2017-01-22 05:43

POLITICA


Turcia – cel mai rapid ritm de creştere a economiei din lume !

 |  16:14

Economia Turciei a înregistrato creştere de 11% în primul trimestru al acestui an, comparativ cu aceeaşiperioadă din 2010, a anunţat cotidianul Hurriyet. Rata de creştere a economieiTurciei este cea mai accelerată din lume, depăşind-o chiar şi pe cea a Chinei.

Ritmul de creştere a economieiTurciei continuă să fie unul susţinut, după ce şi in ultimul trimestru alanului trecut avansul PIB-ului a fost de 9,2%. În 2010, economia Turciei a crescutcu 8,9% şi s-a plasat pe locul doi, după China, în topul creşterii economiilorcelor 20 de state industrializate şi în dezvoltare.

Veştile nu sunt însă neapărat unelebune pentru guvernul de la Ankara. Ritmul accelerat de creştere s-a realizat înspecial datorită exploziei cererii interne bazată pe creditul ieftin. Economiariscă în acest caz să se supraîncălzească, cel mai important aspect fiindconstituit de creşterea deficitului de cont curent.

Guvernatorul băncii naţionale aTurciei, Erdem Basci, a anunţat deja o serie de măsuri pentru a îndreptavaloarea creşterii economice spre ţinta stabilită de Guvern, la 4-5%. BancaNaţională a Turciei a dublat din noiembrie 2010 până în ianuarie rezervele pecare băncile trebuie să le constituie pentru obligaţiile pe termen scurt.Deficitul de cont curent din ultimele 12 luni a crescut la rândul său şi sesituează la cel mai inalt nivel după 1984. Mai mulţi analişti au atras atenţiaasupra problemelor Turciei în finanţarea deficitelor mari, fapt care ar puteadeclanşa o nouă criză economică naţională.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639252-10-01Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image