2019-05-25 09:09


Tudorel Toader, PRECIZĂRI importante privind completurile de 5 judecători

 |  20:07
Tudorel Toader, PRECIZĂRI importante privind completurile de 5 judecători

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, le răspunde magistraţilor care au publicat un paragraf dintr-o decizie CEDO privind completurile de 5 judecători, şi precizează că în România este vorba despre o încălcare a legii cu caracter de continuitate, constatată printr-o decizie obligatorie a CCR.

„Simple precizari, referitoare la Hotararea CEDO din 2015.....! Prin Hotărârea pronunţată în 15 septembrie 2015, în cauza Tsanova-Gecheva împotriva Bulgariei, CEDO a stabilit, că ”este de datoria statelor membre ale Convenţiei să asigure o bună administrare a justiţiei”. În România, prin Decizia Curţii Constituţionale nr.685/2018, definitivă şi general obligatorie, s-a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament, pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte, generat de hotărârile Colegiului de conducere a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, începând cu Hotărârea nr.3/2014, potrivit cărora au fost desemnaţi prin tragere la sorţi doar 4 din cei 5 membri ai Completurilor de 5 judecători, contrar celor prevăzute de art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificat şi completat prin Legea nr.255/2013”, a scris ministrul Justiţiei pe Facebook.

Potrivit lui Tudorel Toader, în privinţa desemnării completurilor de 5 judecători de la instanţa supremă, este vorba despre o încălcare a legii, nu o controversă doctrinară.

„Nu este vorba, aşadar, despre un caz singular/specific, precum în cauza soluţionată de CEDO, care a analizat, în acel context factual, desemnarea unui judecător raportor într-un complet de 5 judecători. Nu este vorba nici despre vreo controversă doctrinară ori divergenţă jurisprudenţială în privinţa desemnării judecătorilor completelor de 5 judecători, ci de o încălcare a legii, cu caracter de continuitate, constatată printr-o decizie general obligatorie a CCR. Această decizie nu poate fi lipsită de efecte juridice, întrucât nu o permite Constituţia României şi pentru că, aşa cum CEDO reţine, şi repetăm, ”este de datoria statelor membre ale Convenţiei să asigure o bună administrare a justiţiei”, a mai scris Toader, citat de Mediafax.

Precizările vin după ce asociaţia Forumul Judecătorilor a publicat o decizie CEDO din 2015 (cauza Tsanova-Gecheva c. Bulgariei, nr.43800/12), care viza completurile de 5 judecători: „Chiar presupunând că desemnarea sa în complet nu a fost efectuată aleatoriu, neexistând alte dovezi ale lipsei de imparţialitate a judecătorilor care alcătuiesc completul, nu rezultă încălcarea exigenţelor art.6 din Convenţie din acest punct de vedere”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2019-01-25

TAGURI: tudorel toader, competuri 5 judecatori
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


SLUGOIUL MAFIEI PSD.
26 Ian 2019

Borfasul tuDOREL UNA SPUNE LA BRUXELLES SI ALTA FACE IN ROMANIA. MITOMANUL NU SE DEZMINTE.
ANONIMUS
26 Ian 2019

Problema completelor de 5 declarate nelegale este un truc de a scapa pe marii borfasi ai Ro. Problema nu este ca ca au fost 3 sau 5, ci daca pe fond acestia au judecat corect si au analizat toate probele din dosare.
JUSTIţIA = POLITICă
28 Ian 2019

Dacä-S 5 nu răspunde nici 1 ; AICI parlamentul = 0
Random imageUltimele stiri


STARBAG