2017-01-24 19:31


Traian Băsescu se închide din nou la Cotroceni. Al doilea an fără ’’Ziua Porţilor Deschise’’

 |  20:21
Traian Băsescu se închide din nou la Cotroceni. Al doilea an fără ’’Ziua Porţilor Deschise’’
„Ziua Porţilor Deschise la Cotroceni” nu a mai avut locpe 19 mai, aşa cum se întâmpla în trecut. Suntem în al doilea an consecutivcând Traian Băsescu renunţă în a mai organiza evenimentul care îi sărbătoreapopularitatea reconfirmată prin victoria în referendumul de suspendare din anul2007. Anii 2010 şi 2011, ai anulării acţiunii „Ziua Porţilor Deschise”, coincidcu scăderea dramatică a popularităţii preşedintelui.

„Este, cred, o zicare va trebui să rămână în calendarul fix al Cotroceniului - «Ziua Porţilor Deschise»,la fiecare dată de 19 mai”, erau cuvintele preşedintelui României, rostite îndata de 18 mai 2008, cu prilejul primei ediţii a „Zilei Porţilor Deschise“organizate în mandatul său. De atunci şi până acum, avântul de sărbătoareşi deschidere a scăzut la Cotroceni. Concomitent cu scăderea lui Traian Băsescuîn popularitate. Anul acesta, „ZiuaPorţilor Deschise” nu se mai organizează, aşa cum ar fi trebuit, pe 19 mai. Nici în urmă cu un an evenimentul nu a mai avut loc.

“Ziua Porţilor Deschise”la Cotroceni fusese instaurată de şeful statului pentru a sărbători data de 19mai, când Traian Băsescu ieşise triumfal în referendumul de suspendare a sa dinfuncţie. Desfăşurată în mai 2008 şi 2009, „ZiuaPorţilor Deschise” producea adevărate băi de mulţime pentru preşedinteleBăsescu. „Având în vedere afluxul, eu am cerutserviciilor Administraţiei Prezidenţiale să prelungească programul până la ora24.00. Cred că este interesant, pentru că noaptea grădinile din Cotroceni suntfoarte frumoase şi saloanele Cotroceniului pe timp de noapte sunt foartefrumoase ca şi ziua”, spunea Traian Băsescu în 2008, an când “Ziua PorţilorDeschise” aducea peste 40.000 de vizitatori la Palat. Un an mai târziu, în2009, evenimentul aducea cam tot atât de mulţi curioşi, fapt care făcea din nouca programul de vizitare să se prelungească.

Cums-au scuzat Cotrocenii

La fel ca în acestan, Palatul Cotroceni s-a făcut şi în 2010 că uită de eveniment. Anul trecut, deşi era programată pentru 19 mai, „Ziua Porţilor Deschise” a suferit amânări succesive, până când nu s-a maiţinut deloc. Ziarul „Puterea” atrăsese atunci atenţia că e posibil ca Preşedinţia să renunţe la eveniment, însăoficialii de la Cotroceni au negat informaţia, acuzând publicaţia de invenţii.Datele pe care Valeriu Turcan, purtătorul de cuvânt al AdministraţieiPrezidenţiale, spunea atunci că daca le ia în calcul erau 15 august sau 7octombrie. „Articolul din «Puterea» conţine o invenţie, şi anume că «ZiuaPorţilor Deschise» nu ar mai avea loc în anul 2010”, susţinea atunci sus şitare Valeriu Turcan, purtătorul de cuvânt al lui Traian Băsescu. „Eu vă potspune că decizia din acest an a fost aceea de a organiza «Ziua Porţilor Deschise»de hramul Bisericii Cotroceni. Biserica are două hramuri: Adormirea MaiciiDomnului şi Sfinţii Serghie şi Vah. Prima variantă ar fi sâmbăta cu 15 august,iar cea de-a doua variantă ar fi săptămâna cu 7 octombrie”, declara pe 1 iunie2010 Valeriu Turcan la Realitatea TV.

„Nu e obiectivul meu să fiu fluierat”

O explicaţie aanulării „Zilei Porţilor Deschise la Cotroceni” ar putea fi temerilepreşedintelui de a întâmpina grupuri ostile. Dacă în anii trecuţi preşedinteleBăsescu era actor principal în băile de mulţime, din primăvara lui 2010 încoaceel evită pe cât se poate să mai apară în mijlocul oamenilor. Rugat recent săexplice de ce şi-a redus numărul de apariţii publice, şeful statului a declaratcă nu îşi propune să fie fluierat la diverse evenimente. „Ultimelereuşite în acest sens le-aţi văzut la Iaşi. Aţi văzut ce reuşită a fost aceabaie de mulţime cu fluierături...”, a afirmat de curând Traian Băsescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-02-10Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image