2018-12-12 01:27


Un fost ofiţer SRI îl ia la întrebări pe Coldea. Iohannis, solicitat să îl ia la întrebări pe adjunctul Serviciului de Informaţii Român

 |  21:01
Un fost ofiţer SRI îl ia la întrebări pe Coldea. Iohannis, solicitat să îl ia la întrebări pe adjunctul Serviciului de Informaţii Român

A vuit presa, în urmă cu câteva zile, despre întâlnirea dintre Traian Băsescu şi un fost ofiţer SRI, în Parcul Herăstrău. Iată că ofiţerul respectiv, Adrian Radu, îi transmite acum o scrisoare deschisă preşedintelui Iohannis în care îi solicită să îl oblige pe controversatul general Florian Coldea, adjunct al şefului SRI, „să răspundă public” la o serie de întrebări legate de contractele pe care serviciul le-ar avea cu Sebastian Ghiţă. În scrisoare, Radu face o listă de 11 întrebări la care, răspunzând, Coldea ar „stopa” „gravele prejudicii de imagine” pe care generalul le aduce „sistemului de siguranţă naţională”.

În primul rând, spune fostul ofiţer SRI, să ne spună Coldea „care este suma plătită de SRI din bani publici şi/sau alte activităţi pe contractele preferenţiale de IT pentru firmele aflate în sfera de influenţă ale lui Sebastian Ghiţă. Apoi, să precizeze câte din aceste contracte au fost acordate de SRI „prin încredinţare directă”, firmelor lui Ghiţă.

Adrian Radu se mai întreabă „care este suma plătită de SRI din bani publici şi/sau alte activităţi, în anul 2012, pentru rebranduirea SRI şi sondajele de opinie realizate de firma The Group patronată de Mihaela Nicola”.

„Anul 2012 a fost un an de criză, fapt ce a fost declarat de toate guvernele care au condus România. În aceste condiţii, de unde a avut SRI-ul bani pentru rebranduire şi (deontologii pot să verifice singuri din declaraţia 359 a firmei The Group), de unde au venit banii plătiţi drept contract pentru care SRI-ul a fost rebranduit”, scrie Radu. El mai spune că pe piaţa publicitară este cunoscut faptul că firma lui Nicola „este una dintre cele mai scumpe firme”, dar şi că doamna respectivă este fiica unui fost ofiţer de securitate, „lucru pe care îl afirmă inclusiv Florian Coldea într-o videoconferinţă cu toată ţara, în cadrul sistemului”.

De la SRI, pentru prieteni

O altă întrebare la care fostul ofiţer crede că ar trebui să răspundă Coldea este legată de „numele firmei care a câştigat contractul pentru «modernizarea» Spitalului SRI de la Baloteşti, un contract cu statul”. El explică faptul că, „la momentul câştigării acestei licitaţii, firma în cauză era în insolvenţă şi, din punct de vedere legal, nu avea drept de participare la licitaţie”. Aceeaşi firmă, susţine Adrian Radu, a câştigat contractul de reabilitare a noului sediu SRI Prahova.

„Florian Coldea cunoaşte sau nu dacă, pentru cele două licitaţii suspecte sus menţionate în care SRI a fost beneficiarul s-ar fi putut obţine diverse avantaje materiale de către ofiţeri cu funcţii din Conducerea SRI, inclusiv de către Florian Coldea (a se vedea vila de la Corbeanca - omisă din declaraţia de avere)?”, se întreabă fostul ofiţer în scrisoare.

Soţia, arma secretă a lui Coldea

El îl mai roagă pe Iohannis să îl întrebe pe general şi de faptul că „soţia dânsului, Dorina Coldea, este comandantul Centrului de Psihologie al SRI”. Dar şi dacă este adevărat că generalul Coldea o foloseşte pentru a se debarasa de subalternii care îndrăznesc să sesizeze organele de cercetare penală în legătură cu „acte şi fapte ilegale săvârşite de ofiţeri din conducerea SRI”. Generalul Florian Coldea e chemat de fostul ofiţer să răspundă dacă îi trimite pe aceşti subordonaţi la soţia sa (Centrul de Psihologie) „la un test de «fidelitate» pe care, normal, îl pică şi le retrage avizul de securitate obligându-i să îşi depună demisia şi, dacă nu vor, îi trece în rezervă în mod ilegal”. Radu dă ca exemplu „cazul recent al unui şef de birou din cadrul Direcţiei E protecţie internă, Daniel Florea şi al altor doi ofiţeri”.

Ultima întrebare din lista trimisă lui Iohannis pentru Coldea se referă la ofiţerii acoperiţi care activează ilegal în Parchete sau Judecătorii. Adrian Radu ataşează scrisorii o declaraţie dată în 2014 de un ofiţer SRI, încă activ atunci, şef de birou în Direcţia E, în care face dezvăluiri din care „rezultă încălcarea flagrantă a legii de către SRI”.

