2019-03-25 04:25


Traian Băsescu face din nou anunţuri în locul lui Emil Boc. Preşedinte-jucător, în rol de prim-ministru la televizor

 |  19:07
Traian Băsescu face din nou anunţuri în locul lui Emil Boc. Preşedinte-jucător, în rol de prim-ministru la televizor
Traian Băsescu a revenit în rolul de prim-ministru latelevizor. În cel mai recent interviu televizat pe care l-a acordat, el a prezentatiarăşi, în locul lui Emil Boc, o serie de măsuri pe care Guvernul le-ar putealua în viitorul apropiat. Printre acţiunile guvernamentale pe care preşedinteleBăsescu le-a făcut în avanpremieră menţionăm: o posibilă remaniere de miniştri,o ameninţare voalată cu excluderea UDMR de la guvernare, o nouă lege asănătăţii, una a răspunderii magistraţilor, legile noi pe care trebuie să lescrie Sebastian Lăzăroiu sau introducerea votului prin înscrierea prealabilă avotanţilor pe liste.

Nu vrea să fiepremier. Aşa a spus Traian Băsescu miercuri la 10 TV, când a fost întrebat dacăaspiră la fotoliul de prim-ministru după ce îşi termină mandatul de preşedinte.Cu toatecă afirmă că funcţia de premier nu îl tentează, faptele îl contrazic pe TraianBăsescu. Pe parcursul interviului acordat lui Radu Moraru,„preşedintele-jucător” a jucat tocmai rolul de premier. Băsescu a făcut anunţdupă anunţ referitor la acţiunile Guvernului din viitorul apropiat.

Soarta miniştrilor,în mâinile sale

Traian Băsescu a anunţat miercuri că eposibil ca unii miniştri să fie demişi. Preşedintele a declarat că se va uitapeste cifrele privind investiţiile şi că a cerut în Guvern o analiză pe acestdomeniu. „Am cerut în Guvern să se facă o analiză după primele şase luni, să sevadă dacă s-au cheltuit banii de investiţii şi unde nu s-au cheltuit, premierulsă analizeze dacă nu e cazul să-mi propună să remaniem ministrul”, a explicatacesta. Menţionăm că miniştrii pot fi demişi doar de premier, sau de Parlament,preşedintele ţării neavând nici o putere în acest sens.

UDMR,ameninţată cu excluderea din Guvern?

Conform legilor scrise şi nescrise alepoliticii, un partid guvernamental poate fi dat afară de la guvernare doar dacăminiştrii pe care-i are în Guvern partidul respectiv sunt demişi de cătreprimul-ministru. Cu toate acestea, preşedintele României lasă de înţeles că UDMRar putea fi exclusă din Guvern. Cam aşa s-arputea traduce ameninţarea voalată pe care şeful statului a făcut-o recentformaţiunii maghiare. Refuzul Uniunii de a susţine reorganizarea administrativăa fost catalogat de şeful statului drept un „şantaj”, ca urmare el susţine că peparcursul acestei veri „va reflecta care e soluţia”. „Eu am luat lovituradeciziilor UDMR în piept, dar am timp să reflectez toată vara care e soluţia,pentru că nu e corect ca de la interesele unei minorităţi şi sub şantajul creăriiinstabilităţii politice să sufere majoritatea. Vreau să spun în modul cel maisincer un lucru pe care nu l-am spus. Iar se va umfla lumea că preşedintele nuare dreptul să spună ce gândeşte, el trebuie doar să mintă, după unii. Deci nuconsider că e corect ca un partener care reprezintă o minoritate să blochezeevoluţia pozitivă a majorităţii din interese entice. Şantajul că vom creainstabilitate politică şi implicit aruncarea României în aer dacă faceţi oreorganizare administrativă care să-i ajute pe români poate avea limite. În modcategoric, limita se numeşte afectarea intereselor majorităţii”, a declaratTraian Băsescu miercuri la 10 TV. El a mai precizat că problema în acest cazeste una de morală politică. „Dacă politicienii au nişte interese să menţinăconsilii judeţene, funcţii locale, clientela politică, ei trebuie să vadă pânăunde împing acest partizanat etnic, pentru că atunci când afectează intereselemajorităţii el poate să devină toxic”, a adăugat Băsescu.

