2017-01-21 00:14

POLITICA


Ucigaşul lui Ahmed Karzai era un aliat al SUA

 |  15:32
Ucigaşul lui Ahmed Karzai era un aliat al SUA

Bărbatul care l-a ucis pe fratele preşedintelui HamidKarzai, comandantul de poliţie Sardar Mohammad, era un aliat al Statelor Unite înrăzboiul împotriva talibanilor, relatează Washington Post în ediţia electronicăde vineri.

Sardar Mohammad s-a întâlnit de câteva ori cu oficialimilitari britanici şi americani, a făcut schimb de informaţii cu americanii şia jucat un rol în arestarea a numeroşi combatanţi talibani, potrivit unor rudecontactate la casa lui din apropiere de Kandahar. “Dacă forţele americane suspectau pe cineva, ei îicereau lui Sardar să facă arestarea. Dacă americanii nu puteau face ceva, îlrugau pe el să o facă". Deşi motivele din spatele acestuiatac nu sunt clare încă, unul dintre fraţii lui Karzai şi un oficial afgan susţincă sunt convinşi că talibanii au câştigat cumva încrederea lui Mohammad înultimele luni şi l-au convins să comită asasinatul în numele grupării. Oficialul spune că anchetatorii încearcăsă stabilească dacă Mohammad era un agent latent al talibanilor sau dacă s-a alăturatrecent insurgenţilor.

Mahmood Karzai, unul dintre fraţii preşedintelui, a declaratcă familia a aflat după asasinat că Mohammad a mers în oraşul pakistanez Quettaîn ultimele trei luni pentru a se întâlni cu talibanii insurgenţi. El s-acomportat haotic în ultimele săptămâni, dormind prost, schimbând caselenoaptea, acţionând cu suspiciune faţă de subordonaţii săi şi cerând să ştie dacăaceştia vorbesc la telefon. Un înalt oficial afgan, intervievat separat, a declarat că a auzitdespre vizita la Quetta, dar nu a putut confirma cu exactitate.

Rudele lui Mohammad neagă însă că acesta ar fi lucrat înnumele talibanilor. Unul dintre cumnaţii săi, Abdul Malik, a declarat căMohammad nu a mai fost în Pakistan de 20 de ani. Ucigaşul s-a întâlnit şi cuoficiali militari britanici şi americani şi a fost prezentat şi noilor comandanţiatunci când s-a făcut rotaţia trupelor în Kandahar, susţin rudele acestuia.

Mohammad a începutsă lucreze cu Ahmed Wali Karzai, liderul consiliului provincial din Kandahar,după căderea regimului taliban. Relaţia lor a fost una aproapiată. La doarcateva zile înainte de moartea sa, Karzai a cerut guvernului mai multechipament şi personal pentru Mohammad, potrivit oficialului afgan. În dimineaţazilei asasinatului, Mohammad a intrat în casa lui Karzai, a cerut un momentprivat, şi i-a arătat un document care enumera numele persoanelor care aulucrat pentru el. După care l-a împuşcat pe fratele preşedintelui. După incident, gărzile lui Karzai auintrat în cameră şi Mohammad a fost ciuruit de gloanţe. Pe certificatul său dedeces se artă că a fost împuşcat în cap şi au avut 11 răni provocate de gloanţe.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-03-11Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image