2018-12-19 05:31


Un acord care cumpără timp şi nu rezolvă cauzele crizei

 |  21:00
Un acord care cumpără timp şi nu rezolvă cauzele crizei

Liderii din zona euro au încheiat un acord de ultim moment pentru a limita daunele, dar sunt încă departe de finalizarea planurilor de a reduce povara datoriilor din Grecia şi de consolidare a fondului de salvare. Mulţi analişti cred că acordul a cumpărat doar timp şi nu a abordat problema fundamentală a crizei datoriilor suverane.

În linii mari, summitul zonei euro a condus la un ansamblu de măsuri cu multe necunoscute, între care reducerea cu 50% a datoriei Greciei faţă de creditorii privaţi şi întărirea Fondului European de Stabilitate Financiară (FESF), care va ajuge la circa 1.000 miliarde de euro. Astfel, băncile şi fondurile de investiţii private au acceptat să renunţe voluntar la 50% din creanţele lor asupra datoriei Greciei până în 2020, reprezentând ştergerea a 100 de miliarde de euro din datoria elenă, în prezent de 350 miliarde de euro. Totodată, Grecia va beneficia de un nou plan de salvare de crica 100 miliarde de euro, până în 2014, care va fi însoţit de o strictă supraveghere din partea creditorilor pentru implementarea reformelor cerute ţării. Atena va trebui să găsească 15 miliarde de euro pentru a-şi reduce datoria, procedând la privatizări. În privinţa recapitalizării băncilor, acestea vor trebui să recurgă cu prioritate la surse de capital private şi la anumite constrângeri. Autoritatea europeană a băncilor a evaluat la 106 miliarde de euro necesarul de recapitalizare. Băncile elene sunt principalele vizate (30 de miliarde), înaintea băncilor spaniole (26,16 miliarde) şi italiene (14,77 miliarde).  FESF, cu o capacitate de împrumut de 440 miliarde de euro, va ajuge la circa 1.000 miliarde de euro, prin combinarea a două mecanisme. Primul va consta în garantarea unei părţi din eventualele pierderi ale investitorilor privaţi când vor cumpăra obligaţiuni suverane pe piaţa primară. Celălalt va consta în crearea unuia sau a mai multor fonduri speciale destinate atragerii de investitori externi privaţi sau publici, precum ţările emergente, inclusiv China.

Motive de scepticism

Criza financiară a zonei euro a plasat problema Greciei în plan secundar. Investitorii au decis deja că statul elen nu este doar lipsit de lichidităţi, dar este şi insolvent. Provocarea majoră este ceea ce poate face zona euro pentru a preveni extinderea crizei, în special către economiile stagnante ale unor ţări ca Italia. Pieţele financiare aşteaptă detalii despre implicarea FESF în procesul de rezolvare a crizei datoriilor, precum şi dacă Chinava contribui substanţial la fondul de ajutorare. Mai mult, un motiv de îngrijorare este faptul că FESF nu va fi suficient pentru a mai putea ajuta alt stat european pentru o perioadă de timp. Iar promisiunea că guvernele vor ajuta băncile să-şi recâştige accesul la obligaţiunile pe termen lung implică faptul că acestea trebuie să-şi asume răspunderi suplimentare care se vor adăuga la povara actuală a datoriilor. O analiză a Băncii Regale Scoţiene afirmă că pierderile propuse băncilor se vor ridica la 70% din „valoarea netă prezentă” a activelor deţinute, mult peste cele 40% pe care băncile au acceptat în mod voluntar să şi le asume.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-01-30

TAGURI: acord, criza, cumpara
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...