2018-12-10 04:33


Un grup de români din SUA îi cer lui Klaus Iohannis să reconsidere decizia de nominalizare a lui George Maior ca ambasador

 |  13:05
Un grup de români din SUA îi cer lui Klaus Iohannis să reconsidere decizia de nominalizare a lui George Maior ca ambasador

Un grup de români de la ziare şi organizaţii ale românilor din SUA îi cer preşedintelui Klaus Iohannis să reconsidere decizia de nominalizare a lui George Maior ca ambasador în SUA şi să desemneze o altă persoană care ”să aibă credibilitate pentru a putea conlucra cu comunităţile româneşti”.

Scrisoarea adresată preşedintelui Klaus Iohannis este semnată de aproximativ 40 de români, reprezentanţi ai unor ziare şi organizaţii neguvernamentale, şi a fost dată publicităţii miercuri de Asociaţia Jurnaliştilor Români din America de Nord (NARPA).

Românii îi cer preşedintelui Klaus Iohannis să reconsidere decizia de a-l nominaliza pe George Cristian Maior în poziţia de ambasador al Romaniei la Washington D.C., deoarece numirea unui fost director al SRI în poziţia de ambasador în SUA ”va crea automat un zid care va face aproape imposibilă o conlucrare între Ambasadă şi comunitate”.

”Mai mult, dat fiind faptul că SRI şi-a asumat trecutul fostei Securităţi, nominalizarea domnului Maior ar redeschide răni adânci în comunitatea românească din SUA, răni care abia s-au cicatrizat după 25 de ani. De asemenea, două situaţii recente ne arată că SRI, sub domnul Maior, s-a îndepărtat de la standardele unui serviciu secret dintr-o democraţie, făcând enormi paşi înapoi în procesul de reformare. Prima acţiune este legată de implicarea SRI în actul de justiţie, care deja a stârnit reacţii fără precedent ale magistraţilor din România”, susţin semnatarii scrisorii.

Aceştia mai reclamă ”implicarea SRI în politică”, în perioada în care instituţia a fost condusă de George Maior.

”Comunitatea românească din SUA s-a implicat activ în multe acţiuni în favoarea României, însă nu poate legitima necondiţionat pe cineva care a creat un astfel de sistem de control al societăţii româneşti, ce aduce aminte de fosta Securitate. După 25 de ani de la căderea regimului comunist, cel mai mare pericol pentru societatea românească este existenţa unei instituţii necontrolabile care mişcă, vede şi aude tot. Presa a relatat că în cadrul audierii de către Comisia comună parlamentară de politică externă, domnul Maior a declarat că o preocupare constantă a proiectului său de ambasador va fi consolidarea relaţiei cu comunitatea românească. Din pacate, numirea domnului Maior ca ambasador al Romaniei în SUA nu doar că nu va consolida, dar va şubrezi relaţia Ambasadei cu comunitatea românească. (...) Potenţialul enorm pe care comunitatea din SUA îl are pentru a sprijini România va putea fi fructificat la maxim numai dacă în poziţia de ambasador va exista o persoană necontroversată. Dat fiind faptul că avizul Comisiei comune de politică externă din Parlament este doar consultativ, decizia ultimă a nominalizării domnului Maior ca ambasador ân Statele Unite vă aparţine în exclusivitate. Vă solicităm, de aceea, să luaţi serios în considerare nominalizarea unei alte persoane în poziţia de ambasador al Romaniei în SUA, o persoană care să ne inspire încredere şi cu care să putem conlucra pentru a ajuta România în continuare”, susţin românii semnatari ai scrisorii către preşedintele Klaus Iohannis.

În 20 mai, George Maior a primit aviz favorabil în comisiile reunite de politică externă pentru postul de ambasador în SUA. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-27

TAGURI: grup, romani, sua, cere, klaus, iohannis, reconsidera, decizie, nominalizare, george, maior, ambasador
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ISTORIC
27 Mai 2015

S-o pupe pe Udrea in popoua , ii spunea ca este urmarita . Un linge blide de femeie , sef la servici .
Random imageUltimele stiri


loading...