2019-02-20 19:48


ULTIMA ORĂ! Carmen Dan, Raed Arafat și reprezentanții JANDARMERIEI, la Comisia de apărare a Camerei Deputaţilor

 |  11:13
ULTIMA ORĂ! Carmen Dan, Raed Arafat și reprezentanții JANDARMERIEI, la Comisia de apărare a Camerei Deputaţilor

Ministrul de Interne, Carmen Dan, secretarul de stat Read Arafat şi reprezentanţii Jandarmeriei sunt audiaţi marţi în Comisia de Apărare din Parlament, unde prezintă raportul întocmit de minister în legătură cu violenţele din 10 august din Piaţa Victoriei, Carmen Dan explicând că raportul va fi detaliat de către specialişti şi vorbind despre prezenţa ei în minister pe toată durata evenimentelor. Ea a susţinut că prezenţa sa în minister a fost doar pentru a-şi asuma responsabilitatea, dar şi că ar fi fost obligatoriu să existe informaţii şi indicii din care sa rezulte că "avem de-a face cu un atac la ordinea constituţională, un atac la adresa stabilităţii sociale şi economice".

Luni, deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a facut apel la preşedintele Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor să trimită invitaţiile pentru audierea, în cadrul forului, a ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, şi a şefilor Jandarmeriei în legătură cu mitingul din Piaţa Victoriei din 10 august.

Carmen Dan a precizat că a nu a venit la comisie în baza unei invitaţii oficiale, ci în ideea că poate va exista cvorum şi va putea prezenta aspectele relevante, ea explicând astfel absenţa prefectului Capitalei de la audieri.

"Puteam lua în calcul şi prezenţa prefectului, dar noi nu am venit la comisie în baza unei invitaţii oficiale, am venit în ideea că vom avea cvorum şi vă putem spune aspectele pe care le consideraţi relevante. Nu am nicio rezervă ca ulterior, dacă consideraţi, să solicitaţi şi prezenţa prefectului", a afirmat Carmen Dan, răspunzând unei întrebări.

Ministrul de Interne a vorbit, la începutul audierii sale, despre prezenţa la minister pe durata evenimentelor din 10 august din Piaţa Victoriei.

"Aş prefera să încep prin a preciza care a fost rolul şi competenţa ministrului în data de 10 august. Avem toată transparenţa, cu condiţia să respectăm procedura legală. În data de 10 august, în jurul orei 12.00. am fost prezentă la minister pentru că aşa mi s-a părut normal şi aşa cred că trebuie să facă orice manager responsabil într-o situaţie în care structurile ministerului erau implicateîntr-un eveniment de o asemenea amploare. Iniţial, am luat informaţiile de la televizor. Bineînţeles că aveam informaţii despre modul în care ne-am organizat, despre planificarea misiunii, însă am anticipat că va fi un eveniment de o amploare mare. Am analizat tot ce s-a vehiculat în media până la momentul în care am luat decizia şi, aşa cum am spus, mi-am întrerupt concediul de odihnă şi am fost prezentă în minister începând cu după-amiaza zilei. Am stat în biroul meu. Tot ce am solicitat - şi colegii mei ştiu asta - a fost să fiu informată. Este firesc ca ministrul să primească informaţii despre tot ce se întţmplă şi am plecat din minister în jurul orei 3 cnd colegii mei finalizaseră misiunea şi când mi-am dorit să vină în biroul ministrului şi să împărtăşim propriile lor trăiri", a declarat Carmen Dan în Comisia de Apărare din Parlament.

Ea a spus că existau deja teme sensibile - dispăruse o armă, erau oi jandarmi bătuţi, internaţi în spital - şi i s-a părut firesc să îşi ia aceste informaţii direct de la jandarmi.

"Nu a fost o şedinţă operativă, a fost o şedinţă de informare, ocazie cu care am cerut pentru a doua zi un prim raport al misiunii", a afirmat Carmen Dan. Ea a spus, de asemenea, că ar fi fost obligatoriu "să existe informaţii şi indicii din care să rezulte că avem de-a face cu un atac la ordinea constituţională, cu un atac la adresa stabilităţii sociale şi economice".

Incidente extrem de violente au avut loc în 10 august la mitingul diasporei din Piaţa Victoriei, la care au luat parte zeci de mii de oameni.

Înainte de miezul nopţii, jandarmii au intrat în forţă în Piaţa Victoriei, gonind oamenii, deşi mii de persoane protestau în continuare. Doi jandarmi, între care o femeie, au fost prinşi la un moment dat de un grup de persoane violente, care au început să îi lovească. Cei doi jandarmi au fost scoşi de un grup de manifestanţi paşnici, care au făcut scut uman în jurul celor doi şi i-au escortat până la un grup de jandarmi, care nu au intervenit pentru a-şi salva colegii.

Reprezentanţii Jandarmeriei au susţinut că intervenţia de la miting a fost pe deplin justificată şi că dispozitivele au fost dimensionate în raport cu violenţele, fiind "eminamente defensive", iar acţiunile au fost reactive. La rândul său, ministrul Carmen Dan spunea că intervenţia Jandarmeriei a fost una legitimă, de restabilire a ordinii publice, justificată de provocările huliganilor.

Peste 400 de persoane au fost rănite, iar Parchetul General face o anchetă cu privire la modul de intervenţie a Jandarmeriei. Numărul persoanelor care au depus plângeri în dosarul violenţelor de la protest ajunsese luni la 351.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-08-21

TAGURI: carmen dan, comisia de aparare, camera deputatilor,
loading...





Comenteaza pe facebook




Comenteaza pe site


TRADATORI DE TARA
21 Aug 2018

Bolnava de varsat de vint si sifilix . Uite ce este pe fata ei si ce figura are . Zice ca a fost obligata si nu are descernamint . Dar Mafiotul de Stanescu era seful Guvernului . De aceia a fugit in concediu Vasilica putica , mina dreapta a lui fascistul de Teleorman . Iar Prefectul o betiva cu figura de boschetar din Gara de Nord , handicapata din nastere . Arunca pisica , ca au participat la Holocaustul Poporului Roman . . Javre ordinare
TRADATORI DE TARA
21 Aug 2018

Bolnava de varsat de vint si sifilix . Uite ce este pe fata ei si ce figura are . Zice ca a fost obligata si nu are descernamint . Dar Mafiotul de Stanescu era seful Guvernului . De aceia a fugit in concediu Vasilica putica , mina dreapta a lui fascistul de Teleorman . Iar Prefectul o betiva cu figura de boschetar din Gara de Nord , handicapata din nastere . Arunca pisica , ca au participat la Holocaustul Poporului Roman . . Dar si Primarita Capitalei de Voluntari Pandele , Limba Lata de PSD zice ca facea un botez de pisicii . Javre ordinare
Random image



Ultimele stiri




STARBAG




loading...