2018-11-19 13:35


UE ne dă vize SUA

 |  17:57
UE ne dă vize SUA

Statele Unite şi Canada ar putea fi nevoite să elimine vizele pentru cetăţenii români dacă vor fi adoptate unele modificări la legislaţia UE, transmite Agerpres. Comisia pentru libertăţi civile (LIBE) a Parlamentului European a aprobat modificarea regulilor europene privind reciprocitatea vizelor.

Pentru a intra în vigoare, noile reguli trebuie să fie aprobate de plenul PE şi de Consiliu. În cazul în care modificările ar primi undă verde, Statele Unite şi Canada ar avea la dispoziţie un termen de 90 de zile pentru a elimina vizele pentru toate statele UE, inclusiv România, în caz contrar riscând ca UE să impună obligaţia de vize pentru cetăţenii americani şi canadieni.

Noile reguli prevăd ca un un stat membru UE să poată notifica instituţiile europene în cazul în care o ţară terţă stabileşte, reintroduce sau menţine obligaţia de vize pentru cetăţenii lor prin încălcarea principiului reciprocităţii. Comisia Europeană va fi obligată apoi să înceapă imediat negocierile de ridicare a vizelor cu statul terţ respectiv.

În cazul în care, în termen de 45 de zile, acestea nu au avut succes, Comisia va avea obligaţia de a propune reintroducerea vizelor pentru statul în cauză. Dacă, după alte 45 de zile, obligaţia de vize nu a fost ridicată, propunerea Comisiei va fi considerată adoptată, Uniunea Europeana instituind astfel, la rândul său, obligaţia de vize pentru statul terţ în cauză.

În proiectul de raport redactat de eurodeputatul spaniol Agustin de Mera (Grupul PPE) se precizează că Parlamentul cere Comisiei Europene instituirea unui “nou mecanism care să garanteze respectarea deplină a principiului reciprocităţii în domeniul vizelor pentru toate statele membre, garantând, în acelaşi timp, că, în cazul în care o ţară terţă încalcă acest principiu al reciprocităţii în domeniul vizelor, toate statele membre vor reintroduce obligativitatea vizelor pentru cetăţenii ţării terţe în cauză”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639560-12-04
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...