2017-01-23 14:52


UDMR s-a săturat de tăierile anunţate de Băsescu. Se reduce, dar să ştim şi noi

 |  18:32
UDMR s-a săturat de tăierile anunţate de Băsescu. Se reduce, dar să ştim şi noi

Traian Băsescu a făcut un nou anunţ - „sperietoare”,afirmând că aproape 400.000 de angajaţi la stat vor trebui restructuraţi în următoriidoi-trei ani. Chiar dacă şeful statului susţine că acesta este numărul debugetari care trebuie să plece acasă, UDMR, principalul partener de guvernareal PDL, spune că reducerile din 2010 sunt de ajuns.

Preşedinteleţării a lansat sâmbătă o nouă bombă: deşi numărul de bugetari a scăzut,ajungând la 1.270.000 de oameni, în următorii doi-trei ani cifra salariaţilorîn sistemul de stat ar trebui să ajungă la 900.000. „Încă avem foartemulţi funcţionari, încă avem un procent foarte ridicat al fondului de salariiîn bugetul de stat. Încheiem anul cu mai puţin de 1.270.000 de funcţionari, darstatul va trebui să ajungă, în doi-trei ani, la un număr de 900.000de salariaţi ai săi pentru a nu mai fi o povară pe cheltuielile publice”, aafirmat şeful statului.

UMR nu mai vrea tăieri

Anunţul şefuluistatului ar putea să pună în pericol echilibrul şi aşa precar al coaliţieiguvernamentale. UDMR, prin vocea liderului Marko Bela, s-a pronunţat deja cuprivire la concedierile de personal. Cu doar câteva zile înaintea declaraţiilorlui Băsescu, Marko afirmase ferm că formaţiunea sa politică şi-a cam încheiatnorma de măsuri dure de aplicat. „Dacă totuşi ar fi nevoie de aşa ceva, (noimăsuri guvernamentale nepopulare, n.r.) eu cred că acest lucru ar însemna că amratat anul 2010. Eu sunt convins că nu vom avea nevoie de noi restricţii încazul veniturilor, salariilor, pensiilor, în anul 2011 şi UDMR nici nu-şi maipoate asuma astfel de măsuri. Acest lucru ar însemna că am acţionat greşit în2010”, a declarat Marko Bela joi, pe 30 decembrie.

Bocse eschivează

Nu doar formaţiuneamaghiară se fereşte să vorbească despre restructurări ale personalului bugetarîn 2011, ci, însuşi şeful Guvernului. Emil Boc a admiscă vor mai fi reduceri de personal şi în acest an, însă, este evitat să pună înfaţă o cifră clară. „Urmează să mai ajustăm şi în 2011 acolo undeeste nevoie, dar partea cea mai grea a trecut în 2010. Asta nu înseamnă că în2011 nu avem nimic de făcut. E nevoie de continuat aceste reforme”, a declaratBoc. Şi Elena Udrea a lăsat de înţeles că bugetarii nu scapă de emoţii în 2011.Într-o postare pe blogul personal, favorita lui Traian Băsescu scrie că 2011 „vafi anul în care se vor încheia toate măsurile de austeritate”.

OfertaOpoziţiei

UDMR este curtatăintens de partidele din Opoziţie să părăsească actuala coaliţie de guvernare.Miza: cei 31 de deputaţi şi senatori, cât numără în prezent UDMR, potreconfigura balanţa de putere. Ultima ofertă de acest tip a fost făcută de CrinAntonescu. Preşedintele PNL a declarat public că îşi doreşte o alianţă cu PSDşi cu UDMR pentru a demite Guvernul Boc şi a putea demara procedurile desuspendare din funcţie a lui Traian Băsescu. „Împreună cu UDMR, să discutăm şi să punem în aplicare un vast proiectnaţional cu durata de 6 ani, deci până în 2012, la alegeri, şi în 2016”, aexplicat Crin Antonescu. Oferta lui Antonescu nu a avut, însă, succes până înprezent, Marko Bela declarând că, deocamdată, nu îşi imaginează o altă soluţiede guvernare decât cea actuală. „În acestmoment, nimeni nu a reuşit să-mi demonstreze că într-o altă formulă deguvernare am putea face altfel decât în această coaliţie şi că există oalternativă clară, fermă faţă de direcţia aleasă de actualul Guvern”, a afirmatpreşedintele UDMR.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639233-10-08Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image