2017-01-22 14:09

POLITICA


UDMR a pus ochii pe şefia Senatului

 |  21:00
UDMR a pus ochii pe şefia Senatului

Urmea un sfârşit de săptămână de foc pentru partidele poltice cu reprezentare în Parlament. Scaunul de preşedinte al Senatului a fost scos la mezat după ce ieri Mircea Geoană a fost revocat din funcţie. Partidele intră acum la negocieri, iar luni este programată o şedinţă a Senatului în care va fi ales un nou preşedinte.

Mircea Geoană a fost revocat ieri din funcţia de preşedinte al Senatului. Decizia a fost luată după ce grupul parlamentar al PSD din Senat a propus revocarea lui Mircea Geoană din funcţie. Propunerea pesediştilor vine la numai o zi după ce Geoană a fost exclus din PSD – o decizie a Comitetului Executiv Naţional, for de conducere care-i reuneşte pe toţi liderii judeţeni şi centrali ai partidului. Reamintim, liderii PSD au propus în urmă cu o săptămână înlocuirea lui Mircea Geoană cu Titus Corlăţean, ei afirmând atunci că se opun ideii de revocare. În opinia lor, prin înlocuire, PSD şi-ar asigura păstrarea scaunului de preşedinte. Cu toate acestea, ieri, PSD a venit cu propunerea de revocare. Care a şi fost aprobată, prin vot, de plenul Senatului: 112 voturi pentru, două împotrivă şi cinci abţineri. Şedinţa a durat doar câteva minute, iar Petru Filip (PDL, vicepreşedinte al Senatului) a fost numit în postura de interimar până la desemnarea unui nou preşedinte.

Negocierile

Şedinţa pentru alegerea unui nou preşedinte al Senatului va avea loc luni, au anunţat oficialii Legislativului. Urmează, aşadar, patru zile de negocieri care se anunţă foarte dificile pentru toate partidele parlamentare. Majoritatea grupurilor parlamentare din Senat au anunţat deja că vor prezenta candidaţi proprii pentru ocuparea postului de preşedinte al Camerei Superioare a Parlamentului. Liderul grupului PSD de la Senat, Ilie Sârbu, a afirmat că social-democraţii îşi menţin propunerea ca Titus Corlăţean să fie preşedinte al Senatului. Potrivit declaraţiilor Robertei Anastase (PDL), o decizie în ceea ce priveşte şefia Senatului va fi luată în cadrul Coaliţiei, iar Vasile Blaga şi Radu Berceanu ar putea candida la această funcţie. La rândul său, Petru Filip (PDL) a precizat că PDL va veni, în mod cert, cu o propunere pentru ocuparea funcţiei de preşedinte al Senatului. El nu a exclus că e nevoie de negocieri serioase cu UDMR şi UNPR pentru ca noul peşedinte al Senatului să fie de la PDL. „Nu vreau să fiu considerat lipsit de modestie şi nici să mă aventurez în declaraţii. Dacă partidul mă va propune în această funcţie voi accepta. (...) Nu au fost multe variante discutate la nivelul PDL”, a mai spus Filip, citat de Agerpres.

UDMR intră în joc

Partidul care poate avea de câştigat cel mai mult din aceste negocieri este UDMR. Potrivit declaraţiilor senatorului Gyorgy Frunda, membrii grupului UDMR de la Senat au fost de acord „la unison” că Uniunea trebuie să aibă candidat propriu la preşedinţia Senatului. Ceva mai prudent, liderul grupului UDMR din Senat, Fekete Andras Levente, a spus şi el că „este în cărţi” şi o propunere din partea Uniunii pentru şefia Senatului. Surse din Senat au declarat pentru ziarul „Puterea” că maghiarii „negociază la două capete” în chestiunea desemnării unui nou preşedinte al Senatului. „UDMR are de câştigat ceva atât din partea colegilor de la PDL, dar mai ales dacă se hotărăsc să meargă pe mâna PSD. Nu este exclus ca UDMR să obţină sprijinul senatorilor PSD şi PNL pentru ca noul preşedinte al Senatului să fie Marko Bela, spre exemplu”, ne-au declarat sursele citate. Ce ar putea obţine Opoziţia (PSD şi PNL) în schimbul votului dat pentru ca UDMR să preia şefia Senatului? Ne răspund sursele citate: „Nu uitaţi că PSD a anunţat deja că se pregăteşte să demareze o nouă acţiune de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu. Şi că la anul vor fi alegeri parlamentare”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-02-25

TAGURI: udmr, senat, mircea geoanaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

DAN STOICA
24 Noi 2011

Cum? PSD a ajuns la concluzia ca UDMR nu mai vrea sa sfartece tupul frumoasei noastre patrii? Pupat piata endependentei? Bravos, neicusorule; tot la Vadim, saracu, trebuie sa ne intoarcem! Treceti batalioane romane Carpatii......

Adauga un comentariu

Random image