2017-01-17 23:17

POLITICA


UE: Croaţia a semnat tratatul. Serbia şi Muntenegru, amânate

 |  13:55
UE: Croaţia a semnat tratatul. Serbia şi Muntenegru, amânate

Croaţia a semnat azi la Bruxelles tratatul care îi va permite să devină în iulie 2013 cel de-al 28-lea stat al Uniunii Europene, după ce documentul va fi aprobat de populaţie printr-un referendum şi după ce va fi ratificat de cele 27 de state membre.

Cei 27 de lideri europeni reuniţi la Bruxelles au parafat în exerciţiu Jadranka Kosor şi preşedintele Ivo Josipovic.

„Sunteţi călduros bineveniţi în familia europeană”, le-a spus liderilor croaţi preşedintele UE Herman van Rompuy, adăugând însă că acesta „nu este încă sfârşitul drumului pentru Croaţia”. „Reformele trebuie să continue înainte de data aderării”, a subliniat el.

”Asistăm la un eveniment istoric care, măsurat în funcţie de importanţa sa pentru poporul croat, nu are egal decât în declaraţia de independenţă a ţării noastre”, a afirmat preşedintele croat.

Pe de altă parte, şefii de stat şi de guvern ai Uniunii Europene au convenit să amâne pentru martie 2012 decizia privind acordarea statutului de ţară candidată Serbiei, după ce se va confirma că Belgradul „a continuat să demonstreze un angajament credibil” în aplicarea acordurilor practice cu Pristina, sub medierea UE, inclusiv recentul acord privind promovarea de patrule comune la punctele de frontieră din nordul Kosovo, în cadrul Gestionării Integrate a Frontierelor.

Comisia Europeană a propus la 12 octombrie Celor 27 să acorde statutul de ţară candidată Serbiei, cu condiţia ca Belgradul să reia dialogul cu Pristina, lucru pe care l-a făcut. Austria şi Germania au fost ţările cele mai reticente să se acorde acum statutul, din cauza ciocnirilor dintre sârbo-kosovari şi militarii germani şi austrieci, membri ai misiunii NATO în Kosovo (KFOR), contrar dorinţei unor ţări, precum Franţa şi cele cinci ţări care nu recunosc Kosovo - Spania, Grecia, Ciprul, Slovacia şi România - care doreau ca statutul să fie deja acordat Serbiei.

Cei 27 recunosc totuşi că Serbia a făcut „progrese considerabile” în îndeplinirea criteriilor politice pentru aderare, care au atins „un grad satisfăcător de cooperare” cu Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie şi au salutat faptul că Serbia s-a „reimplicat în dialogul dintre Belgrad şi Pristina”. Liderii europeni erau chemaţi să se pronunţe şi cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu Muntenegru, chestiune recomandată de către Comisia Europeană, însă şi această decizie a fost amânată pentru anul viitor.

„În vederea începerii negocierilor de aderare cu Muntenegru pentru iunie 2012, Consiliul European însărcinează Comisia să examineze progresele Muntenegrului în aplicarea reformelor, mai ales în domeniile statului de drept şi drepturilor fundamentale”, se arată în proiectul care va fi supus atenţiei la summitul UE de la Bruxelles.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-11-05

TAGURI: Croaţia, semnat, tratat, aderare, Serbia, Muntenegru, amanaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image