2018-12-10 06:49


Transhumanţa jurnaliştilor. Totul despre ziariştii care au trecut de partea cealaltă a baricadei

 |  19:39
Transhumanţa jurnaliştilor. Totul despre ziariştii care au trecut de partea cealaltă a baricadei
Marți seara aapărut pe agențiile de știri o informație banală, la prima vedere: redactorul-șefadjunct de la Adevărul de Seară, Bogdan Oprea, este noul purtător de cuvânt al ministruluidezvoltării regionale și turismului, Elenei Udrea. Opreaa confirmat informația: „Da, într-adevăr, mi s-a făcut o ofertă din partea MDRTpe care am decis s-o accept”. Bogdan Oprea este ultimul nume dintr-o listă foartelungă de ziariști care în ultimii ani au trecut de cealaltă parte a baricadei,intrând în zona politicului.Intrareaziariștilor în sfera politicului s-a datorat fie intenției de a promova încarieră, fie simpatiei pentru un politician sau partid (în acest caz se înscriuîn general ziariștii care au devenit consilieri personali), fie unor recompensepentru prestația favorabilă (unui politician sau partid) de la locul de muncă.

Recompensați pentru prestațiifavorabile

Printre ziariștii care au devenitdemnitari în urma “prestațiilor” lor, avem cazurile de dată recentă în care îiîntâlnim pe Traian Radu Ungureanu (fost junalist la BBC şi Cotidianul) care adevenit europarlamentar PDL, pe Sever Voinescu-Cotoi (Cotidianul, Dilema, Revista22) care este din 2008 deputat PDL, pe Ada Meseșan (România Liberă, Cotidianul),actualmente șefă a biroului de presă PDL și membră în CA al TVR, Ioan T. Morar(Academia Cațavencu, Cotidianul), trimis consul general la Marsilia, NarcisaIorga (Evenimentul zilei, Jurnalul Național), după ce a condus între 2005 și2008 biroul de presă al PDL, a fost numită în CNA. Evident, sunt mai mulți ziariști ajunși înposturi bune în ultimii doi ani, pentru că “au servit cauza”, dar acestea suntnumele cele mai sonore.

Practica numirii în posturi ca orecompensă nu este însă de dată recentă, dar în ultimii doi ani au fost celemai multe numiri. Printre numele cunoscute care au beneficiat în trecut derecompense se numără Cristina Trepcea (fost jurnalist la PROTV) care după unstagiu de consilieră a lui Adrian Năstase a fost numită în CNA (unde o regăsimși astăzi), Claudiu Lucaci (TVR), trimis consul înSUA, după ce a fost purtător de cuvânt al Cabinetului Năstase, Gelu Trandafir (Cotidianul,BBC) nominalizat în 2006 în CNA de Administrația Prezidențială, Răyvan Popescu(Cuvântul, BBC), numit în CNA de președintele Emil Constantinescu, GabrielStănescu (Ziua, TVR), trimis consul general în Franța de guvernarea liberală.Prin diverse ministere, începând cu anul 1996, au deținut funcții de consilierinumeroși ziariști, în funcție de simpatiile politice afișate în articolele sautransmisiile tv.

Atașați de omul politic

Unii ziariști au renunțat la meseriepentru a intra în politică fiind atașați de vreun politician sau altul. Avemtrei exemple notorii. Corina Crețu (Azi) a fost (și mai este) atașată de IonIliescu. Ea s-a aflat în preajma lui și când acesta a fost președinteleRomâniei, și când a avut perioade de cădere. Consilieră personală, consilierăprezidențială, Corina Crețu a stat aproape 10 ani alături de Ion Iliescu.Actualmente, ea este europarlamentar, dar și unul dintre “avocații” pereni aifostului președinte.

Adriana și Claudiu Săftoiu sunt douănume care s-au confundat cu ascensiunea politică a lui Traian Băsescu până maiacum câțiva ani. Chiar se poate spune că (foștii) soți Săftoiu sunt cei care aucontribuit atât la accederea în funcția de primar, cât și în cea de președintea lui Traian Băsescu. Amândoi au deținut și funcții oficiale în siajul luiTraian Băsescu, dar la ora actuală se află pe poziții diametral opuse.

Premier sau hingher

În cele mai înalte funcții în stat auajuns Radu Vasile – prim-ministru (timp de 5 luni ziarist în prima echipă a ziaruluiCotidianul), Ionuț Popescu – ministru de finanțe în Cabinetul Tăriceanu I (ex-redactor-șef la Capital) și Claudiu Săftoiu - șef al SIE timp de mai bine de unan.

Spre deosebire de sutele de ziarișticare de-a lungul anilor și până în prezent se regăsesc în funcțiiguvernamentale, diplomatice etc., există unul care, cu siguranță, este cel maiînjurat din București. Robert Lorencz, fost la Curierul Național, este la ora actuală șefulecarisajului din Capitală. Sunt lesne de înțelesde ce este și va fi înjurat.

