2019-03-26 03:00


Trilaterala Germania, Franţa şi Rusia. Rusia vrea să joace un rol cheie în scutul antirachetă

 |  17:55
Trilaterala Germania, Franţa şi Rusia. Rusia vrea să joace un rol cheie în scutul antirachetă

Rusia vrea să participe la scutul antirachetăal NATO. Liderii Franţei, Germaniei şi Rusiei au susţinut o conferinţă depresă după discuţiile trilaterale de la Deauville, în care au anunţat că preşedintele rus, Dmitri Medvedev, va asistala Summitul NATO de la Lisabona la jumătatea lui noiembrie.

Lideriiţărilor membre NATO se vor reuni la 19 şi 20 noiembrie la Lisabona şi l-auinvitat pe omologul lor rus să participe la Consiliul NATO-Rusia. Summitul vaaborda în pricipal problema scutului antirachetă al NATO, criticat în repetaterânduri de Rusia. Urmarea firească a participării la Summitul NATO din noiembrie ar fi deblocarea discuţiilor Rusia - NATO, laLisabona, unde este aşteptată o nouă strategie de apărare a AlianţeiNord-Atlantice şi participarea la scutul-antirachetă a Rusiei. De altfel, cancelarulgerman, Angela Merkel, şi preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, l-au încurajatpe preşedintele rus Dmitri Medvedev să coopereze în legătură cu noul scutantirachetă destinat să protejeze ţările din NATO împotriva unor eventualeatacuri din partea unor ţări pecum Iranul.

Potrivitunei surse citate de Reuters, "Rusia nu se opune participării în sistemulde apărare antirachetă, dar vrea să joace un rol-cheie". Ca o confimare, preşedintelerus a subliniat că Rusia examinează posibilitatea aderării la scutul antirachetăeuropean, însă nu a fost luată o hotărâre. „Noi apreciem această propunere,însă cred că şi NATO ar trebui să înţeleagă în ce condiţii percepaderarea Rusiei la acest sistem, cum putem ajunge la un acord, ce ne va oferiacest lucru şi cum vom coopera mai departe”, a declarat Medvedev la Deauville. Totodată,Medvedev a subliniat că „este timpul ca ţările din G-20 să găsească o soluţieprivind reformarea sistemului financiar-valutar, iar „Moscova este gata sădiscute problema privind rezerva valutară mondială”, ceea ce arată că Rusia îşidoreşte să revină puternic în jocul mondial.

Anunţul participării la summitul din noiembrie a fost salutat de cancelarulgerman, iar preşedintele Nicolas Sarkozy a susţinut că peste 10-15 ani, întreUE şi Rusia va exista un spaţiu economic unic, un concept unic de securitate şiun regim fără vize. Cei trei au declarat că formatul trilateral va fi menţinutşi în continuare, vor avea loc întâlniri cu regularitate pentru a discutaprobleme de securitate europeană şi de interes comun pentru cele 3 ţări.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638945-12-09
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...