2019-02-22 12:42


Traian Băsescu a lovit cinci ţinte cu un singur foc

 |  18:59
Preşedintele Traian Băsescu a servit ieri o lecţie de politică liderilorOpoziţiei şi a reuşit ca prin retrimiterea Legii pensiilor la Parlament, pentruscăderea vârstei de pensionare a femeilor la 63 de ani, să lovească cinci ţintedintr-o lovitură.

A scăpat de ameninţările privind suspendarea sa dacă promulga legea, nua acceptat modul în care a fost votată legea în Parlament, a scăpat-o peRoberta Anastase prin reluarea votului, a câştigat electoratul feminim pringrija pe care a arătat că le-o poartă doamnelor şi i-a atacat pe cei dinOpoziţie că au negociat voturile pentru bani. “Egalizarea vârstei de pensionarela femei şi bărbaţi este necesară”, declara preşedintele cu doar câteva zile înurmă în discursul din Parlament. “Legea pensiilor a venitla Preşedinţie semnată de preşedinţii ambelor Camere ale Parlamentului, decidin punct de vedere legalitate nu am nici o observaţie asupra legii. Am retrimis Legea pensiilor la Parlament în sensulstabilirii vârstei de pensionare a femeilor la 63 de ani”, a fost anunţul făcutieri de Traian Băsescu de la Palatul Cotroceni. Într-o analiză despre viaţafemeilor din ţara noastră, preşedintele a arătat că acestea au dreptul să aibăaceleaşi şanse ca bărbaţii, dar trebuie să se ţină cont de faptul cărealităţile socio-economice conduc la o situaţie mai grea pentru doamne. “O femeie care are serviciu în sectorul de stat sau privat mai are unserviciu şi acasă”, a explicat preşedintele. El a arătat că vârsta depensionare a femeilor ar fi crescut cu şapte ani, de la 58 la 65, în timp cepentru bărbaţi ar fi crescut cu doar trei ani, de la 62 la 65. Cu toateacestea, preşedintele nu a spus nimic despre faptul că reprezentanţii Opoziţieis-au opus creşterii vârstei de pensionare pentru femei, în timp ce coaliţiaguvernamentală a pledat pentru egalizarea vârstei de pensionare. Preşedintele acerut ca Parlamentul să reexamineze rapid legea pentru a fi promulgată,deoarece reprezintă o componentă a acordului cu FMI.

“Abordări ridicole ale pensionarilor, scuze, politicienilor”

După ce şi-a schimbat punctul de vedere referitor la Legea pensiilor,preşedintele Băsescu nu a ratat ocazia de a-i ataca pe cei din Opoziţie. “Au fost şi abordări ridicole ale pensionarilor, scuzaţi-mă, alepoliticienilor, mă refer la liderul PSD şi cel al PNL, care nici mai mult nicimai puţin îmi cer să arbitrez conflictele din interiorul unei Camere aParlamentului”, a arătat Băsescu. Liberalii şi social-democraţii i-au cerutpreşedintelui să nu promulge Legea pensiilor, din cauza modului fraudulos încare aceasta a fost votată în Camera Deputaţilor. Reprezentanţii celor douăpartide susţin că în momentul votării legii în sală s-au aflat aproximativ 80de parlamentari şi nu 170 cum a susţinut preşedinta Camerei, Roberta Anastase.

“Opoziţia vrea dictatură”

Şeful statuluile-a transmis lui Crin Antonescu şi Victor Ponta că vorbesc foarte des despredictatură, dar că ar fi instaurat-o dacă ar fi permis preşedintelui să seimplice în activitatea internă a Parlamentului. „Liderii Ponta şi Antonescu auposibilitatea să se adreseze Comisiei de disciplină a Parlamentului pentru arezolva problemele de litigiu între grupurile parlamentare. Cei care vorbescdespre dictaturi, cei doi lideri, nu înţeleg ce înseamnă să creezi precedentulca preşedintele să se implice în activitatea parlamentară, asta ar fidictatura. Să aibă grijă ce îşi doresc”, a subliniat preşedintele.

