2018-12-16 15:06


“Ultimul dictator al Europei” foloseşte explozia din Minsk împotriva opoziţiei

 |  18:39
“Ultimul dictator al Europei” foloseşte explozia din Minsk împotriva opoziţiei

Preşedintelebelarus Aleksandr Lukaşenko, cunoscut drept “ultimul dictator al Europei”, aordonat miercuri interogarea liderilor opoziţiei, în legătură cu atentatul deluni de la metroul din Minsk, în care 12 persoane şi-au pierdut viaţa şi peste200 au fost rănite. Potrivit unui politolog belarus, "sugestiile cum că membri aivreunei opoziţii radicale s-ar afla în spatele exploziei de ieri sunt lipsitede temei şi ar putea fi utilizate de autorităţi ca o scuză pentru a strânge şimai tare menghina asupra opoziţiei". Într-un alt atentat din 2005, când 50 de persoane au fost rănite, untânăr membru al opoziţiei fusese arestat în legătură cu acel incidentdeclanşând speculaţii cum că un fel de "armată de eliberare naţională dinBelarus" ar fi fost implicată.

PreşedinteleLukaşenko a anunţat, într-o declaraţie televizată, că cei doi suspecţi care aufost reţinuţi miercuri pentru atentatul de la metroul din Minsk şi-aumărturisit participarea la atac, precum şi la alte două atentate precedente."Suspecţii şi-au mărturisit participarea nu numai la atentatul de lametrou, ci şi la atacurile comise de Ziua Independeţei, din 2008, la Minsk, şila Vitebsk, în 2005, în estul ţării", a declarat Lukaşenko la televiziuneabelarusă. "Îi cunoaştem pe autorii acestui atentat şi ştim cum auacţionat. Nu cunoaştem motivele acţiunii lor, dar le vom afla în curând",a declarat preşedintele belarus.

Procuroriibelaruşi au arestat miercuri două persoane suspectate că ar fi autoriiatentatului de luni din Belarus. Marţi, autorităţile belaruse au anunţat că aureţinut mai mulţi suspecţi în legătură cu atentatul soldat cu moartea a 12persoane şi rănirea a peste 200. Există informaţii contradictorii în legăturăcu materialele folosite la fabricarea bombei. Unii oficiali belaruşi au sugeratcă este posibil să fi conţinut trotil, iar alţii au spus că este vorba desprepraf de puşcă. Dispozitivul ar fi conţinut bucăţi metalice şi cuie şi afost detonat când peste 300 de persoane se aflau în staţia de metrou. Liderulopoziţiei, Aleksandr Milinkevici, a spus că criticii lui Lukaşenko nu arrecurge niciodată la acte de terorism. El a sugerat că autorii atacului vor săcrească tensiunile în ţară şi să ofere regimului un pretext pentru a creştepresiunile asupra opoziţiei.

Realegerea lui Lukaşenko pentru un al patruleamandat în decembrie a dus la proteste de stradă înăbuşite de poliţie şi laarestarea unor lideri ai opoziţiei. Dupăatentatul de la Minsk, opoziţia se teme că Lukaşenko va folosi explozia pentrurepresiuni dure asupra rivalilor politici. "Indiferent cine a organizatatentatul, guvernul va fi tentat să-l folosească precum o scuză pentru astrânge şuruburile...", a declarat Anatoli Lebedko, lider al PartidulCivic Unit, de opoziţie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-08-16
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...