2017-01-25 03:27


UDMR deţine 22,7% din Guvernul României

 |  21:00
UDMR deţine 22,7% din Guvernul României

PDL a obţinut şefia Senatului primind voturile necesare de la senatorii UDMR. În schimb, maghiarii au obţinut încă o funcţie în Guvernul României: postul de secretar general al Guvernului.

În schimbul votului pentru candidatul PDL la şefia Senatului, UDMR se pregăteşte să câştige al cincilea post din Guvernul României. Dintr-un total de 22 de membri ai Guvernului condus de Emil Boc, în clipa de faţă UDMR deţine patru funcţii:

Marko Bela (vicepremier), Kelemen Hunor (ministrul culturii), Ladislau Ritli (ministrul sănătăţii) şi Laszlo Borbely (ministrul mediului). La care se va adăuga, dacă lucrurile vor decurge cum s-a stabilit la negocirile de ieri-dimineaţă din Coaliţie, cel de-al cincilea post în Guvern: Secretariatul General.

Tradus în procente, asta înseamnă că UDMR deţine acum 22,7% din Guvernul României. Reamintim, UDMR a obţinut circa 7% la ultimele alegeri parlamentare. Acelaşi scor l-a obţinut şi în alegerile din anul 2000, în urma cărora ei au intrat la guvernare alături de PSD, sub conducerea lui Adrian Năstase, dar nu au primit nici o funcţie de ministru în Executiv, ci doar funcţii în eşaloanele 2 şi 3, respective sprijin parlamentar pentru adoptarea unor legi.

La negocierile de ieri-dimineaţă, liderii UDMR au forţat obţinerea unui post nou în Guvern sub ameninţarea depunerii unei candidaturi proprii pentru şefia Senatului. Asta ar fi pus în dificultate candidatura PDL, principalul partid de guvernare. Emil Boc, liderul PDL, a acceptat astfel ca UDMR să primească Secretariatul General al Guvernului. Anunţul a fost făcut de Kelemen Hunor, preşedintele Uniunii: „UDMR va prelua Secretariatul General al Guvernului şi, în schimb, îl vom susţine pe domnul senator Blaga, aşa am înţeles, că el este candidatul PDL. Sper că în seara asta această situaţie se va finaliza şi mergem mai departe. Intenţia noastră este de a întări Coaliţia, de a merge până la sfârşitul mandatului în această formulă şi sigur din acest punct de vedere acestea discuţii erau necesare. În şedinţa de grup, colegii mei au acceptata această propunere, au votat-o şi cu ea vor intra ei la şedinţa Senatului de la ora 16.00”, a declarat Kelemen, citat de Agerpres. Preşedintele UDMR a mai precizat că nu s-a discutat încă, la nivelul Uniunii, numele celui care va prelua şefia SGG.

Vasile Blaga, candidatul Coaliţiei de guvernare este noul preşedinte al Senatului.

În urma votului, acesta a obţinut 69 de voturi, în timp ce contracandidatul său, Titus Corlăţean, reprezentant al Opoziţiei, a obţinut 63 de voturi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-04-24

TAGURI: udmr, guvernul romanieiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image