2019-01-24 02:22


Ultimul dictator din Europa şi-a adjudecat un nou mandat de preşedinte

 |  19:03
Ultimul dictator din Europa şi-a adjudecat un nou mandat de preşedinte

PreşedinteleAleksandr Lukaşenko şi-a asigurat un al patrulea mandat în fruntea ţării, esteun fost director de sovhoz (gospodărie agricolă de stat în Uniunea Sovietică)şi conduce Belarusul în stil sovietic din anul 1994, Washingtonulconsiderându-l ultimul dictator din Europa. El a fost declarat câştigător alscrutinului prezidenţial de duminică, obţinând aproape 80 la sută din voturi.

Alesîn 1994 în urma primelor alegeri organizate după declararea independenţeiBelarusului, Aleksandr Lukaşenko a fost reales în 2001 şi în 2006, după scrutinemarcate de nereguli şi urmate de măsuri represive împotriva opoziţiei. Ojurnalistă a Agenţiei France-Presse a fost reţinută în noaptea de duminică spreluni, de forţele de ordine, la Minsk, unde cel puţin patru candidaţi laalegerile prezidenţiale din Belarus au fost de asemenea arestaţi, dupămanifestaţii ale opoziţiei. Forţele de ordine belaruse au preluat controlulasupra Pieţei Independenţei din Minsk şi au reţinut sute de participanţi lamanifestaţiile de protest faţă de fraudarea alegerilor prezidenţiale deduminică. Jurnalista AFP a declarat prin telefon că a fost reţinută de forţelede ordine şi este menţinută în detenţie de mai multe ore.

Celpuţin patru candidaţi la alegerile prezidenţiale din Belarus au fost deasemenea arestaţi în noaptea de duminică spre luni, după un protest alopozanţilor, care manifestau împotriva realegerii aşteptate a preşedinteluiAleksandr Lukaşenko. Sute de persoane au fost arestate în total.

PotrivitOSCE, Belarusul mai are de îndeplinit "un parcurs considerabil" pânăce alegerile vor fi considerate libere.

"Procesulde numărarea voturilor nu a beneficiat de transparenţă. Noaptea postelectoralăa fost perturbată de arestarea celor mai mulţi candidaţi la preşedinţie, a sutede activişti, jurnalişti şi reprezentanţi ai societăţii civile", denunţăOSCE.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-04-23
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...