„Au vrut să-şivândă voturile”

Chiar dacă nu aspus nimic despre modul în care legea a fost votată în Parlament, preşedinteleTraian Băsescu le-a reamintit celor din Opoziţie acuzaţiile lansate de RobertaAnastase. „Să negociezi pe bani votul în defavoarea celor pe care te prezinţică îi susţii este cea mai de jos abordare pe care o poate avea un parlamentar.Îi compătimesc pe cei care au vrut să-şi vândă voturile şi să-i lase pepensionari neapăraţi”, a fost atacul prezidenţial.

„Chemare ladecenţă”

„Când le-amtrimis la Parlament lista angajamentelor asumate de ţara noastră, ţipau căpreşedintele se amestecă în viaţa Parlamentului şi face Parlamentului program.Acum îmi cer să fac pe chestorul Parlamentului, esenţial este să ne păstrămdecenţa indiferent care ne sunt interesele”, a plusat preşedintele. El le-aadresat un îndemn lui Victor Ponta şi Crin Antonescu, spunându-le că acestareprezintă o „simplă chemare la decenţă”.

Băsescu s-a răzgândit în 16 zile

Traian Băsescu s-a răzgândit în numai 16 zileprivind egalizarea vârstei de pensionare a femeilor cu cea a bărbaţilor. Ieri,preşedintele a afirmat că susţine pensionarea doamnelor la 63 de ani, cu toatecă în urmă cu aproape două săptămâni declara în faţa întregului Parlament căpensionarea femeilor la aceeaşi vârstă cu bărbaţii - 65 de ani - este“necesară”. “Am hotărât să retrimit Parlamentului Legea pensiilor, considerândoportună modificarea, în sensul stabilirii vârstei standard de pensionarepentru femei la 63 de ani. Realitatea socială din România ne arată că o femeiecare are serviciu în sectorul privat sau în sectorul de stat mai are şi unserviciu acasă. Deci, femeile fac o dublă muncă în România”, a declarat şefulstatului ieri. Pentru comparaţie, vă propunem să recitiţi ce spunea TraianBăsescu pe 21 septembrie. “Măsura de creştere progresivă până în 2030 a vârsteide pensionare, până la 65 de ani, precum şi egalizarea acesteia la femei şibărbaţi, este necesară, având în vedere tendinţele demografice îngrijorătoare”.(I.D.)

Parlamentul reexamineazădoar un singur articol

Potrivitregulamentelor parlamentare şi conform Constituţiei, în cazul în care o legeeste retrimisă la reexaminare, se rediscută şi se revotează doar articolul sauarticolele care fac obiectul retrimiterii la Parlament. În schimb, atât înSenat (prima Cameră sesizată), cât şi în Camera Deputaţilor, după reexaminare,votul final se dă asupra întregii legi. Dacă în Camera Deputaţilor legea nuîntruneşte 167 de voturi favorabile, se consideră că nu este adoptată şi însesiunea parlamentară următoare (februarie - iunie 2011) toată legea se reia dela zero, pe procedură normală. Mai există o variantă dacă legea nu trece lavotul final după reexaminare: Guvernul sau orice parlamentar poate introduce unproiect de lege similar, care intră în dezbatere normală în această sesiune.(D.A.)


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638945-07-24
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


NAE
07 Oct 2010

Legea pensiilor,legea pensiilor,legea pensiilor...in tota lumea e o problema!Dar peste tot se uita ca nu se schimba regulamentul in timpul jocului. Propun angajarea pe viata cu reducerea timpului de lucru pe grupe de varsta.In acest fel vom fi mai sanatosi si implicit mai longevivi! Nu? Totusi sa se mentina pensionarea pe probleme medicale si de handicap dar la modul serios nu ca la noi.
Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...