2017-01-24 09:12


UDMR pune condiţii pentru comasarea alegerilor

 |  14:37
UDMR pune condiţii pentru comasarea alegerilor

Luni, PDL anunţase că la nivelul coaliţiei de guvernare s-a stabilit comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare pentru anul 2012. Din declaraţiile de marţio ale liderilor Coaliţiei, nu reiese deloc că s-a ar fi ajuns la un consens.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a declarat marţi că grupurile parlamentare ale Uniunii vor susţine comasarea alegerilor din 2012 doar dacă se va păstra sistemul electoral actual, precum şi numărul de parlamentari. Afirmaţia liderului maghiar vine în contradicţie clară cu o altă declaraţie, dată luni de Elena Udrea, vicepreşedinte al PDL. “Obligatoriu trebuie să ajungem la parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari'”, spunea Udrea. Pe de altă parte, surse citate de Mediafax declarau tot luni că PDL ar fi renunţat la reducerea numărului de parlamentari, deoarece au remarcat că o astfel de formulă ar avantaja UDMR, care ar câştiga mai multe mandate de senatori.

Hunor a ţinut ieri să sublinieze că formaţiunea pe care o conduce şi-ar fi dorit un sistem electoral mixt, dar pentru că nu beneficiază de susţinerea partenerilor din coaliţia de guvernare, sunt  nevoiţi să susţină actualul sistem de vot.

“Noi am susţinuat sistemul electoral mixt, dar altă cale nu văd, rămâne actualul sistem uninominal, cu hazardul lui, noi doream un sistem electoral mixt, dar fără susţinerea partenerilor nu se poate realiza acest lucru”, a completat liderul UDMR. Cât despre comasarea alegerilor, liderul maghiar a declarat că o decizie finală va fi luată abia luni. “În privinţa comasării alegerilor, vom lua o decizie luni dacă vom merge pe asumare sau vom intra pe un proiect de lege, dar probabilitatea să venim cu asumarea este mare. Fiecare formaţiune politică cum se pregăteşte pentru alegeri, pentru mai sau pentru noiembrie. Cred că asumarea răspunderii va fi soluţia aleasă”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-10-01

TAGURI: sistem de vot, coaliţie de guvernate PDLComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image