Cine este Adrian Radu

Adrian Radu a făcut parte dintr-un grup de trei ofiţeri de la SRI Prahova care au fost trimişi în judecată de DIICOT, în 2008, care îi acuza că între anii 2004-2006 au divulgat secrete „care periclitează siguranţa statului”. Secretele respective ar fi fost date de acuzaţi spre presă şi se refereau, în opinia DIICOT, la „aspecte tehnice din activitatea SRI, structura organizatorică a SRI Prahova, despre acţiunile aflate în derulare şi priorităţile investigative ale acestei unităţi, care odată divulgate au pus în pericol siguranţa statului”. De fapt, ar fi fost vorba, potrivit unor surse din SRI, de note informative despre activităţi ilegale ale unor înalţi ofiţeri (generali şi colonei) din conducerea SRI, susţinuţi de PSD. Cei acuzaţi de trădarea secretelor au dat publicităţii aceste note după ce nu au fost luate în seamă de şefii lor, ba chiar au fost muşamalizate. Din notele respective reieşeau activităţile penale ale grupului de suspuşi din SRI şi PSD. Aceştia furau şi comercializau produse petroliere, făceau contrabandă cu băuturi alcoolice şi căpuşau industria de armament. După dezvăluirea notelor informative ale celor trei ofiţeri SRI, au fost trimişi în judecată toţi foştii şefi ai SRI Prahova, respectiv coloneii Corneliu Păltânea, Daniel Bucur, Gheorghe Dumitrache şi şeful acestora din centrala SRI, generalul Ovidiu Soare, alături de deputatul PSD Mihai Sireteanu şi alte persoane – militari şi civili – implicate în căpuşarea Fabricii de Armament Mizil.

Iţele duceau până la Năstase

Adrian Radu a explicat în 2008 că este victima unei „farse judiciare” puse la cale prin intermediul procurorului-şef DIICOT George Muscalu, fin al colonelului SRI Gheorghe Dumitrache şi apropiat al lui Adrian Năstase. Mai mult, el a precizat că secretele de care e acuzat că le-ar fi dezvăluit, sunt informaţii din 2004, „îngropate” de conducerea SRI. „În urma dezvăluirilor mele, colonelul SRI Dumitrache, naşul procurorului Muscalu, a fost trimis în judecată alături de generalul Soare, fost mare şef în centrala SRI. Este o răzbunare tipică a acestor mari ofiţeri de Securitate”, spunea la vremea respectivă Adrian Radu. Nu în ultimul rând, el a susţinut că a fost dat afară din Serviciul Român de Informaţii în urma insistenţelor sale privind înregistrarea notelor informative care demonstrau implicarea şefilor săi în activităţi ilegale şi despre cum deputatul PSD Ion Stan şi fosta şefă de cabinet a lui Adrian Năstase, Dorina Mihăilescu, acopereau un grup de contrabandişti în schimbul unor foloase materiale. Din notele informative reieşea chiar şi implicarea premierului de atunci, Adrian Năstase, în lanţul de ilegalităţi ale acestui grup de infractori.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-05

TAGURI: ofiter, sri, coldea, iohannis, intrebari, serviciu, informatii, roman
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANONIM
05 Mai 2015

Dupa evenimentele din decembrie 1989 cei mai multi romani traiesc cu senzaţia că ţara nu e guvernată sau că ar fi pe ultimul drum si resimt cu o acuitate dureroasă dezagregarea, disoluţia, absenţa oricărei strategii a poporului roman, pentru poporul român. Ca natie avem nevoie de niste coordonate, niste raspunsuri. Ce facem cu daruirile lui dumnezeu pentru neamul nostru? Cine sîntem noi ca popor? Cine vrem să fim ori sa devenim? Dacă ne punem asemenea întrebări, dacă ne interesează ce cerem noi de la noi înşine ca neam şi ca stat, unde anume avem posibilitatea să ne poziţionăm în matricea naţiunilor moderne, din punct de vedere cultural, politic, economic, social, unde putem fi situati peste zece si mai multi ani şi ce se întreprinde concret pentru asta, atunci cei cu discernamantul neafectat nu putem ramane pasivi fata de realitatile amenintatoare la adresa neamului romanesc. MERITA SA NE SACRIFICAM PENTRU VIITORUL NEAMULUI NOSTRU ROMANESC.
CROCODILUL FLAMAND
05 Mai 2015

acest ADRIAN RADU nu cumva a participat prin complicitate la jefuirea firmnei ASIROM?impreuna cu IOAN NICOLAE si generalul de contrainformatii STUPCANU VICTOR?......EU UNUL ASA STIAM.....SI MAI STIAM CA SE OCUPA SI CU ASASINATE LA COMANDA....PRIN INSCENAREA DE "ACCIDENTE RUTIERE" ADICA CRIME IN TOATA REGULA ACOPERITE DE COMANDANTII DE LA POLITIA RUTIERA SANTAJATI DE GENERALUL STUPCANU...DE EXEMPLU COMPLICII SORICICA,DIAMANDESCU SI NU NUMAI....AR MAI FI SI MULTI ALTII>>>LISTELE CU FAPTELE LOR SUNT FOARTE LUNGI>>>>>AU SCHELETE IN TOATA REGULA IN DULAPURI....AU FACUT SUTE DE CRIME SI ASASINATE IN COMPLICITATE CU TOT FELUL DE CLANURI INTERLOPE....CICA "ACCIDENTE RUTIERE"....BULSHIT>>>>>
GIGEL
06 Mai 2015

