2019-01-24 14:57


Traian Băsescu, acuzat că a refuzat să dea „tainul”. Gâlceava autohtonă după refuzul primit din partea Germaniei şi Franţei. VEZI DECLARATIA

 |  19:25
Traian Băsescu, acuzat că a refuzat să dea „tainul”. Gâlceava autohtonă după refuzul primit din partea Germaniei şi Franţei. VEZI DECLARATIA

Politicienii Opoziţiei consideră că vinapentru un eventual eşec al României în ce priveşte aderarea la Schengen araparţine preşedintelui Traian Băsescu, care nu şi-a făcut treaba.

Preşedintele Comisiei de politică externă dinSenat, Titus Corlăţean, a spus că Franţa se opune aderării României la Schengenpentru că nu i s-a dat “tainul” promis de Traian Băsescu la Paris în 2009,adică unele contracte pentru firmele franţuzeşti. Corlăţean a adăugat că Franţaeste deranjată că nu s-au respectat promisiunile făcute de Traian Băsesculegate de “chestiuni de ordin economic”, care implică foarte mulţi bani. Larândul său, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat că neaderareaRomâniei la Schengen în 2011 nu se poate imputa altor ţări, ci doar“autismului” şi “cocoşismului” de la Bucureşti în materie de politică externă,mărturisind totodată că intrarea României în UE s-a datorat inclusiv unui“lobby economic”. Liderul PNL, Crin Antonescu, a spus că preşedintele,premierul şi ministrul de externe nu au făcut ce trebuia pentru aderareaRomâniei la spaţiul Schengen, apreciind că verdictul dur dat de Franţa şiGermania este un certificat de evaluare a credibilităţii autorităţilorromâneşti în UE. “Azi pot încerca să dea vina pe Germania, Franţa, pe doamnaMerkel, pe domnul Sarkozy, pe CSM, pe Parlament, pe Opoziţie, nu m-ar mira pemoguli, dar e clar pentru oricine că, dacă preşedintele şi ministrul de externeaveau ceva de făcut, nu au făcut”, a subliniat Antonescu. Liderul PSD, VictorPonta, a arătat într-o postare pe blogul său că Traian Băsescu ştia cu mult înaintea noastră că vom aveaprobleme, “nu de la bietul Igaş Necuvântătorul, ci de la MAE, SIE sau măcar înmod direct de la colegii de Consiliul European – cancelarul Germaniei şi preşedinteleFranţei”.

Ce spune presa internaţională

Şi presa internaţională a scris despreintenţia Franţei şi Germaniei de a amâna aderarea României şi Bulgariei laspaţiul Schengen. “Spaţiul Schengen nu se va deschide pentru Bulgaria şiRomânia atât de curând cum sperau”, notează la rândul său EuroNews. Un purtătorde cuvânt al Ministerului german de Interne a declarat că Thomas de Maiziere şiomologul său francez, Brice Hortefeux, consideră că cele două ţări, care auaderat la Uniunea Europeană în 2007, nu îndeplinesc încă cerinţele pentruintrarea în spaţiul de călătorie fără viză, scrie agenţia Associated Press. “Anu fi în Schengen înseamnă mai multe probleme pentru călători, iar afacerilesunt mai complicate. Dar aderarea este de asemenea o chestiune foarte simbolicăşi persoanele din afara graniţelor Schengen se referă la ele drept ultimul zidal Europei”, subliniază AP. Cotidianul irlandez Irish Sun scrie că experţii dinstatele UE care au vizitat România şi Bulgaria vor prezenta un raport specialîn ianuarie, pentru a permite celorlalte Guverne să decidă dacă vor acceptaaderarea celor două ţări. Aderările României şi Bulgariei la UE în 2007 au fost“prost negociate”, deoarece chestiunile de securitate şi problemeleminorităţilor au fost “ascunse sub preş”, au declarat pentru AFP mai mulţinegociatori, sub acoperirea anonimatului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-05-16
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...