2017-01-22 18:22


Tunisia - pe un nou drum. Rolul WikiLeaks în debarcarea dictatorului tunisian, Ben Ali

 |  19:06
Tunisia - pe un nou drum. Rolul WikiLeaks în debarcarea dictatorului tunisian, Ben Ali

Dictatura de23 de ani a lui Ben Ali din Tunisiaa luat sfârşit. Zine ElAbidine Ben Ali a fost înlăturat definitiv, sâmbătă, de la preşedinţiaTunisiei. El a fugit în ArabiaSaudită împreună cu familia sa, după ce Franţaa refuzat să îl primească, în ciuda faptului că a fost considerat ani la rând un apropiat alParisului, datorită politicii sale de dezvoltare economică şi a lupteiîmpotriva islamiştilor. Între timp, liderul Partidului islamist tunisian, înexil, a anunţat că va reveni în ţară şi va fi pregătit să facă parte dinguvern.

ConsiliulConstituţionala proclamat "vacanţa definitivă" a funcţiei de preşedinte şinominalizarea lui Foued Mebezza, preşedintele Parlamentului, în funcţia depreşedinte interimar al ţării. Această răsturnare bruscă de situaţie sesprijină pe articolul 57 din Constituţie şi s-a produs la cererea lui MohammedGhannouchi, premierul în exerciţiu, care a fost numit vineri preşedinteinterimar după plecarea din ţară a lui Zine El Abidine Ben Ali, constrâns sărenunţe la putere sub presiunea manifestaţiilor. Nominalizarea lui Ghannouchi,în virtutea articolului 56, lăsa uşa deschisă revenirii la putere alui Zine El Abidine Ben Ali şi a fost contestată de jurişti, o parte dinopoziţie şi manifestanţi. Potrivit Constituţiei, alegerile prezidenţiale ar trebuieorganizate în 60 de zile.

Situaţiaeste tensionată în Tunis,unde incendiile, focurile de armă şi manifestaţiile continuă. În pofida stăriide urgenţă, oamenii jefuiesc magazinele şi distrug proprietăţi în întreaga ţară. Centre comerciale deţinute de francezi au fost şiele atacate, iar gara centrală din Tunisa fost incendiată. Totodată, mii de manifestanţi, printre care 8.000 numai la Paris, au defilat sâmbătăîn marile oraşe pentru a sărbători plecarea preşedintelui tunisian Zine El AbidineBen Ali şi revenirea la democraţie.

Ajutorul WikiLeaks lasfârşitul lui Ben Ali

Notele diplomaţiloramericani din Tunisia portretizează o ambivalenţă a americanilor faţă depreşedintele Zine El Abidine Ben Ali, exprimându-şi îngrijorarea cu privire la creşeterearesentimentelor populare faţă de corupţiaflagrantă a familiei conducătoare şi trăgând semnale de alarme, dar, deasemenea, recunoştinţa pentru cooperarea lui Ben Ali împotriva terorismului şia stabilităţii impuse.

Postate pe un site numit TuniLeaks, telegrameleindică "corupţia în Tunisia care se înrăutăţeşte", familia prezidenţială,plină de excese, care face ce îşi doreşte şi când pofteşte, populaţia secătuităde creşterea inflaţiei şi ratei şomajului. Un document, din iulie 2009, araportat o cină generoasă a ambasadorului american Robert F. Godec cu fiul luiBen Ali. “Excesele familiei Ben Ali sunt în creştere", spune ambasadorul.Locul cinei este descris plin de artefacte antice peste tot: “coloane romane,fresce şi chiar un cap de leu din care apa se varsă în piscină". Cina ainclus neunumărate feluri de mâncare, inclusiv îngheţată şi iaurt, aduse cuavionul de la St. Tropez de pe Riviera franceză. Cu toate acestea, SUA, preocupate de ameninţarea terorismului înmulte alte ţări musulmane, au evaluat pozitiv cooperarea lui Ben Ali şicapacitatea sa de a menţine ordinea. Guvernul Tunisian a încercat să blocheze accesul la site,dar detaliile izbitoare ale telegramelor tunisiene au circulat, ceea ce a pusjar pe foc nemulţumirilor populaţiei împotriva lui Ben Ali. Notele WikiLeaks au încurajat revolta tunisiană. ForeignPolicy a etichetat sfârşitul dominaţiei lui Ben Ali ca "prima revoluţie WikiLeaks". Chiar şisecretarul de stat american, Hillary Clinton,a recunoscut puterea intrenetului în promovarea democraţiei, în ciudafaptului că în SUA cenzura pare să ia amploare după declanşarea fenomenuluiWkiLeaks.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-03-19Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image