2018-10-18 19:59


Un parlamentar PSD crede că tot deținutul s-a născut poet. Senatorul Bota sare în apărarea “scriitorilor” din puşcării

 |  19:29
Un parlamentar PSD crede că tot deținutul s-a născut poet. Senatorul Bota sare în apărarea “scriitorilor” din puşcării

Senatorul PSD Marius Sorin Ovidiu Bota a ținut să ne lămurească subiectul cărților scrise în penitenciar. „Nu doar sapa şi târnăcopul este muncă, ci şi scrisul unei cărţi este muncă”, ne spune Bota într-o declarație de presă dată joi.

El susține că „dacă trebuie modificat ceva, cu siguranţă trebuie modificat accentul pus pe lucrarea cu valoare ştiinţifică”. Și ne explică mai departe ce vrea să spună: „nu toată lumea citește capodopere științifice”, se mai citesc și „romane polițiste, beletristică, romane de dragoste, nuvele, proză, povești, povestiri sau poezii”. Deci ar trebui scurtată perioada de detenție și pentru autorii unor astfel de lucrări. Într-un asemenea caz s-ar afla, de exemplu  și fostul său coleg de partid Miron Mitrea, care a scris un volum de memorii.

Pledoaria sa continuă și ne spune că sistemul de detenție este pentru reeducarea și disciplinarea condamnatului, „nu unul prin care trebuie să fie umilit, redus de la condiţia umană şi obligat să facă munci pe care el nu ştie să le facă”.

Senatorul pierde din vedere două aspecte. Timpul petrecut într-un penitenciar este o pedeapsă în primul rând, pe lângă reeducarea și disciplinarea celui care a încălcat legea. În plus, nicio muncă nu este obligatorie pentru deținuți, ci, conform Legii privind executarea pedepselor (275/2006), orice fel de muncă se prestează doar cu acordul lor. Ca premiu se acordă reducerea pedepsei după un algoritm stabilit în lege, în funcție de fărădelegea pe care a făcut-o, de nivelul pedepsei, de remunerarea sau nu a muncii. De exemplu, unui deținut care vrea să muncească, i se scade o zi de detenție la câteva (de la două la patru) zile de muncă.

„În cazul elaborării de lucrări ştiințifice publicate sau invenții şi inovații brevetate, se consideră 3 zile executate pentru 2 zile de muncă”, spune legea. Dar nu e clar cum se calculează câte zile a muncit un autor al unei lucrări științifice.

Nici senatorul nu ne lămurește cum s-ar proceda, în opinia sa, cu pontajul în cazul unui condamnat care scrie poezii. Îl cronometrează gardianul? Trebuie să stea în biblioteca penitenciarului un anumit număr de ore cu pixul în mână? Se dă normă de cuvinte pe oră?

Ca să nu mai vorbim despre valoarea capodoperelor. Cine ar stabili care lucrare merită luată în seamă sau nu? Șeful pușcăriei?

Senatorul recunoaște, însă, că „există o problemă legată de lucrările scrise de către unii”, pe care îi numește „băieți șmecheri” care „au reușit să creeze inclusiv în detenție” o „problemă”, și „trebuie cercetaţi”, iar lucrările, dacă nu sunt scrise de ei, „să fie anulate”.  Problema celor care plătesc pe alții să scrie în locul lor trebuie rezolvată de Ministerul Justiției „caz cu caz”

Bota consideră că „este atât de simplu să verifici dacă cineva a scris sau nu o carte”: „Autorul cărţii trebuie să ştie fiecare pagină din acea carte”.

Amuzantă e propunerea sa detectare a celor ce nu au scris după viteza cu care au terminat cartea:

„Dacă au scris-o prea repede, trebuie puşi să scrie tot atâtea pagini în timpul în care a scos acea carte, în cazul în care timpul a fost prea scurt, dacă reuşesc înseamnă că avem de a face cu o persoana foarte dotată intelectual, însă, personal, mă îndoiesc că cineva poate să scrie 200 de pagini în 6 ore”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-14

TAGURI: parlamentar psd, detinut, poet, senato, sorin ovidiu bota
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Bătălia Taxelor la Ploiești Acum 3 ore | (0)
Social


loading...