2017-01-17 21:24

POLITICA


UE, în dezacord asupra summitului extraordinar al zonei euro. La revedere Europa Unită?

 |  17:52
UE, în dezacord asupra summitului extraordinar al zonei euro. La revedere Europa Unită?

În timp ce criza euro bate la uşă, conflictul intern în UEasupra termenilor privind cel de-al doilea plan de salvare pentru Grecia s-a văzutdin nou prin dezacordul legat de organizarea unui summit special pe temă. Germania a arătat prea puţinădeschidere pentru găsirea unui acord cu celelalte ţări membre ale UE care au ceruto întâlnire de urgenţă. Cu toate acestea, preşedintele Consiliului European, HermanVan Rompuy, a anunţat că a convocat un summit extraordinar al liderilor ţărilordin zona euro pentru data de 21 iulie.

Guvernul german a insistat asupra necesităţii de aajunge la o soluţie înainte de a se convoca un summit. "O reuniune nu vaavea loc decât dacă are sens, dacă este necesară", declara un purtător decuvânt al cancelarului german, Angela Merkel. La rândul lor, analiştii se tem că organizarea uneiastfel de reuniuni nu va calma pieţele, ci va întrăutăţi situaţia dacă nu se vaajunge la un reazultat concret. În cadrul zonei euro, mulţi setem de o confuzie între viteză şi precipitaţie.

Între ciocan şi nicovală

La începutul săptămânii trecute, miniştrii de finanţe au eşuatîn discuţiile cu privire la al doilea pachet de ajutor al Greciei, în condiţiileîn care Germania vrea implicarea sectorului privat, iar Banca Centrală Europeană se opuneconsiderând pericolul mult prea mare, pentru că ar pune pe fugă investitorii într-operioadă de instabilitate financiară. Agenţiile de rating au reacţionat negativlegat de contribuţia la finanţarea pachetelor de salvare a băncilor şi societăţilorde asigurări şi au retorgradat raitingul mai multor state cu probleme. Potrivitpresei germane, aici intrevine problema. În definitiv, băncile şi societăţile de asigurări sunt plătitepentru investirea-plasarea cu câştig a banilor clienţilor lor. Dacă sunt ameninţatede pierderi, trebuie să se retragă. Aşa s-a întâmplat în Grecia şi-n Irlanda. Şiaşa se întâmplă acum în Portugalia şi Italia. Astfel europenii, în frunte cugermanii, sunt în faţa unei răscruci. Fie se renunţă la implicarea pe termenscurt a finanţelor mari, încălcând voinţa Parlamentelor, fie îşi impun dorinţa înfaţa Wall Streetului, riscând astfel un exod masiv de capital. Într-un fel saualtul, este clar şi că europenii nu vor putea aloca niciodată atâţia bani câteste nevoie pentru a finanţa toate statele cu datorii, iar criza se adânceşte,comentează cotidianul german Die Zeit.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-04-04Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image