2018-11-14 13:22


TVR: Nicolau şi Meseşan acuză jocuri ascunse şi secretomanie în concursul pentru posturile de conducere

 |  21:01
TVR: Nicolau şi Meseşan acuză jocuri ascunse şi secretomanie în concursul pentru posturile de conducere
Răzvan Mateo Mateescu

Concursul pentru ocuparea unor locuri de conducere din Televiziunea Română, printre care şi cel de director de ştiri, este controversat încă înainte de a fi început, deoarece nici acum nu se ştie nimic despre candidaţi, ca să nu mai spunem de data la care ar trebui să aibă loc acest concurs. O conducere interimară a fost numită în februarie 2013, urmând ca în termen de şase luni să aibă loc selecţia noii conduceri. Nimic, de atunci, deşi termenul a expirat.

Unul dintre membrii Consiliului de Administraţie (CA) al TVR, Valentin Nicolau, a adresat o scrisoare colegilor săi din CA în care le spune că „procesul de selecție de proiecte pentru ocuparea posturilor de conducere în SRTv constituie o procedură obscură, manipulată chiar de către cei care trebuie să câștige principalele posturi de conducere”. „Nu este un concurs pentru viitorii manageri ai TVR, ci o găselniță îndelung pregătită cu scopul de a menține desantul echipei ce a preluat conducerea televiziunii publice după numirea ca PDG a lui C. Săftoiu. Mascarada numită „selecție de proiecte” elimină concurența din afara TVR și are ca scop pe lângă conservarea actualilor șefi aduși de cuplul Săftoiu-Zgabercea și pe cei numiți din interiorul TVR care s-au dovedit obedienți fără să crâcnească”, scrie Nicolau.

Şedinţă extraordinară a CA

Un alt membru al CA al TVR, Ada Meseşan, s-a declarat de acord cu punctele de vedere ale lui Valentin Nicolau şi a solicitat organizarea unei şedinţe extraordinare a forului, marţi, pe 30 iulie, pentru a lămuri „practica“ folosită în procedura de selecţie a managerilor din televiziunea publică.

„Motivul este evident: batjocura faţă de angajaţii instituţiei şi dispreţul faţă de toate regulamentele şi procedurile la care s-au pretat cei care s-au erijat în organizatori şi coordonatori ai concursurilor pentru funcţiile de manageri ai TVR. Este inadmisibil că, nici la această oră, nu s-au făcut publice în TVR persoanele care şi-au depus proiectele pentru funcţiile de manageri (un exemplu scandalos îl reprezintă cel privind selecţia pentru funcţia de director al Ştirilor TVR) deşi, tot la această oră, o comisie recurge la selecţia dosarelor care intră în concurs! Precizez că niciodată în istoria TVR nu s-a mai înregistrat o astfel de practică“, spune Ada Meseşan în solicitarea către membrii CA ai TVR, transmisă şi presei.

Atragerea la fraudă

Ada Meseşan afirmă că a refuzat public să facă parte din comisiile de selecţie şi de concurs pentru ocuparea funcţiilor de manager deoarece, „prin procedurile prezentate în şedinţele CA de către conducerea executivă a TVR, selecţia de proiecte şi concursul indicau procedura asumată tacit de majoritatea conducerii, respectiv, «câştigarea funcţiei, cu dedicaţie», procedeu pe care l-am sancţionat prin vot“.

De asemenea, Meseşan mai observă că „prezenţa membrilor CA în comisiile în cauză, solicitată cu insistenţă de conducerea executivă a TVR , dincolo de acuzaţia posibilă de imixtiune politică care putea fi folosită în momentele critice, reprezenta, de fapt, o atragere a colegilor mei la frauda care, iată, se petrece în aceste zile în TVR“.

Epoca secretomaniei

„Solicit deşfăsurarea acestei şedinţe extraordinare a CA pentru a se prezenta explicit, atât angajaţilor TVR, cât şi membrilor CA, motivele pentru care TVR a intrat agresiv în epoca secretomaniei obscure şi a jocurilor politice de culise. Decăderea accelerată a TVR poate fi stopată. Cei care sunt susceptibili că doresc să transforme TVR într-un nou Oltchim sunt solicitaţi să accepte şedinţa extraordinară a CA pe data de 30 iulie“, scrie Ada Meseşan în solicitarea pentru reunirea CA de urgenţă.

TVR bănuită că îi concesionează lui Voiculescu

Un alt membru în CA al TVR, Lucia Hossu-Longin, îi cere explicaţii lui Claudiu Săfoiu privind concesionarea sediului TVR din strada Moliere către Trustul Intact, fără acordul Consiliului de Administraţie. Longin susţine că săptămâna trecută sediul respectiv a fost vizitat de „Camelia Voiculescu, însoţită de domnul Mihai Enea (angajat TVR - n.r.) (marţi) şi miercuri singură, cu alte două persoane”. Camelia Voiculescu ar fi „mărturisit că acest teren şi studiourile, Arhiva, Garajul etc., îi sunt concesionate - «din gard în gard». I s-a permis să viziteze toate clădirile şi chiar a vrut să intre la TVR Cinema”. Longin ar fi aflat că fiica lui Voiculescu vorbea despre intenţia de a face pe terenul din Moliere un centru de afaceri. Realizatoarea TVR consideră că „este de o gravitate fără seamăn acest «proiect de concesionare», este un jaf la adresa Televiziunii Publice”.

„Vă rog, domnule preşedinte, să stopaţi orice încercare de înstrăinare a spaţiilor TVR şi la proxima întâlnire a membrilor CA să fim informaţi cine a îngăduit doamnei Camelia Voiculescu vizitarea şi prospectarea sediilor TVR”, solicită imperativ, Lucia Hossu-Longin.

„Este exclusă orice procedură de concesionare a unui activ, pentru că, potrivit legii de funcționare, TVR nu deține în proprietate activele în care își desfășoară activitatea, cu excepția sediului administrativ ”, a răspuns în pagina de media Claudiu Săftoiu, preşedintele director general al Televiziunii Române.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-29

TAGURI: TVR, concurs, manipulare, meseşan, nicolau
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...