republicii Moldova, politicienii Republicii Moldova care cred în soluţia europeană. Sigur, nu vreau să vorbesc de alternative. În opinia mea, R.Moldova nu are alternativă la drumul pe care să şi-l aleagă decât drumul european, pentru că nu am constatat în istoria R.Moldova altă locaţie, mă refer la toată istoria acestui pământ, decât cea europeană. Vă pregătiţi pentru un mare succes al ţării şi am venit să fiu alături de dvs într-un moment important, să vă asigur că în continuare România va rămâne un avocat fără rezerve în ceea ce priveşte drumul european al R.Moldova, respectând în acelaşi timp şi opţiunile de neutralitate militară ale R.Moldova. Niciodată România nu a pus problema unei alte abordări decât cea pe care constituţional a avut-o R.Moldova", a punctat şeful statului român.

Întrebat dacă ar putea exista eventuale "provocări" din partea Rusiei înaintea summit-ului de la Vilnius, Băsescu a spus că nu crede.

"Provocări din partea Moscovei, nu cred. Moscova este capitala unui stat care se respectă prea mult ca să vină în zona provocărilor organizate, susţinute de stat", a adăugat Băsescu.

Preşedintele Băsescu a ţinut să sublinieze că în cazul Republicii Moldova situaţia este diferită decât a fost pentru România înaintea aderării ţării noastre la UE.

"În R.Moldova, situaţia este diferită spre exemplu de cum a fost România înaintea integrării. În România, indiferent de tip de partid, a fost unanimitate politică în drumul către Europa. Deci, nu am avut niciun fel de opoziţie internă la drumul către UE. Aici, se pare că în ultimele luni apare o opoziţie internă, deşi vă rog să mă credeţi, vă rog să daţi înapoi filmările de la conferinţele de presă pe care le-am avut cu fostul preşedinte Voronin, când împreună vorbeam de drumul european. Aici, tot la Chişinău, vorbeam despre opţiunea Guvernului din timpul preşedinţiei dlui Voronin. Acum înţeleg că dl Voronin a uitat că s-a născut sau că are părinţii la Dubăsari şi că nu prea a putut trece frontiera să-şi vadă mormântul părinţilor când era şeful acestui stat. Apar opţiuni pe care eu nu mi le pot explica. Poporul acestei ţări este un popor latin. Nu am văzut cetăţeni ai R.Moldova cu ochii oblici, deci, cred că opţiunea este spre integrare europeană. Iar dacă vor apărea opţiuni ale societăţii civile sunt convins că opţiunea majorităţii populaţiei va fi o opţiune pro europeană", a conchis Băsescu.

UPDATE, ora 10.36: Preşedintele Traian Băsescu a fost primit, miercuri, de omologul său din Republica Moldova, Nicolae Timofti, la reşedinţa de stat de la Chişinău.

La sosirea la reşedinţa de stat preşedintele Traian Băsescu a fost întâmpinat atât de susţinători cât şi de scandări din partea unor protestatari.

La un capăt al străzii unde se află reşedinţa de stat au venit susţinători ai preşedintelui care îi scandau numele, strigau ''Unirea'' şi fluturau steagul României. La celălalt capăt al străzii câţiva protestatari scandau ''Jos unirea''.

După întrevedere, cei doi şefi de stat urmează să aibă convorbiri tete-a-tete şi convorbiri oficiale, cu participarea membrilor celor două delegaţii.

La finalul convorbirilor, Traian Băsescu şi Nicolae Timofti vor susţine, în jurul orei 11,20, o declaraţie de presă comună. 

Preşedintele Traian Băsescu efectuează miercuri o vizită la Chişinău. Programul vizitei la Chişinău cuprinde convorbiri cu preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, cu premierul Iurie Leancă şi cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman.

Potrivit Biroului de presă al Preşedinţiei române, la ora 10:00 Traian Băsescu va fi primit la reşedinţa de stat de Nicolae Timofti, moment urmat de convorbiri tete-a-tete şi convorbiri oficiale, cu participarea membrilor celor două delegaţii oficiale. Cei doi preşedinţi vor susţine apoi o declaraţie de presă comună.

De la ora 12:00, Traian Băsescu va avea convorbiri cu prim-ministrul Iurie Leancă, urmate de o întrevedere cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman.

Din programul vizitei face parte şi ceremonia depunerii de coroane de flori la Monumentul "Ştefan cel Mare şi Sfânt".

Preşedintele Republicii Moldova va oferi în onoarea preşedintelui Traian Băsescu un dejun oficial la Combinatul de vinuri "Cricova".

Traian Băsescu va avea de la ora 16,00 convorbiri cu primarul municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, iar ulterior se va întâlni cu preşedintele Partidului Liberal-Democrat, Vladimir Filat, preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, precum şi cu lideri de opinie şi ai societăţii civile, transmite Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-17

TAGURI: traian, basescu, vizita, chisinau
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...