2019-02-20 20:31


Un baron al drogurilor afgan a lucrat mai mulţi ani pentru CIA. Din culisele agenţiilor de informaţii

 |  17:40
Un baron al drogurilor afgan a lucrat mai mulţi ani pentru CIA. Din culisele agenţiilor de informaţii

Unbaron al drogurilor afgan, deţinut în Statele Unite din 2008, a fost timp demai mulţi ani un informator plătit cu milioane de dolari de CIA şi Agenţiaamericană antidrog (DEA), relatează cotidianul New York Times.

HajjiJuma Khan furniza informaţii despre talibani, cazuri de corupţie şi alţitraficanţi de droguri din ţara sa, potrivit surselor din serviciile americane. Faptulcă Statele Unite au recurs la serviciile acestui bărbat ilustreazădificultăţile forţelor americane de a lupta în acelaşi timp împotrivatalibanilor şi traficanţilor de droguri, care de multe ori sunt aceiaşi şi careau şi legături cu administraţia afgană, dar şi o anumită complicitate acompromisului.

Obscurtraficant de droguri în momentul ofensivei din 2001 din Afganistan, Khan, carear avea aproximativ 50 de ani, a devenit un "baron" în anii care auurmat şi a contribuit la menţinereatalibanilor în afaceri cu un flux continuu de bani şi de arme. Reţinut deforţele americane după căderea din 2001 a talibanilor, el a fost eliberatrapid, chiar dacă oficialii americani ştiau în momentul acela de implicareaacestuia în traficul de narcotice.

Înacelaşi timp, Khan devenea informator pentru CIA şi DEA, agenţii interesate detalibani, respectiv de traficul de droguri. Americanii s-au bazat peel, ca o sursă de valoare, chiar dacă el a dus la construirea uneia dintreoperaţiile cele mai mari de droguri din Afganistan după invazia din StateleUnite. Iar acest lucru s-a întâmplat chiar cu ajutor american, el primind sumemari de bani contra serviciilor prestate, în valoare de pe 2 milioane de dolari.Se pare că banii au fost livraţi de CIA.

În2006, el a fost adus în Statele Unite, care încercau să afle dacă rolul său deinformator putea fi extins şi mai mult, potrivit unui fost oficial american,citat de New York Times. Khan, care nu era vizat atunci de proceduri judiciareîn Statele Unite, ar fi profitat de pe urma acestei călătorii, prin activităţituristice şi făcându-şi cumpărăturile la New York.

Situaţias-a schimbat în 2008, când forţele americane au început să îşi intensificeeforturile împotriva traficului de droguri. Mai mulţi oficiali americani auapreciat atunci că Hajji Juma Khan devenea prea important, iar alţii auremarcat că el nu a furnizat niciodată vreo informaţie decisivă.

ApoiDEA i-a întins o cursă lui Khan, care a fost arestat şi transferat în StateleUnite, unde soarta sa este în prezent negociată cu autorităţile. De fapt, atunci când agenţia de droguri la contactat dinnou în octombrie 2008, să-l invite la o altă reuniune, el a mers de bunăvoie,crezând că americanii au dorit să continue discuţiile cu el în Washington. Darde data aceasta, în loc să se bucure de hoteluri de lux, Juma Khan a fost arestat şi dus cu avionul laNew York.

Actul de acuzare federal arată că agenţia de droguri îlacuză pe Juma Khan că a făcut afaceri cu talibanii pentru a menţinefuncţionarea lui în afacerile cu droguri. Potrivitziarului, avocatul lui Khan a negat că acesta i-a susţinut vreodată pe talibanisau că a lucrat pentru CIA.

O recunoaştere a vinovăţiei ar putea păstra multe dintredetaliile relaţiei sale în Statele Unite departe de opinia publică.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-02-02
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...