2019-05-25 20:15


UDMR pune piciorul în prag: concediu de doi ani pentru mame. Emil Boc, lăsat în ofsaid de partenerii de guvernare

 |  20:13
UDMR pune piciorul în prag: concediu de doi ani pentru mame. Emil Boc, lăsat în ofsaid de partenerii de guvernare

UDMR ameninţă din nou stabilitatea actualei coaliţii deguvernare. La mai puţin de o lună de când au vorbit de o ieşire de la guvernaredacă nu se adoptă Legea educaţiei, partenerii maghiari ai Guvernului Boc îşiarată din nou nemulţumirile. Mărul discordiei de această dată îl reprezintăanunţul de luni al premierului privind reducerea la un an a concediului plătitpentru mame, anunţ care ar fi fost altul decât cel convenit în Coaliţia deguvernare.

Udemeriştii susţin că nu vor în ruptul capuluimodificarea perioadei de doi ani a concediului, cât prevede legislaţia actuală.Pe de altă parte, ei spun că sunt dispuşi la negocieri în ceea ce priveştereducerea valorii indemnizaţiei acordate mamelor pentru creştereanou-născuţilor. „Părerea noastră rămâne neschimată. Perioada de doi anirămâne. Nu vrem să acceptăm reducerea de doi ani şi despre cuantum discutăm încontinuare în coaliţie şi, probabil, şi la şedinţa de Guvern. Aici se poatestabili plafonul maxim la 20, la 15 la 12 mii”, a declarat ieri Kelemen Hunor,ministru UDMR în Executiv.

Declaraţiilemaghiarilor i-au făcut pe unii membri ai PDL să “corecteze” anunţul lui EmilBoc de luni. Sulfina Barbu şi Cezar Preda au fost printre deputaţii democrat-liberalicare au admis că decizia prezentată luni de premier privind diminuareaconcediului maternal nu este definitivă. „Dacădumnealor (UDMR - n.r.)sunt nemulţumiţi, vom discuta în coaliţie ce facemcu această ordonanţă de urgenţă (privind reducerea concediului maternal - n.r.)”,a declarat Sulfina Barbu. Şi Cezar Preda a recunoscut că „discuţiilecu liderii din coaliţie vor duce până la urmă la o înţelegere”.

EmilBoc a anunţat luni seara că Guvernul a decis reducerea perioadei de concediumaternal de la doi ani, cât este în prezent, la un an. „Pentrucei care vor intra sub incidenţa indemnizaţiei pentru creşterea copilului în 2011,situaţia va fi următoarea: durata indemnizaţiei va fi de un an, valoareaindemnizaţiei - la fel ca şi acum, minimum 600 şi maximum 3.400. Prima dereîntoarcere - de 500 de lei, concediu fără plată, ca posibilitate, peparcursul celui de-al doilea an, cu menţiunea că oricând părintele seîntoarce la muncă până la epuizarea celor 24 de luni primeşte prima dereîntoarcere de 500 de lei", a fost declaraţia oficială a şefuluiGuvernului care a stârnit nemulţumirile UDMR.

Senatoriişi deputaţii UDMR s-au reunit, marţi după-amiază, într-o şedinţă, la care aparticipat şi Marko Bela, după ce, în cursul dimineţii, deputaţii Uniunii auavut o şedinţă inopinată, care a durat mai mult de două ore, fiind nemulţumiţide anunţul premierului privind reducerea concediului plătit pentru creştereacopilului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638951-11-25
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


STARBAG