A rămasşeful lui Lăzăroiu

Chiar dacă Sebastian Lăzăroiu, fiind acumministru al muncii, este subalternul lui Emil Boc, şeful lui este tot TraianBăsescu. Preşedintele a anunţat în locul premierului ce va face Lăzăroiu peviitor la Guvern. Băsescu şi-a exprimat convingerea că acesta va continua peaceeaşi linie începută de Botiş şi va promova şi o nouă legislaţie a copilului,a persoanelor cu dizabilităţi, „sunt încă 12 legi care trebuie scoase”, aprecizat Traian Băsescu.

Stabileşte sănătatea guvernamentală

„Premierul” Traian Băsescu ne-a dat miercurivestea că e nevoie de o nouă lege a sănătăţii.El a afirmat că noua lege face parte, alături de reorganizareaadministrativă şi revizuirea Constituţiei, dintre obiectivele pe care Româniale mai are de atins.

Cinevotează?

Unuldintre anunţurile ca premier pe care Traian Băsescu le-a făcut recent esteacela că pe viitor am putea vota doar dacă, în prealabil, ne vom înscrie peliste de alegători. Preşedintele Băsescu a afirmat miercuri că introducerea înRomânia a obligativităţii votului ar „forţa lucrurile”, înschimb înscrierea pe lista de alegători, după modelul Franţei, ar stimulaprezenţa la vot. Sistemul în care săobligăm prezenţa la alegeri cred că forţează puţin lucrurile. Sunt oameni carenu sunt interesaţi de politică şi, nefiind interesaţi, chiar pot să viciezevoinţa celor interesaţi de politică. Cred că soluţia corectă la noi este cuînscrierea pe lista de alegători, soluţie care este în Franţa. (...) Nu cred căîn România poate funcţiona votul obligatoriu”, a afirmat şeful statului. El aexplicat că, în varianta înscrierii pe lista de alegători, şi procenteleprivind prezenţa la vot şi cel privind adjudecareamandatului se facraportat la numărul celor înscrişi.

Magistraţii sărăspundă!

Este nevoie de o lege a răspunderiimagistraţilor, a fost unul dintre mesajele transmise de Băsescu în cea mairecentă apariţie televizată a sa. „Nu trebuie să ne uităm lung numai la averilepoliticienilor. Uitaţi-vă la ale judecătorilor, că-s tot funcţionari publici.Nu vreau ca această categorie să creadă că poate să meargă la nesfârşit ca un statîn stat”, a spus preşedintele. El a precizat că în acest sens îşi doreştecrearea unei legi a răspunderii magistraţilor, explicând că în România nu s-afăcut încă o curăţare a justiţiei. „Au rămas foarte mulţi judecători care n-aunici olegătură cu democraţia. După cum vedeţi că merg dosarele de marecorupţie puteţi să vă imaginaţi că e consistent (procentul celor care nu aulegătură cu democraţia - n.r.)”, a adăugat el.

Premierde multă vreme

„Emil Boc va face”,sau „Guvernulva face” sunt expresii folosite des de şeful de la Cotroceni, atunci când esteinvitat la emisiunile tv. Traian Băsescu nu joacă de ieride azi rolul de prim-ministru. Multe dintre măsurile extrem de importante pecare Guvernul le-a luat sau a intenţionat să le ia au fost prezentate înpremieră la televizor de şeful statului. Reamintim că măsurile de austeritateşi tăierile salariale cu 25% au fost anunţate, în mai anul trecut, nu de EmilBoc, şeful Guvernului, ci de şeful statului. Şi reorganizarea administrativă şirevizuirea Constituţiei tot de Traian Băsescu au fost anunţate. O altă măsură,eminamente guvernamentală, descentralizarea prin modificarea atribuţiilordeconcentratelor a fost prezentată de Băsescu. În trecut, preşedintele a datveşti în locul miniştrilor. Reducerea personalului MAI nu a fost anunţată primadată de Traian Igaş, ministrul de interne, ci de însuşi Traian Băsescu. Mai reamintimşi închiderea unor şcoli sau a unor spitale, veşti date tot de preşedinte.Iarăşi, un alt moment când Traian Băsescu s-a comportat ca şef peste miniştri afost anul trecut, când a cerut tutoror ministerelor să afişeze pe paginile loroficiale de internet tabelele cu veniturile lunare ale angajaţilor. La scurttimp după cerinţa lui Traian Băsescu, toţi miniştrii s-au executat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-07-02
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...