“Deschizătoriide drumuri”: Iolanda Stăniloiu și Ioan Gavra

Primiiziariști care au făcut pasul spre “politica mare” au fost Ioan Gavra, ziaristla Scânteia Tineretului/Tineretul Liber, și Iolanda Stăniloiu, relizator laTVR. Gavra este creditat ca fiind primul ziarist devenit parlamentar, iarIolanda Stăniloiu, primul purtător de cuvânt al guvernului. Motivele pentrucare au fost “recrutați” sunt însă diferite. În cazul lui Gavra a fost vorba despreo recompensă pentru serviciile aduse PUNR. Gavra a fost ziaristul care a trimis primele corespondențe “incendiare” dela evenimentele de la Târgu-Mureș din martie 1990, evenimente care aulegitimate electoral PUNR. La alegerile din 1990, Ioan Gavra a fost cap de listă alPUNR în județul Cluj. Imperativele aducerii ziaristei Iolanda Stăniloiu înfuncția de purtător de cuvânt a premierului Theodor Stolojan au ținut destrategie. Într-o perioadă în care la conferințele de presă de la guvernziariștii puneau cu mult curaj întrebări incomode, declanșând adevărate bătăliicu purtători de cuvânt, indiferent că aceștia erau Bogdan Baltazar sau MihneaConstantinescu, premierul Stolojan a găsit o metodă sui-generis de a “calma”ziariștii. A adus o domnișoară (Iolanda Stăniloiu) pe post de purtător decuvânt, iar efectele s-au văzut: agresivitatea jurnaliștilor a scăzut la maxim.Este adevărat, Iolanda Stăniloiu a acționat profesionist și în activitatea ei adat dovadă de foarte multă transparență la nivelul informației, ceea ce nu aufăcut predecesorii ei. De menționat că, începând cu anul 1997 și până înprezent, funcția de purtător de cuvânt al guvernului (sau premierului) a fostocupată doar de ziariști.

Ziariștiparlamentari

IoanGavra (deputat 1992-2000) – PUNR – ex-TineretulLiber

ViorelSălăgean (senator 1992-1996) – PUNR -ex-Adevărul

LazărLădariu (deputat 1992-2000) – PUNR -ex-Cuvântul Liber Tg. Mureș

C.Vadim Tudor (senator 1992-2008)- PRM - ex-Săptămâna/RomâniaMare

Radu Vasile(senator 1992 -2004) - PNȚCD - ex-Cotidianul

GeorgeȘerban (deputat1996-1998) – PNȚCD - ex-Timișoara

RaduMazăre (deputat 1996-2000) - PD/indp. -ex-Constrast/Telegraf

OctavianȘtireanu (dep./sen. 1996-2008) - PD/PSD- ex-Flacăra/Azi

Carmen Moldovan(deputat al doilea mandat) - PSD - ex-JurnalulNațional

Olguța Vasilescu (senator al treilea mandat) – PRM/PSD –ex-Cuvântul Libertății Craiova

Andon Sergiu(deputat al doilea mandat) – PC- ex-Adevărul

Petru Călian(deputat al doilea mandat) – PRM/PD -ex-Adevărul de Cluj

George Scutaru(deputat al doilea mandat) -PNL - ex-Mediafax

Alex Mazăre(senator al doilea mandat) -PSD - ex-Neptun TV

Voinescu-Cotoi(deputat primul mandat) - PDL- ex-Cotidianul/Dilema/Revista 22

Adriana Săftoiu(deputat primul mandat) -PNL - ex-Mediafax

Iulian Bădescu(senator primul mandat) -PDL/PSD - ex-Prahova

Cristian Țopescu (senator primul mandat) - PNL -ex-TVR

Purtătoride cuvânt ai guvernului

IolandaStăniloiu (1991-1992) – TVR

VirginiaGheorghiu (1992 -1993) - RRA

RăzvanPopescu (1997-1998) - Cuvântul/BBC

AdrianaSăftoiu (1998-1999) - Mediafax

IonuțPopescu (2000) - Capital

GabrielaFirea (2000) - Antena 1+3

ClaudiuLucaci (2001-2003) - TVR

DespinaNeagoe (2003-2004) - TVR Cluj

OanaMarinescu (2005-2007) - Ziua

CameliaSpătaru (2007-2008) - PRO TV

IoanaMuntean (în prezent) - PRO TV Cluj


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-05-28
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


TICU
07 Apr 2011

Un articol ce pare tare documentat, insa autorul o zbarceste in doua cazuri: Ioan T. MORAR nu a fost numit inca la post la Marsilia (informatia circula de mult timp doar ca zvon), iar Claudiu SAFTOIU n-a stat la SIE "mai bine de un an", ci doar cateva luni (4 oct.2006-19 mart.2007).
RIA
07 Apr 2011

Numele corect este Traian Ungureanu, f?r? Radu!
Random imageUltimele stiri


loading...