2017-01-16 17:33

POLITICA


Transferul de putere în Egipt. Omul din umbra puterii egiptene, candidat preferat al Israelului

 |  18:56
Transferul de putere în Egipt. Omul din umbra puterii egiptene, candidat preferat al Israelului

Transferul de putere în Egipt nu aapărut ca o noutate odată cu protestele egiptenilor, ci a fost stabilit de anibuni, în spatele uşilor închise. Documentele trimise de ambasadele americane dela Cairo şi Tel Aviv arată cooperarea strânsă dintre vicepreşedintele egipteanSuleiman şi guvernele american şi israelian, precum şi interesul diplomaţilorîn legătură cu posibilii succesori ai preşedintelui Mubarak.

Despreactualul vicepreşedinte egiptean şi fost şef al serviciilor de informaţii, omuldin umbra puterii de la Cairo, s-a spus că are relaţii strânse cu Washingtonul,dar şi cu Tel Avivul, fiind un recunoscut diplomat. În 2008, Suleiman devenisedeja principalul contact al Israelului în guvernul de la Cairo şi discutazilnic cu partea istreliană prin intermediul "telefonului roşu",potrivit unei note dezvăluite de WikiLeaks. Dezvăluirile arată că oficialiiisraelieni l-au descris pe Suleiman drept candidatul preferat la preşedinţie întimpul unor discuţii cu omologii lor americani, în 2008.

DavidHacham, un consilier important din Ministerul israelian al Apărării, le-a spusdiplomaţilor americani de la Tel Aviv că delegaţia condusă de ministrul israelianal apărării, Ehud Barak, a fost impresionată de Suleiman, al cărui nume estescris "Soliman" în unele documentele. "Hacham l-a elogiat peSoliman şi a precizat că o linie telefonică specială înfiinţată întreMinisterul Apărării şi Serviciul Egiptean de Informaţii este acum folosităzilnic", potrivit unui document din august 2008.

"Hachama precizat că israelienii cred că Soliman va servi, probabil, cel puţin dreptpreşedinte interimar, dacă Mubarak moare sau nu mai poate să îşi exercitefuncţia", se arată în raport. "Încredinţăm ambasadei de la Cairoanaliza scenariilor de succesiune din Egipt, dar nu există îndoieli că Israelulse simte cel mai confortabil cu Omar Soliman", au adăugat diplomaţii de laTel Aviv.

Vicepreşedintele,fost şef al temutului serviciu de informaţii, a sugerat la un moment dat cătrupele israeliene ar fi "binevenite" să invadeze Egiptul pentru aopri traficul de arme către Hamas, în Fâşia Gaza.

Ieri,Suleiman a declarat că Egiptul are un plan şi un calendar pentru transferul paşnic de putere. Eleste cel care a condus discuţiile cu grupurile de opoziţie, inclusiv FrăţiaMusulmanilor - inamic declarat al lui Mubarak -, dovedind încă o datăabilităţile remarcabile de negociator care i-au adus respectul în lumea arabăşi nu numai.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-02-16

Mai multe imagini:
Transferul de putere în Egipt. Omul din umbra puterii egiptene, candidat preferat al Israelului
zoom
Transferul de putere în Egipt. Omul din umbra puterii egiptene, candidat preferat al Israelului
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image