2018-11-18 04:37


TUŞNAD: Universitatea de vară e electorală, vicepremierul Semjen Zsolt cheamă maghiarimea cu dublă cetăţenie, la vot, în Ungaria

 |  21:01
TUŞNAD: Universitatea de vară e electorală, vicepremierul Semjen Zsolt cheamă maghiarimea cu dublă cetăţenie, la vot, în Ungaria
Răzvan Mateo Mateescu

Ungaria va fi alături de comunitatea maghiară din Transilvania "cu toată greutatea sa", în vederea obţinerii autonomiei, a declarat vicepremierul ungar, Semjen Zsolt, la Universitatea de Vară "Tusvanyos" de la Băile Tuşnad, desfăşurată sub deviza “Timpul nostru”. Vicepremierul maghiar a participat la dezbaterea "Miza alegerilor din anul 2014 în Ungaria şi în Uniunea Europeană", unde a precizat că "sensul" statului ungar este să menţină "în viaţă" comunitatea maghiară.

"În ceea ce priveşte autonomia, maghiarii nu vor face niciodată altceva decât s-a întâmplat deja în Uniunea Europeană (UE)”, a spus oficialul ungur, adăugând că autonomia nu este un extremism".

Şi România sprijină Basarabia

Semjen Zsolt a comparat acest sprijin acordat de Budapesta maghiarimii din ţara noastră, cu modul în care România “intervine” “absolut normal şi foarte corect” în favoarea românilor din Republica Moldova, pentru valahii din Serbia şi românii din Diaspora.

“Vicele” lui Orban a făcut apel la partidele politice care reprezintă maghiarii din România să fie în consens pe problemele fundamentale: “autonomia, drepturile lingvistice şi regionalizarea”, dar, la fel de important, să fie în consens cu politica românească. “Noi contăm pe dumneavoastră, dumneavostră puteţi conta pe noi!", a declarat, electoral, Semjen Zsolt, subliniind că este important ca maghiarii cu dublă cetăţenie, de peste hotare, să participe cu votul lor la alegerile din Ungaria, în 2014.

Tragedia naţiunii maghiare

“Cea mai mare tragedie a naţiunii maghiare”, pentru politicianul ungur, este că, în urma celor două Războaie Mondiale şi a dictaturilor, marea parte a naţiunii maghiare nu trăieşte în interiorul Ungariei, ci în Bazinul carpatic şi în lumea largă, în diaspora”, a precizat Semjen Zsolt. Şi aşa, naţiunea maghiară a devenit o naţiune de talie mondială. Şi, bineînţeles, că asimilarea s-a accentuat", iar asimilarea acesteia poate fi stopată doar “prin cetăţenie maghiară şi drept la vot”.

Potrivit vicepremierului, de la anul, în Parlamentul ungar vor fi reprezentaţi “toţi maghiarii din lume, pentru ca voinţa lor politică să se poată materializa în Parlamentul ungar şi aşa concepem noi menţinerea în viaţă a naţiunii maghiare", a spus vicepremierul ungar.

Liderii UDMR se ţin deoparte

Printre personalităţile anunţate la Băile Tuşnad se numără şi europarlamentarii Sogor Csaba şi Tokes Laszlo, dar şi vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Viorel Hrebenciuc, iar premierul Ungariei, Orban Viktor, şi-a confirmat prezenţa şi în acest an şi care, alături de Nemeth Zsolt şi de europarlamentarul Tokes Laszlo, va participa la forumul "Timpul Nostru". Kelemen se va vedea cu Viktor Orban abia seara.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat că nu va participa la lucrări, la fel şi alţi lideri ai UDMR: Borbely Laszlo sau Antal Arpad. Refuzul lor este motivat de faptul că liderul PPMT, Toro T. Tibor, ar fi decis ca preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, să nu fie invitat.

Reacţia MAE

Secretarul de stat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, afirmă, într-un comunicat remis agenţiei Mediafax, că Şcoala de vară de la Băile Tuşnad seamănă cu o şedinţă a Guvernului Ungariei, iar declaraţiile unor oficiali ungari formulate acolo sunt o ingerinţă într-un proces suveran al României. “Acestea sunt susceptibile de a încălca spiritul «Parteneriatului strategic ungaro-român pentru Europa în secolul XXI». Luarea deciziilor privind organizarea administrativ-teritorială a României reprezintă un drept suveran, în dezbateri fiind implicaţi, în mod transparent, atât actori instituţionali, cât şi reprezentanţi ai societăţii civile”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-25

TAGURI: universitate, tusnad, maghiari, Kelemen, Semjen
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...