2017-01-17 21:25

POLITICA


Tranzacţie-cheie. Coreea de Nord a dat mită pakistanezilor pentru secrete nucleare

 |  17:59
Tranzacţie-cheie. Coreea de Nord a dat mită pakistanezilor pentru secrete nucleare
Coreea de Nord a dat milioane de dolari mităunor responsabili militari pakistanezi de rang înalt pentru a obţine tehnologienucleară la sfârşitul anilor ’90, a declarat părintele bombei atomicepakistaneze, Abdul Qadeer Khan, arată Washington Post.

Abdul QadeerKhan susţine că are documente care atestă că a transferat personal peste treimilioane de dolari plătiţi de Coreea de Nord unor oficiali de rang înalt dincadrul armatei pakistaneze, care ar fi acceptat să partajeze cu oamenii deştiinţă nord-coreeni echipamente şi tehnologie nucleară. Khan a dezvăluit şiceea ce el susţine a fi o copie a unei scrisori redactate în limba engleză,care i-a fost adresată de un oficial nord-coreean în 1998 şi care conţinedetaliile unei tranzacţii clandestine. Unii oficiali occidentali din informaţii şi alţi experţi au spuscă scrisoarea este autentică şi confirmă o tranzacţie-cheiedespre care aveau de multă vreme suspiciuni. Oficialii pakistanezi au numit documentul un fals.Khan, care este privit în ţara sa ca un erou naţional, se află în conflict cumai mulţi oficiali pakistanezi, care au spus că a acţionat singur în vânzareade secrete nucleare.

Scrisoareapublicată de Kahn, despre care oficialii americani susţin că nu au văzut-oanterior, este datată 15 iulie 1998 şi marcată "secret". "Celetrei milioane de dolari au fost deja plătite" unui oficial militarpakistanez şi "jumătate de milion de dolari" şi unele bijuterii aufost date unui al doilea oficial, susţine scrisoarea, care poartă aparentsemnătura secretarului Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord, Jon ByongHo. "Vă rog să daţi documentele asupra cărora s-a convenit, componenteleetc. lui ... (un oficial al Ambasadei nord-coreene în Pakistan) pentru a fitrimise înapoi când avionul nostru se va întoarce după furnizarea componentelorde rachetă", continuă documentul. Guvernul nord-coreean a refuzat săcomenteze scrisoarea furnizată cotidianului american de jurnalistul britanicSimon Henderson, care susţine că a transmis scrisoarea cotidianului WashingtonPost pentru că el nu are resursele necesare pentru a o autentifica.

În 2006, pe atunci preşedintele pakistanez PervezMusharraf l-a acuzat Khan că a profitat direct decomerţul cu armele nucleare. Khan a fost după aceea plasat în arest ladomiciliu. Îalta Curte de la Islamabad a ordonat la 6 februarie 2009 eliberarealui A.Q. Khan, în vârstă atunci de 72 de ani, bolnav, însă poliţia şi armata aucontinuat să-i monitorizeze îndeaproape reşedinţa de la Islamabad şi să-irestricţioneaze deplasările pentru a-l proteja de eventuale răpiri, inclusiv deserviciile secrete străine şi de militanţii islamici, au declarat autorităţile.SUA, care consideră că omul de ştiinţă prezintă încă un risc pentruproliferarea nucleară militară, doresc în continuare să-l interogheze, noteazăsursa citată.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639252-12-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image