2017-01-22 22:24


Turcia a blocat intervenţia NATO în Libia. Divergenţe între statele europene

 |  18:27
Turcia a blocat intervenţia NATO în Libia. Divergenţe între statele europene
Consiliul NATO nu a reuşit să ajungă duminicăla o decizie comună asupra participării la operaţiunile militare, din cauzaopoziţiei Turciei, poziţie împărtăşită şi de Germania. Mai mulţi diplomaţi auspus şi că Franţa se opune rolului NATO, susţinând că Alianţa militarăoccidentală nu are o reputaţie bună în ţările arabe şi riscă să nu fie privităcu ochi buni de populaţie. Lucrările Consiliului sunt în desfăşurare, secondateşi de o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU. Turcia a criticatluni şi poziţia de înaintaş asumată de Franţa în operaţiunile din Libia.Statele UE par mai divizate ca niciodată pe chestiunea acţiunii militare din statulnord-african.

Reprezentantulturc şi-a exprimat temeri privitoare la potenţiale victime civile în urmabombardamentelor din Libia. El a cerut amendamente la planurile NATO privindexecutarea rezoluţiei ONU. Totodată, Turcia nu înţelege de ce Franţa secomportă ca şi cum ea deţine conducerea operaţiunilor militare în curs dedesfăşurare în Libia, a afirmat ministrul turc al apărării, Vecdi Gonul."Ne este greu să înţelegem că Franţa s-a poziţionat prea mult în faţă înaceste operaţiuni şi că Franţa acţionează ca şi cum ar fi principalul executoral Rezoluţiei 1.973, votată de Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite petema Libiei”, a subliniat ministrul. Potrivit acestuia, după declanşarearaidurilor împotriva regimului lui Muammar Gaddafi, "era foarte clar căStatele Unite trebuie să asigure comanda" operaţiunilor. Sâmbătă, Franţa apreluat pentru câteva ore conducerea operaţiunilor, sub egida ONU. Primele careau intervenit, au fosr avioanele franceze, acestea efectuând primeleatacuri.

Mai multe state, printre care şi Italia,consideră că NATO ar trebui să preia comanda operaţiunilor militare vizândLibia, desfăşurate până în prezent de Franţa, Marea Britanie şi Statele Unite."Credem că a venit momentul să ne orientăm de la o coaliţie a statelordornice la o abordare puţin mai coordonată, sub egida NATO, pentru că NATO arecapacitatea, experienţa de a desfăşura o acţiune coordonată", a declaratministrul de externe italian, Franco Frattini, înainte de discuţii cu omologiisăi, la Bruxelles. Italia face parte din coaliţie, alături de ţări precumSpania, Belgia, Danemarca, Qatar şi Canada. Duminică, ministrul britanic alapărării, Liam Fix, a cerut Alianţei Nord-Atlantice să preia comandaoperaţiunii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-09-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image