2017-01-16 12:59

POLITICA


UE dezbate reintroducerea controalelor la frontierele interne din Schengen

 |  19:20
UE dezbate reintroducerea controalelor la frontierele interne din Schengen

Confruntată cu presiunea mişcărilormigratorii dinspre nordul Africii, dar şicu influenţa tot mai mare apartidelor populiste şi xenofobe, UE discută despre măsuri de sporire asecurităţii, inclusiv despre oportunitatea reintroducerii vizelor saucondiţionării ajutorului extern, mai ales la cererea Parisului şi Romei, scrieEUobserver.

Ideea reintroducerii controalelor îninteriorul Uniunii Europene a fost iniţiată de formaţiunea de extremă-dreaptăPartidul Poporului Danez şi de liderul ei, Pia Kjaersgaard, pentru a luptaîmpotriva imigraţiei ilegale şi crimei organizate. Danemarca şi-a anunţatmiercuri decizia de a restabili cât mai rapid controale permanente lafrontierele ei intraeuropene. Măsura daneză, ce ar urma să se aplice în termende două până la trei săptămâni, se va traduce prin controale în principal lagraniţa cu Germania, dar şi în porturi şi la capătul podului gigant de laOresund ce leagă Suedia de Danemarca. În virtutea Acordului de la Schengen,Danemarca nu poate restabili controale clasice la frontiere. Dar ea poate, înconformitate cu normele europene, să desfăşoare permanent vameşi la frontierepentru a proceda la controale aleatorii ale vehiculelor. Germania a anunţat căse împotriveşte introducerii controalelor la graniţele interne din Schengen."Nu vom accepta în nici o împrejuraremăsuri care să limiteze învreun fel libertatea de mişcare din Schengen", a declarat ministrul deinterne Hans-Peter Friedrich, citat de EUobserver. El a spus că Germania nueste de acord ca "fiecare să facă ce vrea" atunci când e vorba decontroalele la frontieră. Ministruladeclarat că actualele reguli sunt prea vagi, permiţând unor ţări precumFranţa să interpreteze "după bunul plac" termenul de "siguranţăpublică" şi posibilitatea de a reintroduce controalele la frontieră. Totodată,Friedrich a insistat că securitatea la graniţe rămâne o competenţă naţională,chiar dacă UE ar fi implicată în stabilirea regulilor în care ar putea fireintroduse, temporar şi "foarte limitat", controalele la frontiere. Parisula început de curând să reintroducă verificările la frontieră pentru a-iîmpiedica pe imigranţii tunisieni să ajungă din Italia în Franţa.

Comisiaa subliniat că este nevoie de precizarea clară a condiţiilor în care pot fireintroduse controalele la frontieră şi în orice caz măsurile ar fi temporare,dar a accentuat, pe de altă parte, că aceasta este o decizie politică ce ţinede Consiliu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-10-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image