Acordati prea mare atentie acestui individ - R Adrian. Este un fost...sters, care are impresia ca le stie pe toate si a fost nedreptatit tot timpul, ba de un sef ba de altul. Sunt altele mult mai importane in tara asta, iar ofiterii SRI, in cea mai mare parte a lor, isi fac datoria.
COSTEL CONSTANTINESCU
06 Mai 2015

Cea mai sigura metoda de a acoperi o stire este aceea de a decredibiliza interlocutorul. Nimic din toate zvonurile colportate de crocodil si gigel nu sunt probate, altfel omul ar infunda puscaria. Afirmatia lui gigel ca "cea mai mare parte isi fac datoria" e semnificativa. adica, lasa-i pe tradatori sa-si faca mendrele, fiindca exista si cinstiti.
COSTEL CONSTANTINESCU
06 Mai 2015

Problema nu e "cine intreaba" ci "ce intreaba". Observati ca interlocutorii nu pomenesc nimic despre continutul intrebarilor. Dece oare? Este o diversiune tipica de la obiect la subiect. Am inceput sa ne pricepem si noi la diversiuni.
CROCODILUL FLAMAND
06 Mai 2015

sigur ca da...nu sunt deloc dovezi....tot asa zicea si Elena Ceausescu.....NOROC CU SNOWDEN CA E BAIAT BUN SI LE ARE PE YOUTUBE....CICA E PAPARAZZO IN TIMPUL LIBER..SI FACE POZE LA BRISTOL NU MA SUPARATI CA BAG 25de GENERALI LA PUSCARIE NUMAI IN PRIMUL LOT DE GUSTERI....DOAR ASA CA SA REFECTEZE VREO 25 DE ANI LA COLABORAREA CU MOSSADUL SI CU VIKTOR BOUT DE DATA ASTA S-A INFUNDAT TEAVA DE SMEKERI>>>>>TREBUIE SA VINA INSTALATORUL DE LA HAGA...SA O DESFUNDE ISARESCULE VALEA.......IA-TI TOATE GUNOAIELE SI DISPARI....CAT MAI AI TIMP...SCARBA TERORISTA
CROCODILE....
06 Mai 2015

nu se va intampla NIMIC - vorbe, vorbe si iar vorbe! Ficusul de la Cotroceni COABITEAZA ca si ceilalti cu gasca de derbedei politici (din toate partidele), treaba lor merge ca UNSAAAA! Si lumea-i proasta, indiferenta sau credula - pt.cine se mai uita in gura lor...numai un razboi sau un cutremur ne scapa de astia! Uita-te si tu...cantitatea si calitatea comentariilor este din ce in ce mai redusa cand...ar fi trebuit sa fie atat de mare, in asa fel cat sa le explodeze in fata si sa le crape si obrazul si capu-n doua! La televiziuni - sunt chemati tot gusterii astia politici (imi place cum suna...) care - dupa ce ca-s derbedeii notorii - mai se dau si morali si reprezentanti ai boborului! In loc sa chemi analisti adevarati si specialisti IN DOMENIU pt.a demonta pas cu pas (litera cu litera...)tot ce-au promis si n-au facut kk-tii astia din Parlament...dupa parerea mea - DIZOLVAT PARLAMENTUL pt.ca nu-si mai gaseste sensul si rostul si aducerea pe scena politica tehnocrati si NICIUNUL din cei care-au mai fost. Altfel...ne jucam cu puta-n nisip si cu galetusa, in timp ce marea - vine peste noi!
CROCODILUL FLAMAND
06 Mai 2015

Daca JOHANNIS are chef sa stea in aceeasi hora cu teroristii astia e inconstient....o sa-l manance pe paine ca pe marmelada...astia sunt toti serpi veninosi....cine dreaqu vrea sa stea cu ei in camera..vreun sinucigas poate La cate crime au facut astia nici nu-i mai impresioneaza ca mai crapa vreunul ....e ca si cand ar aprinde o noua tigara un fumator inrait...singura chestie cu care-i convingi este perspectiva de a pierde tot.....DAR ABSOLUT TOT...SI LIBERTATEA SI TOATE AVERILE RUDELOR PANA LA GRADUL SAPTE
Random imageUltimele stiri


loading...